Gå til hovedinnhold

Aktørene i finansmarkedet.

Et velfungerende finansielt system krever at man har institusjoner og myndighetsorgan som samfunnet har tillit til. Man må kunne stole på at banker, meglerhus og andre finansielle aktører opptrer på en ryddig måte. I Norge er arbeidet med å regulere og overvåke finanssektoren delt mellom Finansdepartementet, Finanstilsynet og Norges Bank.


Finanstilsynet er det myndighetsorgan som har til oppgave å overvåke de ulike aktørene innen finanssektoren. Finanstilsynet fører tilsyn med blant annet banker, finansieringsforetak, verdipapirforetak, inkassoforetak, kredittinstitusjoner, børser og andre regulerte markeder.

I tillegg har Finanstilsynet kontroll med den finansielle rapporteringen til børsnoterte foretak og med markedsatferd i verdipapirmarkedet.

Finanstilsynet definerer selv sin rolle slik: Finanstilsynet skal bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder.


Oslo Børs.

All aksjehandel i børsnoterte selskaper i Norge skjer enten på Oslo Børs, Euronext Growth og Euronext Expand. Oslo Børs er et regulert marked og all handel må skje via et meglerhus, som er godkjent for å handle på børsen. Det er rundt 50 meglerhus som har konsesjon for å handle direkte på Oslo Børs. Kravene for å kunne handle er strenge, noe som også er nødvendig for å sikre kundenes interesser. Over halvparten av meglerhusene som er medlemmer på Oslo Børs, er utenlandske. Det er krav at meglerhusene skal ha en forsikring som sikrer kundens interesser om meglerhuset gjør en feil som medfører et tap for kunden.

All handel på Oslo Børs er elektronisk. Derfor kan meglere gjerne sitte på sine kontorer i London eller New York og handle direkte i børsens handelssystem. Utenlandske meglerhus er underlagt samme regler for handel som norske meglerhus.


💡 En av Oslo Børs sine viktigste oppgaver er å overvåke at all handel skjer korrekt og rettferdig bl.a for å forhindre innsidehandel. Børsen og Finanstilsynet følger derfor nøye med på at informasjonsplikten til de børsnoterte selskapene etterfølges.


Norges Bank.

Norges Bank ble opprettet i 1816 og skal opprettholde en stabil pengeverdi, fremme stabilitet i det finansielle systemet og opprettholde et effektivt og sikkert betalingssystem. Norges Bank er også forvalter av Statens pensjonsfond utland (Oljefondet). Norges Bank er i tillegg sentralbanken i Norge.

Alle banker i Norge har en konto i Norges Bank. Norges Bank utsteder kontanter og gjør opp betalinger i kontopenger mellom bankene. Norges Bank setter også styringsrenten. Styringsrenten er den renten som bankene får på sine innskudd i Norges Bank, noe som påvirker rentene bankene tilbyr sine kunder. Norges Bank kan ikke instrueres verken av regjering eller Storting når det gjelder styringsrenten. Vi sier derfor at Norges Bank passer på pengepolitikken mens finansdepartementet (politikerne) har ansvar for finanspolitikken.


💡 Styringsrenten påvirker kronekursen, prisene på verdipapirer, boligpriser og har en effekt på forbruk og investeringer.


Statens pensjonsfond utland blir forvaltet av Norges Bank. Dette omtales også som Oljefondet. Selv definerer de oppdraget slik: Formålet med Oljefondet er å sikre en ansvarlig og langsiktig forvaltning av inntektene fra Norges olje- og gassressurser, slik at formuen kommer både dagens og fremtidige generasjoner til gode.


Bank.

En bank er et foretak som har til hovedoppgave å motta og yte kreditt gjennom innlån og utlån til bedrifter og privatpersoner.

I tillegg driver bankene med betalingsformidling av varer og tjenester. Bankene kan også drive med eiendomsmegling. Mange av de større bankene driver i tillegg med aksjehandel, og har egne meglerhus som kan komme med råd og anbefalinger i forbindelse med handel av verdipapirer. For å sikre at bankene tåler eventuelle tap og kan dekke sine betalingsforpliktelser, må bankene oppfylle strenge krav fra myndighetene.

Meglerhus.

Meglerhus formidler handel av ulike type verdipapirer for private og profesjonelle investorer. Meglerhusene hjelper også selskaper med å bli børsnotert og ved kapitalinnhentinger (emisjoner). En børsnotering er en arbeids- og tidskrevende prosess som normalt tar 6-12 måneder.

Ofte sender meglerhusene ut nyhetsbrev med analyser om utviklingen i ulike markeder, både nasjonalt og internasjonalt.


💡 Kjøp og salg av aksjer foregår i all hovedsak elektronisk ved at kundene legger inn en kjøps- eller salgsordre i nettbanken, eller på meglerhusets nettside, eller app. Det er kun store profesjonelle kunder som ringer en aksjemegler for å kjøpe eller selge et stort volum av en aksje.


Meglere og analytikere.

I meglerhusene og bankene finner du både aksjemeglere og analytikere. Der meglerne er de som er i kontakt med kundene, så jobber analytikerne med å se det store økonomiske bildet. De analyserer tall og trender, besøker selskaper, prøver å lage et bilde av økonomiske fremtidsutsikter, og hvordan dette vil påvirke en bransje, et selskap eller hele verdipapirmarkedet. Meglerne tar utgangspunkt i analytikernes analyser når de gir investeringsråd til sine kunder.

Stortinget.

Politisk stabilitet og forutsigbarhet er viktig for både næringsliv og finansmarked. Politiske beslutninger kan ha stor påvirkning på en hel bransje. For eksempel kan endringer i rammevilkårene for fiskeoppdrettsnæringen gjøre at inntjeningen blir større eller mindre for disse selskapene, og det i sin tur påvirker aksjeverdien i positiv eller negativ retning.

Media.

Media er også en viktig aktør. Det som blir presentert i media kan påvirke selskaper på flere måter. Negativt fokus på et selskap, eller en bransje, kan påvirke kunder til å avstå fra å bruke produkter eller tjenester fra disse selskapene. Positiv omtale eller fokus kan ha motsatt effekt.

Flere aviser og nettaviser har spesialisert seg på økonomiske analyser av børsnoterte selskaper, og kan ved det de skriver påvirke prisutviklingen på aksjer. Men mediene følger også med i samfunnsutviklingen og kan påvirke aksjekursen til selskaper. De kan avsløre urettmessigheter eller sette et positivt fokus på for eksempel en viss type teknologi, vare eller tjeneste.


Samtlige artikler og innlegg på Nordnet Academy er rent informative artikler, og ingen av disse skal anses som finansiell rådgivning.


Gi pengene dine muligheten til å vokse.Åpne konto