Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Det er ikke oljen som har gjort Norge til et av verdens rikeste land

Hvorfor har Norge blitt et av verdens rikeste land?…Hvorfor har vi så små lønnsforskjeller i Norge? Og er det et problem at det er lettere å få kapitalen til å vokse enn å tjene seg rik på arbeid?

Dette er blant temaene som diskuteres i denne jubileumsepisoden av #pengepodden, nr 300 i rekken. Til å diskutere disse store temaene har spareøkonom Bjørn Erik Sættem fått besøk av Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO.

Hvorfor har Norge blitt et av verdens rikeste land?

(fra 03:48) Er det på grunn av oljen? Eller skyldes det måten vi organiserer arbeidslivet vårt på?

I TV-serien «Sånn er Norge» i episoden «Rik og Lik» hevder Harald Eia at Norges rikdom ikke skyldes oljen, men måten vi organiserer arbeidslivet vårt på. Dette er Roger Bjørnstad helt enig i – hør hvorfor.

Bjørn Erik mener at også oljeinntektene har spilt en viktig rolle, i kombinasjon med et godt utviklet demokrati og et effektivt og høyt utdannet arbeidsliv.

Norge er kåret til verdens beste land å bo i 15 år på rad av FNs utviklingsprogram, som baserer seg på FNs levekårindeks. Gutta diskuterer årsakene til dette. Lønnsdannelsen med sentraliserte lønnsoppgjør, høy grad av tillit og sterk omstillingsevne nevnes.

Små lønnsforskjeller i Norge, men økende

(fra 18:47) Norge ligger på 6. plass målt etter GINI koeffisienten i OECDs måling fra 2017. Målingen sier noe om hvor stor avstand det er mellom «fattig» og «rik», og hvordan inntektene er fordelt i befolkningen. Hvorfor har vi så små lønnsforskjeller i Norge, spør Bjørn Erik.

Men: Lønnsforskjellene har økt betydelig de siste 20 årene. Dette bekymrer LO, forteller Roger.

Gratispassasjer-problematikken diskuteres også.

Er det et problem at det er lettere å få kapitalen til å vokse enn å tjene seg rik på arbeid?

(fra 29:55) Bjørn Erik viser til en dokumentar på Netflix, «Billionaires» i serien «Explained». Der ble det sagt at antall milliardærer har økt voldsomt de siste årene, at det er lettere å få kapitalen til å vokse enn å tjene seg rik på arbeid. Det ble også hevdet at det er et problem at arbeid skattes hardere enn kapital. Hør hva Roger mener om dette – og om hva han mener om formuesskatten.

Effektene av den lave renten diskuteres også. Roger mener at de høye boligprisene, som følge av rentefallet, neppe er bærekraftige. Bjørn Erik er ikke helt enig her, og mener boligprisene er robuste, og vil tåle en moderat renteoppgang. Til slutt får Roger et spørsmål om hvor han har plassert sine sparepenger, som han fikk etter salget av sin bedrift, Samfunnsøkonomisk Analyse, i 2017.

Sjekk ut forrige episode: Hører Bitcoin hjemme i en langsiktig portefølje?

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer