Gå til hovedinnhold

Små- og mellomstore selskaper i vinden. Opec i fokus

De små og mellomstore selskapene i Russell 2000-indeksen (1 %) fosset videre mandag, på bekostning av de aller største som er inkludert i S&P 500-indeksen (-0,5%).

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 5. desember

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,1%, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:09 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte mandag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,1 prosent i snitt i går.
  • Bath & Body Works Inc (8,9%), IDEXX Laboratories Inc (7%), Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (6,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Alaska Air Group Inc (-14,2%), Albemarle Corp (-4,9%), Freeport-McMoRan Inc (-4,2%), endte på bunn.

De små og mellomstore selskapene i Russell 2000-indeksen (1 %) fosset videre mandag, på bekostning av de aller største som er inkludert i S&P 500-indeksen (-0,5%), Nasdaq Composite (-0,8%) og Dow Jones Industrial Average (-0,1%).

Sett i et historisk perspektiv, kan perioder der mindre selskaper overpresterer sammenlignet med større selskaper, sees i lys av økonomiske sykluser. For eksempel kan en økonomisk oppgangstid favorisere små selskaper som vokser raskt, mens større, mer etablerte selskaper kanskje ikke opplever samme vekstrate.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,7 prosent i snitt tirsdag morgen.

Flertallet av børsindeksene i Asia faller er over en prosent tirsdag, godt hjulpet av det som skjedde på Wall Street mandag kveld. Det er rimelig å anta at den negative stemningen i Asia vil påvirke børsene i Europa i dag. Den generelle stemningen er deriomt god, på grunn av betydelige fall i markedesrentene gjennom høsten. De fleste tror at rentene skal videre ned i takt med fallende inflasjon, noe som isolert sett er positivt for aksjemarkedene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,01 dollar per fat, ned -1,4 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 1,5 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,84 NOK; 10,43 SEK; 6,87 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,8 NOK; 11,31 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,64 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,24).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,21 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har falt godt under 80 dollar fatet i kjølvannet av forrige ukes OPEC+-toppmøte. Aktørene i oljemarkedet virker tilsynelatende skeptiske til om det mektige oljekartellet, som kontrollerer omkring 40 prosent av verdens oljeproduksjon, vil klare å enes om å holde prisen oppe i tiden fremover.

OPEC, etablert i 1960, har historisk hatt betydelig innflytelse på oljeprisene, men denne innflytelsen har variert over tid. På 1970-tallet demonstrerte OPEC sin makt ved å forårsake store prisøkninger, spesielt under oljekrisen i 1973. Imidlertid ble deres evne til å kontrollere priser utfordret på 1980-tallet grunnet intern uenighet og økt produksjon fra ikke-OPEC-land.

På 2000-tallet bidro økt global etterspørsel til høyere priser, men introduksjonen av skiferolje, spesielt i USA, samt dynamikken i det moderne globale energimarkedet, inkludert effekten av pandemien og etableringen av OPEC+, har videre påvirket OPECs evne til å opprettholde høye oljepriser over lengre perioder.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer