Gå til hovedinnhold

Aksjer dyre mot råvarer eller råvarer underpriset mot aksjer?

Aksjer dyre mot råvarer eller råvarer underpriset mot aksjer?

I en tid hvor fossildrevne biler gradvis fases ut og Bitcoins er det nye gullet skulle man kanskje tro at enkelte råvarer har utspilt sin rolle. Men kan det være tilfelle da? Fra grafen under ser vi at råvarer relativt mot aksjer er underpriset som danner basis for dette innlegget.

Mat trenger vi uansett, faktorer som regn, tørke, uvær, krig, lagerbeholdninger, tilbud og etterspørsel spiller inn. Prisen for hvete, mais, ris, soya etc varierer noe fra region til region, omsetningen er utvilsomt størst på Dalian Futures Exchange og i USA. Spiselige råvarer er billig inflasjonsjustert, hvor lenge vil de forbli det? Tidligere prisoppganger fra lave nivåer har vært store i prosenter, når kommer neste? Umulig å tallfeste et svar på et slikt spørsmål, oppgangen kan komme fra vesentlig lavere nivåer enn dagens eller drøye i mange år.

Gull kan være en erstatning for Kinas sviktende appetitt på amerikanske statsobligasjoner, kanskje ikke overraskende da få, hvis noen obligasjoner har holdt verdien like godt som gull i et tusenårs perspektiv, eller? Argumentene for kjøp av edle metaller er for så vidt mange av de samme som for ti år tilbake uten at det nødvendigvis spiller inn. Palladium er så vidt meg bekjent den eneste råvaren notert i det elektroniske futures markedet som nylig tangerte gamle nominelle (ikke KPI justerte priser) pris rekorder fra siste tyve årene. Sistnevnte edel metall brukes mye i produksjon av katalysatorer til biler, palladium har altså en industriell bruksverdi.

Olje (WTI / BRENT) er verken skrekkelig billig eller dyrt per i dag som grafen under viser. Siste årene har dermed noen råvarer beveget seg opp fra billige nivåer.

Hvorvidt aksjer er dyre eller råvarer billige er jo alltids et betimelig spørsmål sett i et hundre års perspektiv. Historiske perspektiver kan være særdeles interessante, imidlertid er timingen og gjennomføringen utfordrende.
Aksjer knyttet opp mot ulike råvarer beveger seg ikke alltid likt som underliggende råvare, noen av disse selskapene har god balanse og kan «ri stormen ut» der andre vil bukke under.

Emnet kan forholdsvis enkelt omfatte en lang avhandling, det får bli en annen gang. Hensikten med innlegget var å vise prisingen av råvarer relativt mot aksjer, kanskje det gir leseren et perspektiv på ting?

Kilder:

http://www.gorozen.com

www.inflationdata.com

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer