Gå til hovedinnhold

4 spareråd når børsen stuper

Coronaviruset gir børsene influensa denne uken, etter først å kun føre til en mild forkjølelse. Her får du 4 spareråd i turbulente tider.

Økt spredning av Coronaviruset utenfor Kina er det som bekymrer investorene nå. Skulle smitten øke i omfang og utvikle seg til en pandemi, vil flere land måtte innføre drastiske tiltak, som Kina har gjort de siste ukene. Det verste som kan skje for økonomien og aksjemarkedet er at veldig mange mennesker blir bedt om å holde seg hjemme og ikke gå ut å handle. Da stopper økonomien opp en periode, og det hemmer global vekst ytterligere.

Ingen vet utfallet av en slik hendelse. Det kan bli riktig ille, med mer enn 20 prosent globalt børsfall – og i verste fall en halvering – som vi så under finanskrisen for 11-12 år siden. Men de fleste anser det som mer sannsynlig at det blir en midlertidig korreksjon, som normalt anses som 10–20 prosent børsfall, før kursene igjen peker oppover eller flater ut.

Hvis vi ser på hva som skjedde under SARS-utbruddet i Kina i 2003, som delvis kan sammenlignes med Coronaviruset, blir jeg ikke så skremt. Våren 2003 falt verdensindeksen med omlag fem prosent, ifølge dette interessante innlegget på Odinbloggen.

Her er 4 universale spareråd som gjelder i alle tider – oppgangstider som nedgangstider.

1. Ikke kjøp eller selg aksjer og aksjefond basert på følelser, men på fornuft

Det er lett å bli revet med i en allmenn redsel og panikk når kursene faller. Hvis du sparer langsiktig i aksjer eller aksjefond er det viktig å holde fast ved din langsiktige plan eller strategi. Essensen i en slik plan er å bestemme deg for et risikonivå (les: aksjeandel) som gjør at du sover godt om natten, selv når børsene faller.

Har du en plan om å ha en aksjeandel på for eksempel 80 prosent (og 20 prosent renter) i din fonds- og pensjonsportefølje, skal du holde deg til det. Ikke selg i panikk – det ødelegger din langsiktige avkastning.

Har du nerver til det, bør du heller se på børsfallet som en kjøpsmulighet. Skal du opprettholde aksjeandelen i porteføljen din på 80 prosent, må du faktisk kjøpe aksjer (og selge rentepapirer) under eller etter et børsfall. Og motsatt: Selg aksjer og kjøp rentepapirer når aksjekursene har steget mye. Denne smarte strategien kalles rebalansering, som betyr at du nullstiller porteføljen med jevne mellomrom. Blant andre Oljefondet og spareprofilene i innskuddspensjon har denne strategien.

Har derimot den langvarige aksjeoppgangen ført til å du sitter med en for høy aksjeandel i forhold til planen din, bør du vekte deg ned i aksjer nå – og holde deg til den aksjeandelen du er komfortabel med.

2. Når du sparer i aksjemarkedet bør du ha et langsiktig perspektiv

Selv om et børsras på kort sikt kan føles ubehagelig, så vil fallet i det langsiktige bildet kun utgjøre en liten hump i veien. Tenk på aksjemarkedet som en uendelig rekke med kursrekorder, ispedd midlertidige tilbakeslag.

Her får du fire tips til hvordan du kan redusere risikoen i porteføljen din.

3. Aksepter at korreksjoner er en del av spillet

Børsene, spesielt amerikanske, har vært veldig sterke over lengre tid. Det er både naturlig og forventet at det kommer en korreksjon nedover med jevne mellomrom. Den kraftige og nærmest uavbrutte globale børsoppgangen vi har hatt de siste 11 årene har vært uvanlig langvarig. Det er jo svingningene på børsen som gjør at du skal få ekstra betalt for å sitte med aksjer sammenlignet med banksparing.

4. Verden går videre og økonomien vokser

Det internasjonale pengefondet, IMF, har nedjustert forventningene for global BNP-vekst i flere omganger. I en prognose gitt 20. januar 2020 beregner IMF BNP-veksten til 3,3 prosent i inneværende år, som er 0,1 prosentpoeng lavere enn forrige anslag. Det er altså fortsatt en ok vekst i verdensøkonomien. Det gjenstår å se hvor mye Coronaviruset vil bety i form av lavere global vekst, noe lavere vekst vil det helt sikkert gi. Goldman Sachs uttaler for eksempel at Coronaviruset vil trekke ned BNP-veksten i USA med 0,8 prosent i første kvartal.

Basert på historiske hendelser, som blant annet er beskrevet i det nevnte innlegget fra Odin, vil jeg hevde at du har sannsynlighetene imot deg hvis du vedder på at denne korreksjonen er starten på et langvarig børsfall. De fleste korreksjoner er nettopp kun en midlertidig korreksjon.

Skulle det i verste fall bli en langvarig nedtur, vet vi fra historien at aksjefondseiere som klarer å sitte gjennom nedturer og spare langsiktig, vil slå bankrenten med god margin.

PS: Er du en aktiv hobbyinvestor og / eller har kortsiktig horisont på investeringene dine, bør du tenke noe annerledes. Da er målsettingen som regel å slå markedet, og da kan det være smart å selge en andel av aksjeporteføljen nå, siden det er sannsynlig at børsene faller videre og vil svinge langt mer enn normalt de neste ukene. Men da må du samtidig være beredt på å gå inn igjen i aksjer når du tror bunnen er nådd. Klarer du det, er du dyktig – eller har flaks!

PS: En av våre gjestebloggere, Eivind Berg, skriver i hans siste blogginnlegg at han nå går i mot sitt prinspipp om å ikke forsøke å time markedet. Han har nå solgt halvparten av sine aksjefond.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert 11.10.18, og er oppdatert 25.02.20.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.07.2020 20:33

Hei, du vet at i Norge i år er de billigste energiprisene. takket være moderne selskaper https://no.wikipedia.org/wiki/GNP_Energy blir levestandarden stadig bedre.

Gjest
Gjest
22.03.2020 14:12

Hvordan vil du vurdere utsiktene nå når man antar at BNP i USA faller med mellom 10 til 25% i andre kvartal som er siste spådommen i dag?

Gjest
Gjest
26.02.2020 12:34

Er i fond marked og her kan du jo ikke kjøpe/selge på sekund/minuttintervallet, men det tar 1-2 dager før det er realisert.
Børsen går opp og ned, men hvor mye er egendlig bundet til oljefond og pensjonsfond – der forbli vel pengene stående?!?
Slik at font/aksje ikke gå helt ned i kjellern som kanskje tidligere.

Gjest
Gjest
06.08.2019 20:24

Du glemte det viktigste sparetipse: “Gå short” 😉

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.08.2019 08:47

He-he. Shorting er for spesielt interesserte, mener jeg. Short-rådet kan passe for den siste gruppen jeg nevner i innlegget, nemlig hobbyinvestorer og aktive kunder som har som mål å slå indeksen. Lykke til!
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
12.10.2018 11:45

Alltid godt å få en oversikt som dette i urolige tider.

Et forslag til en liten endring i siste setning: «Klarer du det, har du flaks!»