Gå til hovedinnhold

Årets stjerneforvalter, hemmenligheten bak suksessen

Med en oppgang på 12 prosent og et relativt lavt risikonivå ble 2012 et riktig godt år for det svenske selskapsobligasjonsfondet Carnegie Corporate Bond. Siden starten i mai 2009 har det hatt en oppgang på drøyt 33 prosent. Den gode avkastingen har ført til mange nye andelseiere, en fem stjerners anmeldelse i Morningstar Sverige, og nå en veldig ettertraktet pris: Dagens Industri og analytikerne i Morningstar har kåret Stefan Ericson til Årets Stjerneforvalter. I den forbindelse har vi tatt en prat med Stefan, i håp om få svar på hva hemmeligheten bak suksessen er…

Gratulerer, Stefan! Hva er oppskriften på suksessen?

– Oppskriften er den samme som for alle fondene til Carnegie. Vi fokuserer på verdiforvaltning. Det betyr at vi velger ut innehav som vi virkelig har tro på og vi møter personlig selskapene som vi investerer i. De må være veldrevne, ha solide eiere og vi er heller ikke risikovillige.

Kan du kort beskrive hva en selskapsobligasjon er?

– Det er en måte for selskaper å låne penger på. Ved å kjøpe andeler i et obligasjonsfond låner du ut penger til selskapet. På den måten hjelper du bedrifter med å finansiere sin virksomhet, forskning og oppkjøp.

Hva er risikoen med å investere i selskapsobligasjoner?

– Selskapsrisikoen er nok den største, at selskapet som har utstedt obligasjonene blir insolvent. Renterisiko er en annen, og da at rentene stiger raskere enn forventet. Men verdt å nevne er at i tilfelle av konkurs går obligasjonseiere føre i køen.

Hva slags virksomheter fokuserer dere på?

– Vi kommer til å investere i obligasjoner utstedt av selskaper vi liker, og som vi er godt fortrolige med. I tillegg tar vi mindre risiko enn mange av konkurrentene våre, blant annet fordi vi investerer i flere bransjer i hele Norden. Nordiske selskaper er ofte veldrevne, har gode markedsposisjoner og god informasjonsutgivelse.

Hvorfor skal man investere i Carnegie Corporate Bond?

– Altfor mange låner ut store summer penger til banken uten å få så mye som en epleskrott tilbake som takk. Og altfor ofte er bankrenten lavere enn inflasjonen. Jeg ser Carnegie Corporate Bond som et alternativ. Fondet har en høyere avkastning enn ved tradisjonell rentesparing, men samtidigt en lavere risiko enn ved aksjefond. Over tid skal fondet gi en avkastning på 4–7 prosent per år.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer