Kl 18.50: Rentebevegelser i Sverige og UK

De europeiske børsene faller, utenom Oslo Børs og London Stock Exchange. Førstnevnte stiger på styrken i oljeaksjene, mens sistnevnte går på budsjett talen til George Osborne. Sammenligner vi driverne i det norske markedet, kan den sterkeste sjel bli svimmel. Brentoljen er ned -10% på en uke, mens Statoil er opp 30 øre i samme periode. 

Sverige setter ned renten til -0.25%, og øker obligasjonskjøpene til 30 milliarder i måneden. Hvis svenskekronen ikke faller på dette, vil de få et stort problem. De begynner å gå tom for stimulitiltak. Den initielle reaksjonen er ned, men i forhold til hva de gjør i EU, kan det hende at den stiger igjen. ECB kjører en raskere bil i dette racet. Det interessante er at Sverige, som er medlem av EU, men ikke medlem av euroen, ligger i krig med ECB om å ikke bli konkurransedyktig. I retrospekt burde de kanskje ha vært tilknyttet euroen, og dratt nytte av de samme kreftene som Tyskland. Lav valuta, som hjelper eksportindustrien.

På andre siden av nordsjøen leverer George Osborne sitt siste budsjett, og det beveger markedet. De skal utnytte de lave rentene ved å selge med lange statsobligasjoner, mens de kjøper tilbake dyre korte. Han melder også at veksten har blitt revidert opp til 2.5% i 2015, og 2.4% i 2016. Det er syv ganger høyere vekst enn Frankrike, og dobbelt så høy som Tyskland. De skal være glad de IKKE var i euroen. Deres austerityprogram har halvert underskuddet på statsbudsjettet og som Osborne så fint sa det;

“We’ve paid of the debt incurred under det south sea bubble and world war I, but the debt incurred under Gordon Brown will take a bit longer”

Oppdatering kl 18.50: Nå er det kun en time igjen til Yellen skal presentere utfallet av rentemøte. Det er ikke ventet renteoppgang i dag, men hun kommer nok til å forberede markedet på hva som kommer til å skje senere i år. Wall Street selger av i forkant, og jeg tenker at salgspresset kanskje kan styrke seg hvis hun er for sterk i talen. Den sterke dollaren har allerede begynt å svi for amerikanske eksportører. Skulle det bli garantert at de hever renten i Juni, kan dollaren styrke seg ytterligere, noe som vil være negativt for markedet i det korte bildet.

En regional rettsinstans i Tyskland har dømt mot Uber til fordel for Taxi Deutschland. De sier at UberPOP ikke kan drive persontransport uten løyver. Dette er første store dom selskapet får mot seg i Europa, en dom de naturligvis anker. De har ikke tenkt å gi opp Tyskland. Det vil selvfølgelig være uheldig hvis det kommer flere slike nyheter før selskapet er børsnotert. Vi får følge med!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer