Russisk militærmakt

Investorene viser ingen kjærlighet for oljeprisen, men oljeaksjene derimot, ser ut til å være slitne på nedsiden. De spretter raskt tilbake, med gang oljeprisen stopper å falle. Jeg tror fjerdekvartalstallene blir krise, og jeg tror guidingen for neste halvår blir enda verre, og da blir bildet vanskeligere om aksjene stiger frem til kvartalspresentasjonene. Det skaper en ubehagelig nedside å stå proppfull av forventninger på startstreken for kvartalsrapporteringene om 4 uker. 

Når det er sagt, har oljeaksjene fått skikkelig juling i andre halvår, og det er ikke unaturlig at shorter blir tatt inn før julefeiringen begynner. På motsatt side er det nok få “longs” som plutselig trenger å selge masse oljeaksjer før jul, fordi de har blitt engstelig for den fallende oljeprisen. La oss håpe at de har fått solgt.

Markedet absorberer nedsalget til Kjos på en fin måte. Norwegian handler 5 kroner over der han solgte i går kveld. I morgen er dette glemt.

Den store storyen nå er Russlands økonomi og russiske rubler. I går satte de opp renten til 17%, men se hva som skjer med rubel kursen. Fortsetter å falle over 10% i dag også. (bilde via Financial Times og viser bevegelsen siste to døgnene)

B4-Pmh5CAAEkBjf.png-large

 

Du kan banne på at det er noen store hedgefond på Wall Stret som nå tjener vanvittige penger. Den første traderen jeg tenker på er George Soros. Han har tjent seg rik på store valutatrade og spesielt der han kan presse nasjonalstater til å devaluere. Britiske pundet og Thailandske Baht. I tillegg rømte han fra kommunistene, og har ikke mye til overs for Putin og hans kleptokrater i Kreml. Når støvet har lagt seg, kan vi nok lese om denne traden i ulike bøker og artikler.

Det er dog en mager trøst for en liten NATO nasjon her oppe i nord. Kanskje mange blir nervøse for hva Putin kan finne på for å vri fokuset bort fra finansiell krise. Han kunne for eksempel skapt problemer for de 2 millioner fat som blir pumpet opp fra Nordsjøen hver eneste dag. Det burde sette en stopper for oljeprisfallet. Jeg tror ikke man skal være redd for et militært utfall, og for å illustrere dette (ikke les overskrifter i tabloidene, de prøver å skape et inntrykk at russland er en militær superpower) kan man se på styrkeforskjellen.

US Military spending i 2013 er på $640 milliarder

Russian Military spending i 2013 er på $87 milliarder.

USA bruker like mye på sitt militæret som de fem neste på listen sammenlagt (Kina, Russland, Saudi, Frankrike og England).

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer