Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Skagen Kon-Tiki – om Kina, Latin-Amerika og Tyrkia

Bjørn Erik har besøk av forvalter i Skagen Kon-Tiki, Fredrik Bjelland. Tema er om vi vil få et comeback for vekstmarkeder, utviklingen i Kina og hvorfor Latin-Amerika og Tyrkia hadde et godt børsår i fjor.

Fredrik jobbet blant annet som forvalter i Oljefondet (NBIM) i Shanghai før han begynte i Skagenfondene i 2017. I dag forvalter han et av Norges største aksjefond, Skagen Kon-Tiki, sammen med to kolleger.

Skagenfondenes nyttårskonferanse

(fra 02:48) Denne uken var det Skagen Fondenes nyttårskonferanse. Fredrik og Bjørn Erik diskuterer hovedtemaene fra konferansen. Usikkerhet, Russland og Kina. Samt det krevende grønne skiftet, som krever en stor økning i produksjonen av edle metaller. Alle kan se opptak fra nyttårskonferansen på Skagen Fondenes nettsider.

Status og utsikter for vekstmarkeder

(fra 11:37) Vekstmarkeder har vært i motbakke i over 10 år… Da Fredrik var på besøk i #pengepodden for 4 år siden sa han at selskaper i EM (Emerging Markets, eller vekstmarkeder) var meget lavt priset i forhold til amerikanske aksjer, ved å se på nøkkeltall som P/E og P/B – som var mye lavere i EM enn i USA. I dag er EM enda billigere, sier Bjørn Erik. Fredrik er tydelig på at han ikke vet når EM snur, men at det er et godt utgangspunkt å kjøpe når en aksje eller et marked er lavt verdsatt. Nå er vi nede på tidligere bunn-nivåer fra rundt år 2000.

Kina utgjør ca 1/3 del av EM-indeksen, og dominerer således EM-indeksen. Men kinesiske aksjer har gitt svak langsiktig avkastning.MSCI China har nær null avkastning siden 1993, kun pluss 1,3 % nominell brutto avkastning. Dette i en periode hvor den kinesiske økonomien har vokst voldsomt. Hvorfor har ikke denne økonomiske veksten kommet aksjonærene til gode, spør Bjørn Erik.

Russiske aksjer ble nedskrevet til 0 – og ekskludert fra MSCI Emerging Markets indeksen – noen dager etter Ukrainakrigens utbrudd i februar/mars 2022. Skagen Kon-Tiki hadde en stor overvekt i russiske aksjer i forkant av krigen. Hva har dere gjort med aksjene, spør Bjørn Erik.

Kina–Taiwan-konflikten blir også diskutert.

Sekundærnoteringer av kinesiske selskaper som Alibaba og Tencent i USA blir også nevnt.

Latin-Amerika og Tyrkia opp i 2022

(fra 55:28) Det er lett å glemme at Latin-Amerika hadde et bra børsår i fjor, siden EM som helhet gjorde det svakt. Fredrik forteller at spesielt Brasil hadde et sterkt år. Med oljeselskapet Petrobras og jernmalmprodusenten Vale i spissen.

Tyrkia er også en del av EM indeksen. Den tyrkiske børsen hadde et fantastisk år i fjor, opp i overkant av 100 %. Hva er grunnen til det, spør Bjørn Erik. En av årsakene er at tyrkere har kjøpt mye aksjer for å bevare kjøpekraften i et land som har en inflasjon på 60-70-80 %.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
15.01.2023 10:08

Dette var en kvalitetspod. Virkelig litt å lære av.
Langt bedre enn den dere hadde med den forrige gjesten … der hans hensikt bare var sverting av politikere.
Ser vi på hvordan Norge håndterer situasjonen i forhold til vårt naboland, viser det at vår regjering og Norges Bank har gjort kloke valg.
Vi har nedadgående inflasjon på 5,9%, mens Sveriges inflasjon stadig stiger og ligger på 12,3% nå.
Anbefaler også å lytte til podden med E24 med episoden: «Vil vi egentlig tåle 2023?»
Den er god og balansert. 👍

Gjest
Gjest
12.01.2023 15:49

Til Bjørn Erik Sættem Dette minner meg om din gode analyse av teknologifond for omtrent et år siden. Jeg kommenterte at jeg savnet P/E for fond på Nordnets sider. Du sa du var enig og at du ville sende min kommentar til Stockholm. Hvordan gikk det, Bjørn Erik? Jeg ser fremdeles ingen P/E for noe aksjefond på Nye Nordnets nettsider. Og som alle etter hvert vet, er dette en vesentlig informasjon for å vurdere risiko, mye viktigere enn mesteparten av det andre som vises på Nordnets fondssammenligninger. Det er jo nettopp fond med høy P/E som har fått juling de… Les mer »