Gå til hovedinnhold

Utfordrende første kvartal for faktorfond

Av fondsforvalter Andreas Poole

Førstekvartal utviklet seg i utfordrende retning for det norskregistrerte aksjefondet Storebrand Global Multifactor.

I løpet av 1. kvartal 2023 oppnådde fondet en bruttoavkastning på 10,6 %, mens referanseindeksen, MSCI World NTR, oppnådde en avkastning på 14,5 %, begge målt i NOK. Målt i lokal valuta vokste imidlertid MSCI World bare med 7,4 %. Dette betyr at styrking av utenlandsk valuta, spesielt USD, mot NOK nesten doblet avkastningen i NOK.

Etter et fallende marked i 2022 gjorde markedet comeback i januar, og nesten all avkastning i 1. kvartal i lokal valuta stammer fra den måneden . I NOK ga imidlertid svekkelsen av valutaen et mer kontinuerlig løft gjennom kvartalet.

Faktorfond er designet for å fylle gapet mellom aktivt forvaltede fond og indeksnære fond med tanke på risiko, avkastningsmuligheter og pris. Fondet Storebrand Global Multifaktor har lik vekt mellom de fire faktorene fondet er bygget opp av, og har samme sektor- og regionfordeling som MSCI World. Universet er på ca 2000 selskaper

Tabellen* presentert nedenfor oppsummerer avkastningen og den relative avkastningen til fondet og relevante faktorporteføljer.

Langsiktig risiko og avkastning.

Følgende graf viser utviklingen til relativ avkastning gjennom kvartalet, hvor all avkastning beregnes netto etter forvaltningshonorar på 0,75 %. Grafen viser at verdi, og til en viss grad størrelse, fungerte bra i begynnelsen av året, mens momentum og lav volatilitet presterte dårligere. Likevel, ved utgangen av kvartalet, så det ut til at alle underporteføljer konvergerte, noe som har resultert i lignende nivå på negativ relativ avkastning.

Det som skjer her er at en effekt som påvirker alle underporteføljene spiller inn, og dette er relatert til aksjene de ikke eier, i stedet for de de eier. Dette er de store teknologiselskapene som Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Tesla, Nvidia og Facebook. Disse utgjør nesten 16 % av MSCI World-indeksen, og de har også sin egen benchmark NYSE FANG+-indeks. I mars utpresterte denne referanseindeksen MSCI World med 14 prosentpoeng, noe som betyr at ikke å eie disse aksjene ga en mindreavkastning på rundt 2 prosentpoeng.

Hvorfor gikk disse aksjene så mye bedre enn andre aksjer i mars? Dette har sammenheng med minibankkrisen som var den store begivenheten i mars. Effekter av denne gjorde seg gjeldende på tvers av markedet. Etter kollapsen i Silicon Valley Bank var det i først noe panikk i markedet, og det falt. Men etter at regulatorer kom på banen med redningsaksjoner, ble krisen i stedet oppfattet av markedet som dempende på rentene. Utsikter om lavere renter er alltid gode nyheter for vekstaksjer, spesielt når markedet holder øynene oppe og reagerer betraktelig på hver eneste endring i forventningene. Denne effekten er så sterk at alt i alt var aksjemarkedene positive i mars, men dette kan også sees på som om markedet tror at regulatorene lyktes i å isolere minikrisen og at faren derfor er over.

Lav volatilitet

Lav volatilitet hadde en dårlig start på året etter å ha oppnådd svært god meravkastning i 2022, selvfølgelig på grunn av det sterke markedet i januar. Vanligvis, når vi ser at vekst begynner å overgå markedet, snakker vi om endringer fra verdi til vekst. Imidlertid var det denne gangen ikke et slikt skifte; verdiaksjer fortsatte å gå bra ved inngangen til året. Det vi faktisk så var et skifte fra lav volatilitet til vekst.

Verdi

Selv om januar så ut til å være motsatt av 2022 på mange måter, med vinnerne i 2022 som ble taperne og taperne i 2022 ble vinnerne, gjaldt ikke dette verdi. Verdi fortsatte å utprestere i januar, som i 2022, til tross for fallende renter. Denne meravkastningen varte frem til minibankkrisen i mars, som rammet verdiaksjer svært hardt. Fondets verdi-portefølje var overvektet finans, og i mars gikk finansaksjer 10 prosentpoeng dårligere enn MSCI World, som utgjør omtrent 2 prosentpoeng av verdis mindreavkastning i mars. Frykt for en økonomisk nedgang som følge av krisen og utsiktene til lavere renter skadet i tillegg verdiaksjer på tvers av alle sektorer.

