Gå til hovedinnhold

4 spareråd når børsen stuper

Kraftige renteøkninger, spesielt i USA, lavere økonomisk vekst og krigen i Ukraina har ført til børsfall verden over hittil i 2022. Unntaket er Oslo Børs. Her får du 4 spareråd i turbulente tider.

Etter 13 år med unormalt sterk og jevn oppgang på verdens børser, har pilene pekt nedover så langt i 2022. Den brede amerikanske indeksen S&P 500 er per 4. mai ned ti prosent hittil i år, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen er ned hele 18 prosent (målt i US dollar). Et globalt indeksfond er ned rundt elleve prosent (målt i lokal valuta). Oslo Børs er en av få børser som er i pluss hittil i år, mye på grunn høy andel olje- og råvareselskaper, med en oppgang på fire prosent. (Ikke glem at 2021 var et usedvanlig godt børsår, hvor både Verdensindeksen og Oslo Børs steg over 20 prosent.)

Årsaken til børsfallet er flere: Den amerikanske sentralbanken (FED) har begynt på øke rentene. Den 4. mai satte FED opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, det høyeste rentehoppet siden 2000. Sentralbanken gjentok budskapet om doble rentehevinger også i de neste møtene for å bekjempe inflasjonen i landet. Økte renter gir ofte lavere økonomisk vekst, noe som isolert sett er negativt for aksjemarkedet, spesielt for vekst/teknologiaksjer .

Krigen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke, med store menneskelige lidelser. Krigen fører også til lavere økonomisk vekst i Europa og økte råvarepriser, som er negativt for aksjemarkedene. Ytterligere corona-nedstengninger i Kina er også en bekymring for investorene.

Ingen vet om dette børsfallet er starten på en lang og dyp nedgang, eller om børsen snur opp igjen og når nye toppnoteringer om kort tid.

Her er 4 universelle spareråd som gjelder i alle tider – oppgangstider som nedgangstider.

1. Ikke kjøp eller selg aksjer og aksjefond basert på følelser, men på fornuft

Det er lett å bli revet med i en allmenn redsel og panikk når kursene faller. Hvis du sparer langsiktig i aksjer eller aksjefond er det viktig å holde fast ved din langsiktige plan eller strategi. Essensen i en slik plan er å bestemme deg for et risikonivå (les: aksjeandel) som gjør at du sover godt om natten, selv når børsene faller.

Har du en plan om å ha en aksjeandel på for eksempel 80 prosent (og 20 prosent renter) i din fonds- og pensjonsportefølje, skal du holde deg til det. Ikke selg i panikk – det ødelegger din langsiktige avkastning.

Har du nerver til det, bør du heller se på børsfallet som en kjøpsmulighet. Skal du opprettholde aksjeandelen i porteføljen din på 80 prosent, må du faktisk kjøpe aksjer (og selge rentepapirer) under eller etter et børsfall. Og motsatt: Selg aksjer og kjøp rentepapirer når aksjekursene har steget mye. Denne smarte strategien kalles rebalansering, som betyr at du nullstiller porteføljen med jevne mellomrom. Blant andre Oljefondet og spareprofilene i innskuddspensjon har denne strategien.

Har derimot den langvarige aksjeoppgangen ført til å du sitter med en for høy aksjeandel i forhold til planen din, bør du vekte deg ned i aksjer nå – og holde deg til den aksjeandelen du er komfortabel med.

2. Når du sparer i aksjemarkedet bør du ha et langsiktig perspektiv

Selv om et børsras på kort sikt kan føles ubehagelig, så vil fallet i det langsiktige bildet kun utgjøre en liten hump i veien. Tenk på aksjemarkedet som en uendelig rekke med kursrekorder, ispedd midlertidige tilbakeslag.

Jeg pleier å si at det beste tidspunktet for å starte sparing i aksjefond er alltid «i dag» (!). Det enkleste er ofte det beste: Opprett en månedlig spareavtale i et globalt indeksfond. Da unngår du å kjøpe og selge på feil tidspunkt, du betaler lave kostnader, du sprer sparepengene over hele verden og du slipper å følge med på om forvalteren gjør en god jobb.

Her får dufire tips til hvordan du kan redusere risikoen i porteføljen din.

3. Aksepter at korreksjoner er en del av spillet

Børsene, spesielt amerikanske, har vært veldig sterke over lengre tid. Det er både naturlig og forventet at det kommer en korreksjon nedover med jevne mellomrom. Den kraftige og nærmest uavbrutte globale børsoppgangen vi har hatt de siste 13 årene har vært uvanlig langvarig. Det er jo svingningene på børsen som gjør at du skal få ekstra betalt for å sitte med aksjer sammenlignet med banksparing.

La oss se litt på statistikken for å illustrere hvor ofte og hvor lenge du kan forvente å gå i minus når du investerer i brede aksjefond: Det amerikanske aksjemarkedet har lengst historikk, så vi bruker tall herfra.

Søylediagrammet under viser at den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har hatt positiv nominell avkastning tre av fire år (75 prosent) i perioden 1926 til 2020. Øker vi måleperioden til tre år, øker andelen treårsperioder med positiv avkastning til 84 prosent. Videre har 88 prosent av femårsperiodene gitt positiv avkastning, og 95 % av tiårsperiodene. Ingen 20 årsperioder i det amerikanske aksjemarkedet har gitt negativ nominell avkastning siden 1926. Legg også merke til at gjennomsnittlig årlig avkastning de siste 94 årene har vært på i overkant av 10 prosent, altså mer enn hva man kan forvente fremover. (Kilde: AndCo Consulting, månedlige observasjoner.)

4. Verden går videre og økonomien vokser

Det internasjonale pengefondet, IMF, spår i sin siste rapport fra april en global vekst i BNP på 3,6 prosent i 2022 og 2023. Dette er hhv. 0,8 og 0,2 prosentpoeng lavere enn anslagene i januar. I 2020 hadde vi en negativ global vekst på 3,2 prosent grunnet corona-nedstengning. I 2021 var den globale veksten hele 6,1 prosent, som er unørmalt høyt og en konsekvens av gjenåpningen etter corona.

Veksten i verdensøkonomien i 2022 og 2023 forventes altså å bli helt ok, og omlag på linje med gjennomsnittet de ti siste årene. IMF forventer altså ikke en resesjon (tilbakegang) i verdensøkonomien, som vi hadde i 2020. De langsiktige utsiktene til aksjemarkedet er relativt gode, slik jeg tolker IMFs prognoser.

Og: Skulle det i verste fall bli en langvarig nedtur i aksjemarkedet, vet vi fra historien at aksjefondseiere som klarer å sitte gjennom nedturer og spare langsiktig, vil slå bankrenten med god margin.

PS: Er du en aktiv hobbyinvestor og / eller har kortsiktig horisont på investeringene dine, bør du tenke noe annerledes. Da er målsettingen som regel å slå markedet. Da kan det være smart å selge en andel av aksjeporteføljen når usikkerheten i markedet øker (som nå), og forsøke å kjøpe tilbake aksjene når du tror bunnen er nådd. Klarer du det, er du dyktig! Eller så har du flaks 🙂

Dette innlegget ble opprinnelig publisert 11.10.18, og er sist oppdatert 05.05.22.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
9 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Djdan
Djdan
30.05.2022 09:11

hei, ser at Nordberg Sverige vil begynne å tilby handel på London børsen, vil dere gjøre det samme?

Gjest
Gjest
05.05.2022 22:35

Velg Dnb Teknologi A når du skal begynne å spare og kjøpe et aksjefond.

Odd
Odd
05.05.2022 14:04

4 spareråd når børsen stuper

  1. Ikke gjør noe.
  2. Ikke gjør noe.
  3. Ikke gjør noe.
  4. Ikke gjør noe.
Gjest
Gjest
22.03.2020 14:12

Hvordan vil du vurdere utsiktene nå når man antar at BNP i USA faller med mellom 10 til 25% i andre kvartal som er siste spådommen i dag?

Gjest
Gjest
26.02.2020 12:34

Er i fond marked og her kan du jo ikke kjøpe/selge på sekund/minuttintervallet, men det tar 1-2 dager før det er realisert.
Børsen går opp og ned, men hvor mye er egendlig bundet til oljefond og pensjonsfond – der forbli vel pengene stående?!?
Slik at font/aksje ikke gå helt ned i kjellern som kanskje tidligere.

Gjest
Gjest
06.08.2019 20:24

Du glemte det viktigste sparetipse: “Gå short” 😉

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.08.2019 08:47

He-he. Shorting er for spesielt interesserte, mener jeg. Short-rådet kan passe for den siste gruppen jeg nevner i innlegget, nemlig hobbyinvestorer og aktive kunder som har som mål å slå indeksen. Lykke til!
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Durango
Durango
Svar på  Gjest
05.05.2022 14:35

Det er vel et uttrykk for dette: “Sell in May and go in Shorts”

Gjest
Gjest
12.10.2018 11:45

Alltid godt å få en oversikt som dette i urolige tider.

Et forslag til en liten endring i siste setning: «Klarer du det, har du flaks!»