Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hvorfor er kronekursen så svak?

I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik fått besøk av Lars Mouland, valuta- og rentestrateg i Nordea. Tema er hvorfor kronekursen er så svak, og om det er på tide å valutasikre aksjefondene.

Lars har tidligere jobbet i både Storebrand og KLP som renteforvalter.

Dagens kronekurs er unormalt svak målt mot andre valutaer. Det påvirker både feriebudsjettet til nordmenn som skal reise utenlands – og ikke minst sparere og investorer som investerer i internasjonale aksjer og fond. Grafen nedenfor viser euro og dollar mot norske kroner siden år 2000 (kilde: Norges Bank). Dagens nivåer på kronekursen er nær rekord.

Bjørn Erik og Lars diskuterer ulike forklaringer på hvorfor norske kroner er så svak:

  • Rentedifferanser mot utlandet, hvor norske renter nå ligger under rentene i euroområdet og USA, som er uvanlig.
  • Lavere olje- og råvarepriser gjør norsk økonomi svakere.
  • Generell usikkerhet i verdensøkonomien og i finansmarkedene, hvor norske kroner ofte er «pro-syklisk» og svekker seg når aksjemarkedet faller og er nervøst.
  • Valutatransaksjoner fra Norges Bank, hvor sentralbanken i 2022 og 2023 har kjøpt valuta og solgt NOK for 1–4 mrd kr hver dag.
  • Norge har blitt et mindre attraktivt land å investere i, pga olje- og gass er «ut», svakere produktivitet, mindre forutsigbar politikk (eks lakseskatt), milliardærer og grundere flytter fra landet, etc..

Korrelasjonen (samvariasjonen) mellomkronekursen og aksjemarkedet diskuteres. Etter finanskrisen harNOK hatt en tydelig tendens til å styrke seg i gode tider (når børsene faller) og svekke seg i dårlige. Dette omtaler Bjørn Erik som en støtpute for norske sparere og investorer som eier internasjonale fond og aksjer. Dette så vi tydelig under coronasmellen i mars 2020. Men før finanskrisen var det faktisk motsatt – da styrket normalt NOK seg når aksjemarkedene falt. Hvorfor har dette endret seg, spør Bjørn Erik.

Lars introduserer enda en forklaring som har mener trolig er den viktigste: Liv-, forsikring- og pensjonsselskapene sin valutasikring av pensjonsmidler, som er en kjent praksis i markedet og en mekanisk øvelse. Når kronekursen svekker seg må liv- og pensjonsselskapene (og verdipapirfond som valutasikrer porteføljen) selge kroner og kjøpe valuta for å rebalansere porteføljene for å opprettholde valutasikringen. Pensjonsporteføljene har nå blitt så store at deres valutasikringsmekanisme forsterker kronesvekkelsen når aksjemarkedene faller.

Hva er en normal kronekurs? Har dere modeller hvor dere regner på dette, spør Bjørn Erik. Lars sier at de har sluttet å regne på dette, de har rett og slett gitt opp.

Tid for å valutasikre aksjefondene?

(fra 49:24) Mange Nordnet-kunder spør om det er smart å velge valutasikret fond nå som kronekursen er rekordsvak. «Normalt vil jeg ikke anbefale valutasikring, pga. lavere svingninger/risiko, men for aktive kunder mener jeg timingen er gunstig nå,» forteller Bjørn Erik.

Lars mener generelt at man skal være varsom med å valutasikre aksjefondene sine. Kronen kan svekke seg ytterligere hvis vi får en ny nedtur i aksjemarkedet. Han tviler på om kronen vil styrkes voldsomt fra dagens nivåer.

Han forteller videre at det er veldig dyrt å valutasikre globale aksjefond på grunn av rebalanseringseffektene. De siste ti årene har du «tapt» rundt ett prosentpoeng i året på å valutasikre globalfond – denne kostnaden kommer i tillegg til selve valutakursendringene. Valutasikrede fond er hele tiden på etterskudd, og forvalteren ender opp med å selge kroner når de er billige og kjøpe når de er dyre, sier han.

«Det du egentlig sier er at norske innskuddspensjonskunder har tapt milliarder av kroner på at pensjonsforvalterne har valgt å ha en høy grad av valutasikring av pensjonsporteføljene,» spør Bjørn Erik. «Ja,» bekrefter Lars. Han legger til at regelverket til en viss grad pålegger pensjonsleverandørene å valutasikre.

Bjørn Erik legger til atNordnet har valgt å ikke valutasikre Nordnet Alderstilpasset Pensjon, som er standardvalget for de som flytter pensjonskontoen til Nordnet.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.05.2023 22:11

Usedvanlig mye bra i dette intervjuet, synes jeg. Dette er første gang jeg har hørt en overbevisende og så tydelig forklaring på hvorfor kronen er svak. Jeg hørte på episoden to ganger, og kan godt ende med å høre på den en eller to ganger til.

Gjest
Gjest
28.04.2023 09:40

DNB Markets tror på varig svak krone, og at EUR kan koste over 12 kroner om et år. Kan hende valutasikring kan være en bommert.
Storbank advarer: – Vi tror på en varig svak krone (msn.com)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.05.2023 10:05

Hei Espen. Ja, valutasikring kan absolutt være en bommert – og har vært en bommert i mange år. Spørsmålet er om det vil snu, altså om NOK vil styrke seg markant fra rekordsvare nviåer, og det vet selvsagt ingen. Dette diskuterer vi grundig i podcasten.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
27.04.2023 17:49

En artikel jeg leste mente at politkkene fører en politikk som gjør at NOK blir svakare, fordi da kan de bruke mer penger fra oljefonden, som ikke er notert i NOK. Det er nok en blanding av mange ting.

Gjest
Gjest
27.04.2023 16:33

Og en utenlandsk investor vil naturligvis også tenke på return OF capital over tid, og ikke bare return ON capital. Ved begynnelsen av år 2000 var kursen EUR/NOK 8,08. Idag er den 11,75. Det betyr en devaluering av norske kroner mot euro på 45% over denne perioden. Altså vil en investor få tilbake 45% færre EUR enn han investerte i 2000.

Gjest
Gjest
27.04.2023 16:05

Veldig interessant! Jeg er imponert over at Mouland sier klart at han mener at valutasikring koster mer enn det smaker, og at han til og med setter tall på det! Men en ting: jeg fikk ikke med meg årsaken til at Norges Bank har solgt norske kroner for 1-4 mrd kroner hver dag de siste par årene. Kan du være så snill å forklare det? Og så sitter jeg med en følelse – men kan ikke belegge det med fakta – at utenlandske investorer etter regjeringsskiftet er blitt mer bevisste på den politiske risikoen ved å investere i Norge. Forutsigbare… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.05.2023 10:11

Takk for hyggelig tilbakemelding, Einar! Norges Bank har en egen artikkel om Petroleumsfondsmekanismen og valutatransaksjonar på vegne av staten. Les her:
https://www.norges-bank.no/tema/markeder-likviditet/Valutakjop-til-SPU/

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom