Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik får du økonomisk frihet

Hva vil det si å være rik? Hvor mye penger må du spare opp for å bli økonomisk uavhengig? Dette diskuterer vår spareøkonom med Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby, forfatterne av boken «Slik blir du rik – Håndbok i økonomisk frihet».

Anne Linn og Andreas bor i Oslo, de er begge 41 år og har to barn sammen. De har nylig gitt ut sin tredje bok.

Bjørn Erik spør hva ekteparet legger i å være «rik». De mener at man er rik hvis man har nok penger til å ha anledning til å ta de valgene man ønsker, uten å måtte tenke på penger.

Den enkle oppskriften på å bli rik er å bruke mindre enn du tjener og investere overskuddet smart – og ta tiden til hjelp, mener Andreas.

Da jeg forsto at jeg kunne bruke lønnen min til å kjøpe tid, fikk jeg virkelig interessen for personlig økonomi, forteller Anne Linn.

Anne Linn og Andreas forteller om FIRE-bevegelsen, som står for Financial Independence and Retire Early (FIRE) movement. En viktig del av denne bevegelsen er målsettingen om å spare opp nok penger til å kunne slutte å jobbe i ung alder.

Ekteparet forteller at de har et årlig forbruk på 400.000 kroner til sammen. Med en gjennomsnittlig realavkastning på 4 % må de spare opp 10 millioner kroner i finansformue for å kunne leve av avkastningen. Målet er å ha muligheten til å slutte å jobbe når de fyller 50 år. Da kan det for eksempel bli aktuelt å flytte til Japan i noen år og kanskje skrive en ny bok, forteller Anne Linn.

I dag sparer ekteparet rundt 50 % av inntekten. De forteller at de liker å leve nøkternt. Blant annet har de ikke bil. I tillegg er de flinke til å skaffe seg ekstrainntekter ved å jobbe overtid, leie ut ulike eiendeler og selge ting de ikke har bruk for.

Les flere innlegg om økonomisk frihet og FIRE-bevegelsen her.

Slik investerer Anne Linn og Andreas

(fra 16:43) Ekteparet forteller at de har spart opp 2,5 millioner i bank, crowdfunding, aksjer og aksjefond. I tillegg har de en delvis nedbetalt bolig. Globale indeksfond utgjør fundamentet, men de har også bransjefond og enkeltaksjer.

Anne Linn hadde veldig god timing med fornybarfond i 2019, og solgte seg ned i 2020 for å rebalansere. Flaks, konstaterer hun.

Andreas har halvparten av pengene i amerikanske og norske utbytteaksjer, som har følger aktivt med på.

Bjørn Erik spør om de har gjort endringer på pensjonskontoen deres. Begge har økt aksjeandelen i pensjonen sin. Andreas har flyttet pensjonskontoen sin til Nordnet, for å kunne velge fond selv.

Det har vært en uvanlig lang og nærmest uavbrutt oppgang i aksjemarkedet siden 2009, etter finanskrisen. Hva om vi får 5-10 år med fallende/flate aksjemarkeder fremover, spør Bjørn Erik avslutningsvis. Ekteparet avslører at de har en plan for å kjøpe mer aksjefond hvis markedet faller.

Vil du lære mer om ekstremsparing og FIRE-bevegelsen? Lytt til denne episoden med Pengesnakk-Lise fra 2020.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.02.2022 12:59

Ønsker paret lykke til. Men, som svært økonomisk menneske synes jeg ikke det er nødvendig å betale for slike bøker. Dette er et flere år gammelt amerikansk tema som nå nærmest “oversettes” i mange land. Innholdet finnes gratis på nettet. Man bør også søke opp kritikken av FIRE-teorien og lese nøye om hvorfor flere mener 4 kan være en urealistisk høy prosent å stole på. Kjernen er uansett å finne beste mulige avkastning veid mot risiko, og her anbefaler jeg at man kun søker opp slik informasjon hos økonomer med investering som fagfelt, og ikke hos de mange amatører som… Les mer »