Tyskland sitt problem!

Eurokursen har historisk sett vært lavt priset i forhold til Tysklands konkurransedyktighet. Tysk eksport har vært sterk i mange år, og akkumulerte penger har blitt satt i tyske banker. Disse bankene har lånt ut penger til banker i sør europa som igjen har finansiert forbruk og boligbygging. Hva skjedde når krisen kom? klikk videre.

Tyske banker klarte å lempe mye av gjelden over på Bundesbank direkte og gjennom redningspakken fra ECB (Bundesbank er største kreditor). I realiteten er det nå Bundesbank som bærer den største risikoen mot bankkonkurser i sør. Dette er en av grunnen til at Merkel innbitt sloss mot nedskrivinger og oppløsning av Euroen. Hun er den største kreditoren.

Valget hun må gjøre er enten å fortsette piningen av gjeldsnasjonene for å bevare Euroen, men da også løpe risikoen for lav vekst i eurosonen og påfølgende høy risiko for tyske private interesser. Bryter Euroen opp, vil Bundesbank måtte ta store nedskrivinger, noe som vil sende statsgjelden til Tyskland fra 80% til 125% av GDP, ergo rett inn i faresonen som de andre gjeldsnasjonene befinner seg i. I tillegg vil Deutsche Mark bli en sterk valuta, som vil gjøre landet svært lite konkurransedyktig. Under et slik scenario vil landene i sør bli kvitt mye gjeld, i tillegg til en lav valuta som vil hjelpe boligmarkedet og eksportindustri. Det er en tydelig interessekonflikt mellom nord og sør i Europa akkurat nå.

Det er flerer mulige løsninger, der gjeldende politikk er å pine gjeldsnasjonene med “austerity” i håp om at alle svetter ut krisen i løpet av noen år. En annen mulighet er Eurobonds; Der EU landene låner penger med felles sikkerhet, men dette kreves også større integrasjon mellom landene. Da går det ikke an å ha forskjellig finanspolitikk.

En tredje mulighet er en Marshall Plan for sør-europa. Opprinnelig ble Marshall Planen solgt inn til amerikanske politikere som en investering i fremtidige forretningspartnere og økt etterspørsel etter amerikanske varer. Gi Europa masse støtte, og vi skaper marked for våre egne bedrifter. Det lykkes godt, ettersom Europa etter andre verdenskrig kjøpte biler og fobruksvarer i stor skale fra Amerikanske selskaper. Dette argumentet fungerer like godt i dag. Skal tysk eksportindustri overleve, så må de ha kunder!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer