Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik får du eksponering mot Private Equity

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik digitalt besøk i studio av svenske Tom Berggren, forvalter i Carnegie Listed Private Equity. Tema er Private Equity og hvordan småsparere kan få eksponering mot PE-sektoren.

Private Equity fond er investeringsfond som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs. Forkortes PE-fond – og kan oversettes til «aktive eierfond».

Lytt til episoden.

Småsparere har liten tilgang til PE-fond, siden de er forbeholdt institusjonelle investorer pga høye minsteinnskudd og lav likviditet. Det finnes to måter for «vanlige folk» å få eksponering mot PE-selskaper: enten ved å kjøpe et børsnotert PE-selskap som svenske EQT, amerikanske KKR eller Berkshire Hathaway/Blackstone – eller å kjøpe et aksjefond og/eller ETF som investerer i børsnoterte PE-selskaper. Et av de svært få aksjefondene med dette mandatet forvalter dagens gjest, Tom Berggren. Han har forvaltet fondet i over 12 år.

Tom forteller at PE-fond har gitt svært god langsiktig avkastning – og bedre enn det globale aksjemarkedet, viser en del studier. De største amerikanske universitetene lenge har plassert betydelige deler av porteføljen i private equity-fond, gjerne 20-40 %.

Bjørn Erik spør Tom om meravkastningen skyldes høyere risiko i form av gjennomgående høyere gjeldsgrad i PE-investeringene. Tom er ikke helt enig i det, og mener en annen forklaring er dyktige mennesker som skaper store verdier.

Japanske Softbank, som Bjørn Erik omtaler som «PE på steroider», og motsetningen, Berkshire Hathaway, som er et traust verdiorientert PE/investeringsselskap, diskuteres. Begge er i fondets portefølje.

Rentesensitiviteten til PE-selskapene diskuteres også. De skyhøye lønningene til PE-selskapene diskuteres også. Stikker ikke ledelsen i PE-selskapene av med en uforholdsmessig stor andel av verdistigningen, spør Bjørn Erik.

Bjørn Erik konfronterer også Tom med en fersk kommentar i Financial Times med overskriften «Where the next financial crisis could come from», hvor kommentatoren spår at neste finanskrise vil utløses av et stort gjeldstynget PE-selskap.

Om Carnegie Listed Private Equity

(fra 22:44) Investeringsfilosofien til Carnegie Listed Private Equity er å investere langsiktig i Private Equity-selskaper med bra ledelse, sterk track-record og attraktiv verdsettelse.

Fondet har 4 av 5 stjerner i Morningstar, altså har fondet hatt en høyere risikojustert avkastnign enn fondskategorien siste tre år. Fondet har gitt ca 17 % annualisert avkastning siste 10 årene, målt i NOK, som er et par prosentpoeng bedre enn et globalt indeksfond som DNB Global Indeks – og bedre enn Morningstar-kategorien Bransjefond Private Equity. YTD er fondet imidlertid ned 14 %, som er ca 8 prosentpoeng dårligere enn et globalt indeksfond. Hvorfor har fondet ditt falt mer enn et globalt indeksfond i år, spør Bjørn Erik.

De fem største posisjonene i fondet er KKR, Blackstone, Apollo, HG Capital og Berkshire Hathaway. Hvorfor er ikke Berkshire fondets største posisjon, spør Bjørn Erik, og viser til at Berkshire er et av få PE-selskaper som er i pluss i år.

Lyttertips: Anders Misund i EQT – slik jobber et PE-selskap.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer