Slik investerer du i Biotech

Mange aksjemarkeder steg mye i fjor, og blant de sterkeste sektorer var teknologi med oppgang på 34% for NASDAQ-indeksen. Innen teknologi var det dog enda mer trykk i sub-sektoren Bioteknologi, og NASDAQ Bioteknologi-indeks la på seg 68%. Hvordan forholder man seg som investor til denne sektoren?

Hva er Biotech?

Bioteknologi defineres som “bruk av levende systemer eller organismer til å lage nyttige produkter”. Dette er en vid definisjon som kan omfatte både jordbruk, mat-produksjon og medisin. De børsnoterte bioteknologi-selskapenes virksomhet er imidlertid oftest rettet mot medisinsk forskning og produksjon av medisinske produkter. Helseaksjer generelt regnes som konservative og defensive aksjer med lav beta (responsitivitet på markedsbevegelser). Man skulle gjette at Biotech-indeksen hadde en beta på 2 i og med at aksjene har det dobbelte av oppgangen til NASDAQ, men faktum er overraskende nok at indeksen har en beta på nærmere 1 (dvs. likt med markedet, kilde Bloomberg). Hva er det da som har forårsaket oppgangen?

Flere markedskommentatorer trekker frem at det er reell positiv underliggende utvikling i en del av de største bioteknologiselskapene som har drevet kursene oppover, og dette spås å fortsette inn i 2014. Selskaper som Gilead Sciences, Amgen, Biogen Idec og Celgene Corp er blant de større selskapene på NADAQ, og har bidratt sterkt til kursoppgangen.

Investere i Biotech

Man kan selvsagt handle selskaper som de nevnt over direkte, men for mange er det mest aktuelt å gå inn i et fond som investerer i denne sektoren. Flere av disse har vært på topplisten over mest kjøpte fond i 2013. Det fins også børsindeksfond (ETF’er) som gir direkte eksponering mot NASDAQ Biotechnology Index. De største og mest kjente er iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund med tickeren IBB, og SPDR S&P Biotech ETF med ticker XBI.  Nordnet’s Love 2 Trade kampanje for utenlandske aksjer gjør det for tiden ekstra rimelig å handle disse aksjene og ETF’ene.

iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund (IBB) - ukentlige kurser, kilde Infront.
iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund (IBB) – ukentlige kurser, kilde Infront.

Men vi må ikke glemme at det også fins Biotech-selskaper notert på Oslo Børs. Vi møtte to av de i forrige uke da de holdt selskapspresentasjon i Nordnet’s lokaler i Oslo.

Bionor Pharma

CEO Dr. Anker Lundemose og CFO Synne H. Røine fra bioteknologiselskapet Bionor Pharma holdt en bra presentasjon for en fullsatt sal hos Nordnet onsdag 22.01. Link til presentasjonen finner du her. Selskapet har vært på børsen lenge og har tidligere i sin historie frembragt produkter som Nutrilett (solgt i 2011). Bionor’s virksomhet er nå sentrert rundt utviklingen av peptidbaserte vaksiner, mest spesifikt rettet mot HIV. Selskapet kan fremvise lovende forskningsresultater og fokuserte i sin presentasjon på de neste logiske skritt mot ferdige produkter og påfølgende kommersialisering.

Slike forskningsbaserte selskaper uten nevneverdige inntekter er naturligvis risikofylte investeringer. Lykkes de mangedobles kursen, men mange mislykkes også. Prosessen tar uansett tid og underveis ser man ofte en serie emisjoner for å fylle på kapital. Jeg har møtt mange slike selskaper i min tid som megler og trader, og kan faktisk si at Bionors presentasjon var en av de bedre jeg har overhørt fra et kommersielt ståsted.

Den nye danske CEO Dr. Anker Lundemose har kun vært i selskapet et snaut år, men har lang fartstid i farmasøytisk industri fra bl.a. danske Novo Nordisk (Nordens største selskap), britiske Prosidion Ltd og amerikanske OSI Pharmaceuticals. Han gir inntrykk av å tilføre en kommersialiseringskunnskap og et kontaktnett innen industrien som mangler hos mange av de mindre selskapene i denne sektoren. Interessant var det også å se at Dr. Jerry Zeldis fra NASDAQ-giganten Celgene Corporation har gått inn i styret på selskapet. Celgene er blant de 4 største Biotech-selskapene på NASDAQ og opererer innenfor et beslektet felt av Bionor… Dette er kompetanse som utvilsomt kan bli verdifull.

Ellers var Lundemoses presentasjon preget av sunn nøkternhet og understreking av at selskapet ikke hadde noen nevneverdige inntekter, men var helt avhengig av suksess i de pågående forsknings- og godkjennelsesprosessene. Likviditets/finansieringssituasjonen virket for øyeblikket relativt god etter en emisjon i 2013. Bionor har steget ca 10% siste år, og har en markedsverdi på i underkant av 600 millioner kroner.

Bionor utvikler peptidbaserte vaksiner. Bilde: Fra selskapets nettside.
Bionor utvikler peptidbaserte vaksiner. Bilde: Fra selskapets nettside.

 

Biotech Pharmacon

23. januar møtte CEO Svein Lien på Nordnettskolen og holdt en bra presentasjon for et interessert publikum. Link til presentasjonen finner du her. Det Tromsø-baserte selskapet har en todelt virksomhet sentrert rundt henholdsvis Beta-glucaner og Enzymer. Selskapet hadde endog med eksempler på produktet Woulgan Biogel som er en sårsalve med medisinske egenskaper, og som er på vei gjennom hinderløypen mot mulig kommersialisering. Sentrale punkter i denne prosessen er hva produktet blir godkjent merket som (CE-marking), samt praktisk tilnærming til markedet via partnere og egen distribusjon.

Woulgan Biogel. Bilde fra Biotech Pharmacon's presentasjon.
Woulgan Biogel. Bilde fra Biotech Pharmacon’s presentasjon.

Også dette selskapet har begrenset med inntekter og går for tiden med løpende underskudd. Selskapet gjennomførte sist en aksjeemisjon 10 januar 2013, og er med det tilstrekkelig kapitalisert for en stund. Ved utgangen av Q3 2013 hadde selskapet 35 millioner på bok, og de bruker netto 5-7 millioner i kvartalet slik løpende “burn rate” har vært den siste tiden. Vil kapitalen holde inntil inntekttstrømmen blir større enn kostnadsstrømmen? Det vet jeg ikke, og vil henvise investorer til egen gjetning eller øvrige meglerhus spesifikke analyser.

Biotech Pharmacon har forøvrig steget 170% siste 12 måneder – en stor suksess – og har en børsverdi på ca 470 millioner kroner.

Hva gjør man som investor?

Jeg syns selv det er noe positivt med å investere i teknologi og bioteknologi. Det er virksomhet i denne sektoren som drar oss stadig lenger vekk fra steinalderen i et økende tempo. Det er imidlertid ingen tvil om at spesielt biotech-sektoren inneholder mange selskaper med en risikoprofil som er vesentlig høyere enn for de fleste andre aksjer. Mange av selskapene er så langt der er mulig å komme unna stabile utbytte-aksjer (som forøvrig det er mange av i helse-sektoren). De er snarere innbytte-aksjer der man må være med på emisjoner med ujevne mellomrom, eller risikere å bli vannet ut. Når et selskap har suksess i forskningen og kommersialiseringen kan imidlertid kursoppgangen bli formidabel. Mange mindre selskap blir også kjøpt opp i denne fasen, noe som kan gi en ekstra boost til kursen. Vi har sist sett dette med Algeta på Oslo Børs.

Jeg syns de mindre biotech-selskapene kun bør kjøpes av spesielt interesserte investorer som har forutsetninger for å forstå “caset” og prosessen og risikoen. Husk investorvettreglene. De større selskapene (stort sett listet i utenlandske markeder) kan man vurdere på lik linje med øvrige større teknologiselskaper, men som alltid er det viktig å ha en portefølje bestående av flere selskaper som man aktivt følger opp. For de fleste vil jeg anbefale å benytte fond for å investere i Biotech. Se avsnittet innledningsvis for linker til både tradisjonelle fond og børsindeksfond/ETF’er.

Lykke til.

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.01.2014 18:14

Verdt å merke seg er også Nordic Nanovector som, hvis alt går etter planen, blir børsnotert i Oslo i år. Biotech i form av antistoff kombinert med beta-stråling(Betalutin) mot lymfekreft(Non-Hodgkin).

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
30.01.2014 09:30

Ja, det er et sterkt forskningsmiljø i Norge spesielt sentrert rundt Radiumhospitalet, og det dukker stadig opp små interessante selskaper.

Gjest
Gjest
26.02.2015 14:09

Gammalt innlegg, men fremdeles aktuellt. Trur du postensialet i biotech fond er tatt ut for ei stund? Synes dei vel høgt prisa no.