Størrelse

Minibankkrisen rammet også mindre selskaper, som anses som mer risikable enn større selskaper, og med økende markedsfrykt har de har en tendens til å underprestere. I mars underpresterte MSCI World Small Cap MSCI World med nesten 6 prosentpoeng, men vår småselskapsportefølje klarte seg noe bedre, hovedsakelig på grunn av undervekt i finans.

Momentum

Momentum har hatt en tøff start på året, med to minikrasj i januar og mars. Ved utgangen av 2022 var det mange energiaksjer blant de øverste momentumaksjene, samt noen defensive aksjer med lav volatilitet. Begge disse gruppene har prestert dårlig hittil i år, noe som har bidratt til dårlig avkastning. Ser vi imidlertid på gruppen av de beste momentumaksjene, er utskiftningen mindre dramatisk enn i januar 2022. Det er få energiaksjer som har mistet momentum i år, og energisektoren har fortsatt mer enn sin rettmessige andel av momentumaksjer. Tilsvarende har det ikke vært en økning av IT-aksjer i momentum, selv om det er den beste sektoren hittil i år. Når alt kommer til alt, er energi fortsatt den beste sektoren i MSCI de siste 12 månedene, og har utprestert IT-sektoren med ca 15 prosentpoeng i denne perioden. I stedet har de få energiaksjene som har forlatt gruppen med de beste momentumaksjene blitt erstattet av et utvalg aksjer fra ulike sektorer, noe som gjør momentum mer diversifisert ved utgangen av kvartalet.

Fremtidsutsikter

1. kvartal 2023 viste seg å være et utfordrende kvartal for fondet. I likhet med fondets svake resultater i perioden 2018 til 2020 spilte aksjer som fondet ikke eide en betydelig rolle. Men betyr dette at suksessperioden fra slutten av 2020 til starten av 2022 har kommet til ende, og at vi har returnert til den mørke tidsalderen 2018 til 2020? Jeg tror ikke det. I den nevnte perioden var det fokus på hvordan disse aksjene vi ikke eide skulle bli dominerende og overskygge alle andre. Det var en oppfatning i markedet om at «vinneren tar alt», dype vollgraver, skyhøye adgangsbarrierer og at de ville ha en langvarig høy vekst som ville gi betydelig fortjeneste. Denne tankegangen minnet om holdningen fra 1999, denne gangen også støttet av nullrente. Men som i 2000, innså markedet at vekstforventningene for denne typen aksjer var for høye og ikke ville bli realisert. Nå, i første kvartal 2023, lente markedet seg på mer sekundære effekter, som mest sannsynlig allerede har kommet til en slutt. Selv om minikrisen kan ha dempet renteoppgangen, styres den ikke mot null. Som følge av dette er det usannsynlig at vi vil se DotCom 3.0 materialisere seg allerede i 2023.

Definisjoner av faktorer:
Verdi: Beregnet underliggende verdi pr aksje delt på aksjekurs, kombinert med EBIT/EV. Beregnet underliggende verdi er netto nåverdi av kontantstrømmer til egenkapital, basert på en egenutviklet modell. 
Momentum: Totalavkastning siste 12 måneder, bortsett fra den siste måneden.
Størrelse: Selskapenes markedsverdi.
Lav volatilitet: Invers av volatilitet de siste 12 månedene.

Med mindre annet er oppgitt, er kilden til all informasjon Storebrand Asset Management AS per 31. mars 2023.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan være negativ som følge av kurstap. Det er risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, renter, økonomiske forhold, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Informasjonen i dette materialet er ikke rettet mot investorer eller markeder der slik markedsføring vil være forbudt og er kun ment for profesjonelle investorer. Før investering anbefales potensielle investorer å gjøre seg kjent med fondets prospekt, som inneholder ytterligere informasjon om fondets egenskaper og kostnader. Informasjonen er ikke laget for bruk i noen jurisdiksjon der publisering eller tilgjengelighet av informasjonen vil være i strid med lokal lov eller forskrift. Storebrand Alternative Investments S.A. SICAV-RAIF – Storebrand Infrastructure Fund kan si opp ordninger for markedsføring under Cross-border Distribution Directive sin denotifikasjonsprosess. For mer informasjon om vår strategi for bærekraftige investeringer, se www.storebrand.no/asset-management/barekraftige-investeringer.

Investors rettigheter til å klage gjøres tilgjengelige for investorer i henhold til vår policy og prosedyre for klagebehandling. Besøk www.storebrand.com/sam eller kontakt kundeansvarlig for mer informasjon.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer