Kl 18: Ute av skogen?

Markedene løfter seg naturlig nok etter Bank of Japan pakken som kom i natt. DAX indeksen i Tyskland er opp 2%, og futures på S&P500 peker på en sterk åpning på Wall Street i ettermiddag. Jeg tror mye av psykologien nå dreier seg om ECB, og hvorvidt de føler seg presset til å intensivere/øke ABS programmet. Det kommer kanskje en topp i markedet når dette blir annonsert, men spekulasjoner i forkant kan dytte indeksene videre opp.

Oslo Børs kan i teorien gjør det svakere, hvis lavere oljepriser allerede begynner å slå inn på økonomien. Vi må være på vakt for utlendingene selger norske aksjer, hvis de tror at mønsterøkonomien går dårligere tider i møte. Gunnar Stavrum skriver i dag om den økende arbeidsledigheten, og statistikk viser at forbrukertilliten faller for andre måned på rad. Mitt personlige syn er at eiendomsprisene er nøkkelen. Ser vi en avmetning det siste kvartalet, eller i begynnelsen av neste år, kan storyen rundt “Norge” forandre seg til det verre. Da rykker vi opp på salgslistene til store utenlandske makroforvaltere, som har vært long de flinkeste europeiske økonomiene.

Songa Offshore har steget de siste ukene steget fra 1.80 kroner til nærmere 2.40 kroner. I dag meldte selskapet at de har sikret finansiering på de to siste riggene, i størrelsesorden $1.1 milliarder. De betaler 2.5% rente + LIBOR på lånet som tiltrer når riggene er levert. Dette tar bort mye usikkerhet, og risikobildet har forbedret seg betraktelig. Nå gjenstår det bare å sikre gode dagrater. I et svakt marked vil uansett topp moderne rigger få en premium i forhold til gamle rustholker.

PGS på 33 kroner er krise. De går i tillegg inn i en periode der man tilbyr seismikk fra databasene sine billigere, for å utnytte eventuelle uoppbrukte letebudsjetter hos oljeselskapene.

Oppdatering kl 18: Oslo Børs stengte 10 punkter høyere for uken, og de internasjonale indeksene pusher all time high. Det er sikkert mange som tenker at vi nærmer oss en topp igjen, men da må jeg minne om at vi går inn i den tradisjonelt sterkeste perioden for aksjer. Egentlig ser det ikke så ille ut. Vi har kommet oss igjennom kvartalstallene, og oljefallet ser ut til å repriset de fleste oljeaksjene. Det kan selvfølgelig være ytterligere nedside i denne sektoren, men det holder ikke igjen de brede indeksene.

Exxon Mobil, verdens største oljeselskap, leverte akkurat tall som overgikk nedjusterte forventninger. Det løfter aksjen 1.7%, og trekker med seg andre oljeaksjer. Til og med oilserviceindexen stiger 0.6%. Dette til tross for $2 faller for oljeprisen intradag. Oljeaksjene ferdig solgt? Noe å gruble på over helgen.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer