Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hvordan bli en ekstremsparer – med Pengesnakk-Lise

Er det mulig å bli økonomisk uavhengig i 40 årene? Er det mulig å spare mer enn halvparten av en gjennomsnittslønn? Det mener Lise Vermelid Kristoffersen (33), som er ukens gjest i studio hos Bjørn Erik. Lise er blogger og podcastprogramleder på fulltid – begge deler under navnet Pengesnakk. Hun er en supersparer som gleder seg over å spare mye penger.

FIRE-bevegelsen

(fra 06:17) Lise forteller om FIRE-bevegelsen – som står for Financial Independence and Retire Early. Den handler om å spare og investere så mye som mulig for å kunne gjøre hva man vil lenge før man blir pensjonist.

For å nå dette målet må du enten ha en skyhøy inntekt og spare en del av denne, eller så kan du tjene normalt, leve på et lavt forbruk og spare mye.

Målet til Lise er ikke å ligge på stranden etter fylte 40, men å kunne bestemme over egen tid og ha alle muligheter åpne.

Bjørn Erik og Lise diskuterer hvor mye man må spare opp for å kunne leve av pengene resten av livet. Lise har regnet på hvor mye penger hun trenger for å bli økonomisk uavhengig resten av livet, og hun kom frem til 3 750.000 kroner. Hun har et forbruk på 150.000 kr i året, og deler dette tallet på 4 % for å komme frem til sparesummen. Hun viser til Trinity studien, som har kommet frem til denne 4 %-regelen.

Ulemper med ekstremsparing diskuteres også. Blant annet er skatte- og pensjonssystemet i Norge er ikke tilpasset en kort og intens arbeidskarriere, snarere tvert imot.

Bjørn Erik spør om hvordan mannen til Lise takler hennes spare-iver. Hør hva hun svarer.

Snakk med barna om penger

(fra 37:41) Lise forteller at hun skal på familiehytta i sommer, men hytta skal også leies ut deler av fellesferien. Å snakke om penger med barna er også noe begge anbefaler.

Hør forrige episode av #pengepodden: Investeringer i grønne aksjer og bærekraftige fond

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer