Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Attraktive utbytteaksjer på Oslo Børs

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik og Mads besøk av Christoffer Callesen, forvalter i aksjefondet Fondsfinans Utbytte. Tema er utbyttestrategier og utbytteaksjer på Oslo Børs. Episoden kan enten sees på vår YouTube-kanal eller lyttes til som podcast.

Bjørn Erik og Mads diskuterer ulike faktorer/strategier som har gitt langsiktig meravkastning i aksjemarkedet. Kvalitetsfaktoren samt utbyttefaktoren har gitt en noe bedre avkastning og noe mindre svingninger enn den brede verdensindeksen siste tiårene – og det er slike selskaper Fondsfinans Utbytte vil investere i, forteller Christoffer.

Christoffer forteller videre om en studie fra McKinsey, som viser at høy kapitalavkastning vedvarer over tid. Det indikerer at markedet undervurderer gode selskapers evne til å reinvestere med høy lønnsomhet.

Christoffer drar gjennom en case om Microsoft, som viser at man kan kjøpe et godt selskap for dyrt. Kjøpte du Microsoft-aksjen i år 2000 på P/E 66, tok det 15 år før du fikk igjen pengene. Christoffer sammenligner det norske selskapet Tomra i dag med Microsoft i år 2000. Et fantastisk selskap, men for høyt verdsatt (P/E på ca. 60).

Investeringsstrategi og portefølje i Fondsfinans Utbytte

(fra 16:23) Christoffer lister opp fem investeringskriterier for fondet:

1. Høy kapitalavkastning

2. Robuste konkurransefortrinn

3. Solid balanse

4. Godt langsiktig potensial til å betale utbytte

5. Dyktig styre og ledelse som eier aksjer i selskapet

Porteføljen diskuteres – den inneholder rundt 45 selskaper. Equinor er den største posten, som p.t. utgjør 6.5 %. Schibsted, Orkla, DNB og Protector er på de neste plassene.

Utbytte-yielden til fondet (utbytte delt på børsverdi) er p.t. 4,3 %, som er nesten identisk som fondsindeksen OSEFX. Mads og Bjørn Erik diskuterer om ikke fondet burde byttet navn, for eksempel til Fondsfinans Kvalitet, siden porteføljen ikke har spesielt høyt utbytte.

Bjørn Erik sammenligner porteføljen i Fondsfinans Utbytte med et annet populært utbyttefond, Landkreditt Utbytte. Sistnevnte har hele 55 % av porteføljen i bank og finans-sektoren, mot 28 % for Fondsfinans Utbytte. Fondsfinans Utbytte har en høyere andel industriselskaper.

Avkastningen for Fondsfinans Utbytte har vært meget sterk de første 2,5 årene av fondets levetid. Når fondet er 3 år gammelt, får fondet rangering i Morningstar. Christoffer håper på 5 av 5 stjerner i høst. Han understreker imidlertid at historikken er for kort til å si noe sikkert om prestasjonene skyldes flaks eller dyktighet.

Avslutningsvis nevner Bjørn Erik at det kun er fire norskregistrerte utbyttefond, men at det finnes utallige ETFer med utbyttestrategi. Velg ”dividend” under kategori i ETF-screeneren, så vil du få opp mange alternativer.

Er du interessert i utbytteaksjer finner du mye god informasjon på utbytteaksjer på Nordnet.no.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
23.04.2022 11:37

Hei, takk for god artikkel!

Vell og bra med ETF dividend, men fremtil skattefloken på fondskonto er løst kunne det kanskje være en ide å opplyse om akkurat det i en bikommentar. Kommunist beskatningen 50% på utbytte, fordi Etf betaler somregel ut utbytte i cash, ikke legger det til fondet igjen.

Mvh Tor