Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Tek-uro i Kina & status på sommerbørsen

Roger, Bjørn Erik og Mads er tilbake fra ferie, og trekløveret oppsummerer børssommeren. Kinesiske myndigheters strengere regulering av teknologisektoren og resultatsesongen er hovedtemaene i episoden.

Uro i Kina

(fra 02:11) Sommermånedene har normalt lavere omsetning på børsen. USA-børsen steg rundt to prosent i juli, men den kinesiske børsen falt rundt ti prosent i juli. Per 1. august har verdensindeksen steget med ca 14 % (målt i lokal valuta) og Oslo Børs er opp 17 prosent.

Fallet i kinesiske aksjer skyldes hovedsakelig at kinesiske myndigheter har varslet strengere regulering av teknologisektoren i landet. Myndighetene mener at de største kinesiske IT-selskapene har fått for stor makt, og vil redusere denne. Dette kan utgjøre en betydelig regulatorisk risiko for aksjonærer i kinesiske selskaper fremover.

Vekstmarkeder (emerging markets) er den regionen som har hatt svakest avkastning i år – samt siste fem og ti år. Du får høre mer om hvorvidt økonomene tror vekstmarkeder kan få et comeback, og om det er noen sammenheng mellom økonomisk vekst i et land og børsutviklingen i landet.

Resultatsesongen

(fra 22:25) De største amerikanske tek-gigantene, som Google og Facebook, leverte bedre tall enn forventet. Roger påpeker at aksjekursene stort sett likevel ikke steg på tallene, og begrunner dette med at investorene hadde enda høyere forventninger enn analytikerne.

Her hjemme leverte de sykliske selskapene, som Hydro og Equinor, gode tall. Kahoot sitt store kursfall kommenteres også.

De lange rentene i USA fortsatte fallet i juli, og 10-årige statsobligasjon har falt fra årets toppnivå på rundt 1,7 % ved utgangen av mars til rundt 1,20 % i dag. Årsakene til rentefallet diskuteres, og gutta nevner blant annet avtagende inflasjonsfrykt i USA, lavere vekstforventninger samt at pengetrykkingen holder rentene nede. Uansett årsak er lavere langrenter positivt for aksjer.

En tredje smittebølge

(fra 49:19) Vi er inne i den tredje smittebølge globalt, men risikoen for nedstenginger av samfunnet er lavere enn før, siden en større og større andel av befolkningen blir vaksinert. Dermed er risikoen for aksjemarkedet lavere enn i en tidligere fase i pandemien.

Mads forteller om en fersk undersøkelse som viser at den globale økonomiske veksten de ti påfølgende årene etter en pandemi er lavere enn før pandemien, noe som isolert sett er negativt for aksjemarkedet.

Lytt til forrige episode av #pengepodden: Verdsettelse av kryptovaluta og kunst

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer