Slik kan det gjøres!

Her er noen enkle råd om hvordan du kan gjøre privatøkonomien din mer fordelaktig og sparingen mer morsom.

* Kvitt deg med kredittkortgjelden din

* Betal ned boliglån til et nivå du er komfortabel med

* Mens du gjør dette; sett av en hundrelapp eller to i måneden til å spare i aksjefond bare for å få erfaring med hvordan markedet svinger.

* Kjøp én aksje. Kanskje kan du bli litt interessert i utviklingen til aksjen. Slikt kan du lære en del av.

* Hva er renten og følg med den. på lånet? Lavere eller høyere enn gjennomsnittet? Lat uansett som du har en boliglånsrente på 8% (aksjemarkedet gir i gjennomsnitt 8,5% årlig avkastning over tid) og sett av penger til en slik betaling. Er renten lavere, sett pengene som er ”til overs” i aksjefond. Aksjefond blir det naturlige å investere i her da gjennomsnittlig avkastning vil være høyere enn lånerenten. Blir rentene høyere, bruk av aksjesparingen til å betale differansen til den summen du har satt som din betalingsevne. På dette viset vil ikke renteendringer ha noen innvirkning på din daglige økonomi. På et vis har du lagd din egen fastrenteavtale, men du betaler alltid til deg selv og blir aldri bondefanget i en fastrenteavtale med høyere rente enn flytende rente. Har du fått bedre råd, ikke bruk av aksjefondssparingen.

* Hvis du ikke har Boligkreditt, bør du ha to månedslønner på en bufferkonto til å håndtere ødelagte vaskemaskiner, en bilreparasjon eller andre uforutsette utgifter.

* Fått lønnsøkning eller arv? Bestem deg for noe du vil kjøpe for en del av pengene, for det er viktig å kose seg også, men sett av resten til sparing til deg selv og eventuelle barn til noe dere virkelig trenger (leilighet, pensjon). Ikke la alle pengene gå inn i den daglige økonomien.

Å ha litt struktur på privatøkonomien gjør faktisk hverdagen lettere.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer