Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik kan stortingsvalget påvirke økonomien din

Tema i denne #pengepodden-episoden er hva vi kan forvente oss av skatte- og avgiftsendringer dersom vi får et regjeringsskifte. Til å diskutere dette har Bjørn Erik fått digitalt besøk av Endre Jo Reite, privatøkonom og direktør for privatmarked i BN Bank.

Innledningsvis diskuteres sannsynligheten for et regjeringsskifte og de ulike regjeringsalternativene. Endre mener det er svært stor sannsynlighet for et skifte, og at det trolig blir en trepartiregjering med Ap, Sp og SV.

Lytt til episoden.

F.v: Spareøkonom. Bjørn Erik Sættem, og Direktør i BN Bank, Endre Jo Reite

Formuesskatt og arveavgift

(fra 08:47) Det har blitt en opphetet diskusjon om formueskatten, med laksemilliardær Gustav Witzøe som skyteskive. Venstresiden vil øke formueskatten, mens høyresiden vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Formuesskatten er den skatten hvor partiene er mest uenige.

Endre påpeker muligheten for at dyre boliger vil få ekstra skjerpet formuesskatt. Formuesrabatten på aksjer og driftsmidler, som i dag er på 45 %, vil trolig også reduseres.

Bjørn Erik forteller at det kun er fem land i verden som har formuesskatt: Norge og Sveits samt Argentina, Colombia og Uruguay.

En eventuell gjeninnføring av arveavgiften, som ble avskaffet i 2014, diskuteres også. Endre mener en gjeninnføring overhode ikke er realistisk på kort sikt, siden verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet ønsker dette.

Endre mener at formuesskatten er mer spiselig enn arveavgiften for folk flest. Bjørn Erik er ikke helt enig.

Inntektsskatt, selskapsskatt og kapitalskatt

(fra 25:28) En økning i inntektsskatten før inntekter over 750.000 kroner er varslet av både Ap og Sp. SV og Rødt ønsker innslagspunktet for økt skatt noe lavere.

Gutta påpeker at nivåene på inntektsskatt må henge sammen med selskapsskatt og utbytteskatten, slik at ikke det blir mulig å tilpasse seg til lavere skatt ved å ta ut lønn som utbytte i et AS som aktiv eier.

Bjørn Erik mener det er pussig at aksjegevinster og aksjeutbytte skattlegges hardere (31,68 %) enn skattepliktige leieinntekter og gevinster fra bolig (22 %). Endre er enig og mener det er for skattegunstig å investere i eiendom kontra aksjer.

Rentefradraget, kommunal eiendomsskatt og en gjeninnføring av en nasjonal boligskatt blir også tatt opp.

Avgifter, kontantstøtte og dokumentavgift

(fra 37:41) Moms på dyre elbiler har vært mye diskutert i media. Ap, Sp og SV vil innføre moms på elbiler som koster mer enn 600.000 kroner. Forslaget innebærer kunmoms på den delen av prisen som overstiger 600.000, presiserer Endre.

Kontantstøtten, som er på 7500 kr per mnd for barn mellom 1 og 2 år, kan stå for fall ved et regjeringsskifte, siden Ap og SV vil avskaffe kontantstøtten, påpeker Bjørn Erik. Endre legger til at Senterpartiet kan bli med på et kompromiss som innebærer en geografisk avgrensning.

Dokumentavgiften diskuteres videre. Bjørn Erik påpeker den urimelige forskjellen ved at man må betale dokumentavgift på selveierboliger, men ikke borettslag.

Bjørn Erik avslutter med en optimistisk og beroligende kommentar: Norge har en tradisjon for politisk stabilitet og stabile rammebetingelser. Selv om det blir et regjeringsskiftekan vi forvente oss moderate endringer i hverdagen.

Sjekk ut forrige episode: Tek-uro i Kina og status på sommerbørsen

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer