Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Ekspertenes porteføljer i første kvartal 2023

I denne episoden går Bjørn Erik, Roger og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer i første kvartal 2023. Mads har gjort et comecack det siste året. Roger og Bjørn Erik ligger litt bak indeksen siste året, men begge ligger foran indeks siste 3 årene.

Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs. Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Finn ut hvordan de ulike økonomene forvalter pengene sine og hvem som har prestert best den siste tiden.

Bjørn Erik: Bak verdensindeksen YTD og siste 12 mnd, men foran siste 3 år

(fra 2:23) Bjørn Erik er middels fornøyd med avkastningen. Siste 3 år er han foran verdensindeksen med 7 prosentpoeng, målt ved Storebrand Indeks Alle Markeder. YTD og siste 12 måneder ligger han imidlertid bak indeksen med 4-5 prosentpoeng. Se Bjørn Eriks Shareville-portefølje her og i kakediagrammet under.

Han har litt over 50 % i globale indeksfond fordelt på 3 fond. Dette skal sikre markedets avkastning. Resten av porteføljen er aktive aksjefond innenfor sektorer og land som han har tro på.

Siste 12 måneder har han fått positive bidrag fra Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (+15 % siste 12 mnd) og Storebrand Renewable Energy (+12 % siste 12 mnd). Fond som har bidratt til mindreavkastning er Van Eck Video Gaming and eSports ETF (-9 % siste 12 mnd) samt Alfred Berg Gambak (-10 % siste 12 mnd).

I september 2022 valgte Bjørn Erik å valutasikre deler av fondsporteføljen pga svak krone. Han byttet halvparten av Nordnet Indeksfond Global ESG med KLP AksjeGlobal Indeks Valutasikret da dollarkursen 10,30 NOK, om lag samme nivå som i dag. Argumenter for og mot valutasikring diskuteres.

Mads: Foran Oslo Børs YTD og siste 12 mnd, bak Oslo Børs siste 3 år

(fra 12:59) Mads sin portefølje har gjort et comecack det siste året. Avkastning YTD er 7 % og siste 12 mån3 %, begge pent foran Oslo Børs. Siste 3 år er avkastningen 40 %, som er langt bak Oslo Børs. Se Mads sin portefølje i kakediagrammet under og på Shareville.

Mads forteller at han tok et sviende tap på Kahoot i januar, og at han har solgt seg ut av Nordic Semiconductor. Han har økt eksponeringen i Mowi, Kitron, Pareto Bank og Sparebanken Midt-Norge i første kvartal, og hatt hell med det så langt.

Mads forteller at han har tatt et valg om å holde seg unna tek-aksjer, fordi han forstår ikke tek. Han vil heretter holder seg til ting han skjønner – og til selskaper som tjener penger i dag. Roger og Bjørn Erik er litt kritisk til at Mads har tatt denne beslutningen. Bjørn Erik trekker en parallell til Thomas Nielsen i First Fondene, som har uttalt at han skyr bank-aksjer.

Roger: En norsk portefølje og to amerikanske porteføljer

(fra 27:19) Roger starter med sin norske aksjeportefølje. YTD er Rogers avkastning på 4 %, som er foran Oslo Børs. Siste 12 måneder er avkastningen minus 16 %, som er ca 10 prosentpoeng bak Oslo Børs. Denne mindreavkastningen skyldes ene og alene lakseskatten, forteller Roger. Siste 3 år er avkastningen 86 %, som er mer enn 10 prosentpoeng foran Oslo Børs.

Roger hisser seg nok en gang opp over lakseskatten. Han vil imidlertid ikke vekte seg ned i lakse-aksjene, men tror at disse selskapene vil vokse mest utenfor Norges grenser.

Bjørn Erik spør om når Roger vil bytte ut den største posisjonen i porteføljen, Telenor, med en av hans tidligere favoritter Equinor. Hør hva Roger svarer.

Roger har tre porteføljer påShareville:

Største posisjon i begge de to amerikanske porteføljene er Nvidia, som har steget over 80 % på børsen så langt i år, men aksjen er likevel ned 5 % siste 12 måneder. Hør hvorfor Roger har så stor tro på dette gigantiske tek-selskapet.

Bjørn Erik gjør et poeng av at utvikling og avkastning på internasjonale referanseindekser i diagrammene på Nordnet og på Shareville er i lokal valuta. Når avkastningen på Rogers portefølje med amerikanske aksjer skal sammenlignes med Nasdaq-indeksen bør man regne om sistnevntes avkastning i norske kroner. Det har gutta gjort, og tallene nevnes og vises på skjermen.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer