Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Verden vil ha mer sjømat – Holberg Triton

pengepodden header - Mads Johannesen, Anders Skar, Bjørn Erik Sættem

Mads og Bjørn Erik har besøk av forvalter i Holberg Triton, Hogne Tyssøy. Han er en av to forvaltere av verdens eneste rene sjømatfond. Blant alle Nordnets rundt 800 fond ga Triton-fondet nest høyest avkastning i 2018, med pluss 11,9 %. Hogne forteller at fiskeinvesteringer er mer enn bare laks. Ca 20 % av sjømatfondet er investert i norske lakseaksjer, mens 80 % er investert i internasjonale sjømatselskaper, hvor brorparten er lokalisert i Asia. Også skalldyrselskaper er inkludert i porteføljen. Porteføljen består av mellom 25 og 30 aksjer og du får blant annet vite mer om topp 10-posisjonene i porteføljen. Her finner man blant annet et vietnamesisk oppdrettsselskap som har gitt meget god avkastning.

14 % årlig avkastning siste 3 år – til relativt lav risiko

Bjørn Erik forteller at Holberg Triton har gitt 14 % årlig avkastning i gjennomsnitt siste tre år. Dette er sterke absolutte tall, men likevel kun halvparten av avkastningen til Oslo Børs sjømatindeks, noe svakere enn Oslo Børs Hovedindeks, men langt bedre enn globale aksjefond. Hogne forklarer dette med at fondet er et globalt sjømatfond, og at norske lakseaksjer har gjort det eksepsjonelt bra de seneste årene. Svingningene i fondet har også vært relativt lave de siste tre årene, lavere enn de fleste andre bransjefond.

Hvorfor fondet ikke har blitt tildelt stjerner av Morningstar, tross at fondet har over tre års historikk, får du også høre mer om.

Mads er nysgjerrig på Hognes forventninger til resultatrapporteringen for fjerde kvartal for norske oppdrettsselskaper. Hogne forteller at Holberg fremdeles er positive til norske lakseaksjer, men at eksponeringen er noe redusert siste tiden som følge av høy verdsettelse.

Fisk er en megatrend

Det er ingen tvil om at verden har behov for mer fisk. Trenden er økt fokus på sunne matvarer noe som gir drahjelp for sjømat, som innehar de sunneste proteinene og marine oljer. Du får også høre flere av Hognes argumentere for hvorfor sjømat blir viktigere i tiden som kommer. Vi er fremdeles i et tidlig stadium i industrialiseringen av sjømatnæringen. Veksten innenfor sjømat skjer primært innenfor oppdrettsnæringen. Produksjon fra villfangst holder seg stabil. Men totalt er den langsiktige veksten i bransjen høyere enn BNP-veksten.

Bjørn Erik konfronterer Hogne med en fersk rapport fra EAT- Lancet, hvor det blant annet konkluderes med: «Verdens befolkning må halvere kjøttinntaket, men også redusere inntaket av fisk. Mesteparten av proteinene bør komme fra planter.» Hør hvilke motsvar Hogne kommer med. Særegne risikofaktorer for sjømatbransjen diskuteres. Biologisk risiko, som lus, trekkes frem. Du får også høre mer om den siste tidens markedsnedgang, med Brexit og handelskrig, som elementer man må ta hensyn til.

Les mer om fondet her: Holberg Triton A

Uønskede stoff i laksefor, landbasert fiskeoppdrett og offshore-anlegg

@Niko_MUFC (twitter) spør om Holberg bekymrer seg over alle avsløringene rundt laksenæringen fra Morgenbladet/ Harvest om at Norge de siste 20 årene har jobbet systematisk i EU for å heve grenseverdier på uønskede stoffer i laksefôr.

Nikolai spør om hva Holberg tror om landbasert fiskeoppdrett og selskapet Atlantic Sapphire, og Hogne deler sine tanker om utviklingen på den fronten.

@kseljelid spør om storsmolt og offshore-satsninger.

Hør forrige episoden av #pengepodden: Sisseners vinneraksjer 2019

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer