Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Risikobudsjettering – høy risiko er ikke lik høy avkastning

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Jon Mjølhus, førstelektor på Universitetet i Sørøst-Norge og NHH i Bergen. Jon underviser i finans og har tidligere vært aksjemegler i Carnegie og analysesjef i Formuesforvaltning. Tema er risikobudsjettering. Du kan ikke styre avkastningen på dine investeringer, men du kan til en viss grad kontrollere risikoen. Ved å diversifisere kan du oppnå en høyere risikojustert avkastning.

Jon starter med å fortelle om hans vei fra «sell-side» i meglerhus til «buy-side» i et forvaltningsmiljø, og forskjellen mellom disse to miljøene.

Lytt til episoden.

F.v Jon Mjølhus og Bjørn Erik Sættem

Risikobudsjettering

Jon forteller at et risikobudsjett kan sammenlignes med et husholdningsbudsjett. Du setter for eksempel av en viss andel i banken (risikofritt) og en viss andel i aksjefond (risikabelt). Ifølge læreboken bør man søke etter å oppnå høyest mulig avkastning til et gitt risikomål. Du kan ikke styre avkastningen på dine investeringer, men det kan du til en viss grad med risikoen. Det kalles risikobudsjettering, forteller Jon.

Høy risiko er ikke lik høy avkastning. Du kan utmerket vel ha høy risiko uten høy avkastning. Men det er nesten umulig, i velfungerende finansmarkeder, å ha høy avkastning uten å ha tatt høy risiko. Husk på at en enkeltaksje har samme forventet avkastning som et diversifisert aksjefond, minner Jon om. Altfor mange drømmer om store gevinsten og går for høyrisikoaksjer. Dette kalles «lotto-effekten».

Stikkordet er diversifisering, som er den eneste gratis-lunsjen i finansmarkedet. Hvis man sprer pengene på mange aksjer og over hele verden kan man oppnå bedre avkastning til samme risikonivå, dvs bedre risikojustert avkastning.

Jon mener et globalt aksjefond er det beste for de fleste når det kommer til langsiktig sparing.

Du får også høre mer om alderstilpassede pensjonsprofiler, som vekter ned aksjeandelen (reduserer risikoen) når kundene nærmer seg pensjonsalder. Bjørn Erik er som vanlig tilhenger av en høy aksjeandel i langsiktig sparing gjennom livet.

Din holdning til risiko, din alder, din personlig økonomi og din formue er faktorer som bør være med å bestemme ditt risikomål, eller din risikovilje.

Timing i markedet diskuteres videre.

Tidsperioden du er vokst opp i har også en effekt på hvor mye eller hvor lite risiko du er komfortabel med å ta, mener Bjørn Erik.

Lytt til forrige episode av #pengepodden.

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer