Gå til hovedinnhold

Advarsel ved kjøp av russiske verdipapirer

Verdipapirer med eksponering eller kobling mot Russland har nå enorm risiko. I tillegg til de ekstreme svingningene finnes dessuten en risiko for at disse verdipapirene stoppes for handel. I dag har Nordnet derfor valgt å stenge for kjøp av Russlandfond.

Internasjonale sanksjoner har bidratt til at flere aksjer allerede er stoppet for handel hos Nordnet. Sparere som eier disse verdipapirene kan ikke selge dem. De kan heller ikke kjøpes. Hvilke aksjer som berøres kan du se her. Risikoen for at flere aksjer med kobling til Russland også stoppes for handel de nærmeste dagene er overhengende. Relativt få sparere eier de aktuelle russiske aksjene.

I dag, mandag 28. februar, har Nordnet også besluttet at vi stenger for kjøp av Russlandfond samt andre fond som har mer enn 30 prosent av fondets porteføljeverdi med eksponering eller kobling mot Russland. Det vil fortsatt være mulig å selge disse fondene. Dette gjør vi for å beskytte våre kunder mot den kraftige volatiliteten samt risikoen for å bli sittende med fondsandeler som ikke kan selges fordi fond kan bli nødt til å stenge for handel.

Ekstrem volatilitet

Årsakene til at Russland-fond kan få problemer er flere. Risikoen for at et fond må stenge oppstår alltid når fondet investerer i et marked som er ekstremt volatilt. Vi så for eksempel at flere high yield rentefond i Sverige og ett i Norge måtte stenge våren 2020 når de hadde problemer med å verdsette sine investeringer korrekt.

Ifølge regelverket må et verdipapirfond behandle alle andelseiere likt, og for å kunne gjøre dette må fondsselskapet vite fondens korrekte markedsverdi (NAV-kurs). Dersom verdien på fondsandelene er usikker kan eiere samt kjøpere og selgere av fondet behandles ulikt. For å beskytte andelseiernes interesser kan et fond derfor behøve å stenge dersom de på grunn av volatilitet ikke kan stille NAV-kurs. Vi kan konstatere at Russlandfond i det nordiske markedet enn så lenge er åpne for handel, men risikoen for suspensjon / stenging er definitiv tilstede.Derfor har altså Nordnet besluttet å stenge Russlandfond for kjøp på vår plattform.

Et annet problem er om fondene i seg selv får problemer med å handle de russiske aksjene som fondet må eller ønsker å handle i. Denne risikoen har økt betraktelig siden internasjonale betalinger ikke vil tillates med russiske banker. Det kan også bli sånn at russiske aksjer stoppes for handel på internasjonale børser, noe som får konsekvenser for fond som handler med disse aksjene. I en slik stressituasjon vil typisk mange andelseiere selge andeler, og da kan det bli vanskelig for fondsforvalteren å selge unna verdipapirer, siden likviditeten er begrenset (og i verste fall stoppet av børsene).

I helgen kunngjorde den norske regjeringen at de har gitt beskjed om at oljefondet (NBIM) skal selge seg ut av russiske aksjer.

Fond kan bli nødt til å stenge

Det er per i dag relativt få sparere som eier Russlandfond sammenlignet med andre fondskategorier. Blant Nordnets kunder i Norge er det ca 450 kunder som eier Russlandfond til en samlet verdi av ca 20 millioner kroner. Antall kunder i disse fondene har falt de to siste årene. På nordisk basis har vi ca 3300 kunder som eier Russlandfond. Trenden nå er at sparere tar ut penger fra disse fondene.

Vi har ikke sett noen indikasjoner på at sparerne ønsker å bunnfiske i Russland-fond på de nivåer vi ser nå. Det er veldig viktig at du som investor kjenner til og forstår den skyhøye risikoen forbundet med en eventuell investering i russiske aksjer og Russlandfond. Det er en reell risiko at den som kjøper et Russlandfond kan låses inn i investeringene dersom fondet må stenges. Da vet man ikke når man kan få solgt fondsandelene – og verdien er usikker. Derfor er det på sin plass med en solid advarsel.

Hva med vekstmarkedsfond (EM-fond)?

De siste dagene har jeg blitt spurt om vekstmarkedsfond blir berørt på noen måte. Det er viktig å være klar over at Russland utgjør en liten andel av et bredt vekstmarkedsfond, noen få prosent. For MSCI Emerging Markets Index utgjør Russland 1,8 prosent (per 24.2.22). Nordnet Indeksfond Emerging Markets ESG følger indeksen MSCI Emerging Markets ESG Leaders, som har 1,7 prosent investert i russiske selskaper (per 25.2.22). Her er en interessant artikkel fra GAM om hva Russland/Ukraina-konflikten betyr for EM-fond.

Det er opp til fondsselskapet å avgjøre om det skal settes en NAV-pris ut fra visse regler. Foreløpig ser det ut som om at fondsselskapene kan beregne verdien av vekstmarkedsfond tilfredsstillende.

PS: De fleste globale indeksfond følger MSCI World Index. Denne indeksen inneholder ca 1500 selskaper fra 23 utviklede land (developed countries). Russland er ikke blant disse landene, siden landet regnes som et utviklingsland, og er som nevnt inkludert i MSCI Emerging Markets Index.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer