Gå til hovedinnhold

Starte og drive selskap.

Når du velger å starte et eget selskap, er det viktig å være klar over de ulike selskapsformene som er mulig å velge, og hva som skiller dem. Uansett så må selskapet registreres i Brønnøysundregistrene. Brønnøysundregistrene er stedet hvor du registrer virksomheten din enten det er et enkeltpersonforetak, aksjeselskap, ansvarlig selskap eller et allmennaksjeselskap. De to mest vanlige selskapsformene for nye virksomheter i Norge er enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Enkeltpersonforetak.

Et enkeltpersonforetak er når næringsvirksomheten drives for en enkelt persons regning og risiko (selvstendig næringsdrivende). Den som har opprettet og driver enkeltpersonforetaket, står ansvarlig med hele sin formue for de forpliktelser virksomheten har. Dette medfører at innehaveren kan bli slått personlig konkurs hvis kreditoren ikke får betalt på annen måte. Som enkeltmannsforetak er du ikke medlem av folketrygden og du har begrensede rettigheter til sykepenger og pensjon. Du har heller ikke rett til dagpenger hvis selskapet må avvikles.

Omsetter virksomheten for mer enn 50.000 kroner i løpet av en 12 måneders periode, må foretaket også registreres i Merverdiavgiftsregisteret. Du kan ikke ansette deg selv i et enkeltmannsforetak, men du kan ha ansatte. Har du mer enn 5 ansatte skal enkeltmannsforetaket i tillegg registreres i Foretaksregisteret.

Enkeltpersonforetak lignes sammen med eieren personlig. Foretakets netto overskudd er skattepliktig sammen med andre inntekter eieren har, for eksempel lønnsinntekter. Får bedriften et netto tap, er det fradragsberettiget i eierens ligning.

Aksjeselskap (AS).

Aksjeselskapet er den vanligste selskapsformen for næringsvirksomhet. Aksjeselskap, forkortelse AS, er en virksomhet med minimum 30.000 kroner i aksjekapital. Aksjekapitalen kan innbetales i andre eiendeler enn kontanter. Dette kalles tingsinnskudd.

Aksjene (eierandelene) i selskapet kan være fordelt på en eller flere eiere, dette gjør at aksjeselskap blir mer attraktive for investorer. De kan enkelt kjøpe og eie en andel av selskapet, en eller flere aksjer. Et aksjeselskap er pålagt å ha et styre, styreleder og en daglig leder. Du kan ansette deg selv i et aksjeselskap hvor du selv er eier. Som ansatt har du rett til feriepenger, sykepenger og dagpenger.

Aksjonærene har ikke personlig ansvar for selskapets forpliktelser eller gjeld. Ansvaret er begrenset til verdien av aksjene. Aksjeselskapene er regulert i aksjeloven. Aksjeloven hjemler hva som må gjøres ved stiftelse av et aksjeselskap. Det skal være et stiftelsesdokument som inneholder vedtekter, aksjekapitalens størrelse, antall aksjer, styrets medlemmer, navn på revisor, selskapet navn og adresse. Selskapet skal registreres i Foretaksregisteret.

Senere kan aksjekapitalen utvides, enten ved nye aksjer (emisjon) eller ved fondsemisjon, da omgjør man opptjent egenkapital (overskudd) til aksjekapital. Ved en fondsemisjon fordeles de nye aksjene forholdsmessig på eksisterende aksjonærer. Aksjekapitalen kan også nedsettes, men ikke lavere enn 30.000 kroner.


Allmennaksjeselskap.


💡 Allmennaksjeselskap (ASA) er en organisasjonsform som brukes bl.a av børsnoterte selskap. Allmennaksjeselskap blir regulert av allmennaksjeloven. Lovreglene om allmennaksjeselskaper er i hovedsakelig lik de som gjelder for aksjeselskaper. Noen av forskjellene er at bare i allmennaksjeselskaper kan allmennheten innbys til å tegne aksjer, og bare allmennaksjeselskaper kan børsnoteres. Minste aksjekapital i et allmennaksjeselskap er én million kroner, og det er obligatorisk å registrere aksjene i et verdipapirregister. I Norge er det Verdipapirsentralen ASA (Euronext VPS).


Allmennaksjeselskap må ha et styre. Det er strengere bestemmelser om styret i et allmennaksjeselskap enn hva det er for et aksjeselskap. Som styremedlem kan man gjøres økonomisk ansvarlig ved avgjørelser som medfører tap for aksjonærer eller andre. Derfor kjøper større virksomheter en styreansvarsforsikring som dekker det ansvar det enkelte styremedlem kan pådra seg.

Ansvarlig selskap, forkortet ANS/DA, er et ansvarlig selskap med minst to deltakere. Både fysiske og juridiske personer (eksempelvis et aksjeselskap eller en forening) kan være deltakere.

  • ANS, ansvarlig selskap. Her har alle eierne et ubegrenset, personlig økonomisk ansvar for hele gjelden til bedriften. Det betyr at kreditor kan gjøre en deltaker ansvarlig for hele gjelden til selskapet. Dersom en eier ikke kan betale, må de andre eierne trå til. Så vil det være opp til eierne å gjøre opp seg imellom.

  • DA - delt ansvar. Her er hver eier ansvarlig for sin eierandel. Eier man 50 % av bedriften så må man kun dekke for 50 % av utestående gjeld.

Det stilles ingen krav til kapitalinnskudd og du kan ikke ansette deg selv i et ansvarlig selskap. Som i et enkeltpersonforetak så har du begrensede sosiale rettigheter, ved sykdom, pensjon eller ved behov for dagpenger.

Å starte og drive et eget selskap er manges drøm. Men over 40 % av alle nyetablerte selskaper klarer seg ikke gjennom det første året. Etter fem år er omtrent tre av fire selskaper konkurs eller avviklet. Noen av de vanligste grunnene til at nyetablerte selskaper ikke klarer seg, er at de ikke har hatt en god nok forretningsplan, de har feilberegnet markedet de skulle inn i eller de har fått likviditetsproblemer.

Hvis man ønsker å etablere en bedrift, finnes det flere steder der man kan søke råd og hjelp. De fleste kommuner kan yte bistand og har gjerne næringslivskonsulenter. Kommunene kan bistå med lokaler, tomter og økonomisk tilskudd. Ved oppstart og ved ansettelser kan også NAV bidra. Innovasjon Norge kan også bidra med økonomisk støtte og rådgivning innenfor flere områder. Dette kan være innenfor oppstart av virksomhet, utvikling av eksisterende virksomhet, bistand ved internasjonal satsing og eksport.


Vil du lære mer?


Samtlige artikler og innlegg på Nordnet Academy er rent informative artikler, og ingen av disse skal anses som finansiell rådgivning.


Gi pengene dine muligheten til å vokse.Åpne konto