Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Amerikanske kvalitetsaksjer med «Stockles»

I denne #pengepodden-episoden får vi høre en diskusjon om kvalitetsaksjer mellom privat investor Arne Magnus Lorentzen Ulland, alias «Stockles» og Roger «Bull» Berntsen. Debattleder er spareøkonom Bjørn Erik.

Tross sin unge alder (30 år) har Arne investert i aksjer i 12 år. Han er utdannet siviløkonom fra NHH og jobber som forretningsrådgiver i Azets. På fritiden er han investor.

Denne #pengepodden-episoden sendes både som podcast og som video på Nordnets youtubekanal. Foilene som blir vist kan lastes ned her:

Både Arne og Roger er selverklærte kvalitetsinvestorer. De foretrekker selskaper med stabil og høy avkastning på egenkapitalen – med lav gjeldsgrad. Likevel har de investert i ulike selskaper.

Bjørn Erik viser tilverdens største indeksleverandør, MSCI, for å definere kvalitetsselskaper. MSCI har en egen global kvalitetsindeks MSCI World Quality Index, som består av ca 300 selkaper som scorer høyt på tre fundamentale nøkkeltall: høy avkastning på egenkapitalen, stabil årlig inntjeningsvekst og lav gjeldsgrad.

Avkastning siste 12 måneder er noe svakere for MSCI World Quality Index enn for den brede verdensindeksen MSCI World, men langsiktig avkastning (3, 5, 10 og 28 år) er bedre. Standardavviket er om lag det samme for disse to indeksene. Dette er en god kombinasjon, mener Bjørn Erik.

Arne forteller hva han legger i ordet kvalitet, og byr på en reise gjennom kvalitetsbegrepet. Han mener kvalitet er udefinerbart og består av noe ekstra. Roger definerer kvalitet slik: Kvalitet har den som produserer noe mer effektivt enn andre og som bidrar til å gjøre verden til et bedre sted.

Seks amerikanske kvalitetsaksjer

(fra 28:16) Siste del av sendingen presenterer Arne og Roger tre av deres favorittaksjer på den amerikanske børsen:

  • Visa – fra 28:16. Visa har hatt svært gode marginer og lønnsomhet i mange år, og vokser fortsatt.
  • Berkshire Hathaway – fra 35:55. Berkshire er Buffetts selskap, som har en sterk «moat» og en stor finansiell styrke.
  • PepsiCo – fra 46:55. Pepsi har en diversifisert produktportefølje, og har hatt 57 år med økende utbytte
  • Enphase Energy – fra 53:57. Enphase er markedsleder på invertere til solcellepaneler, og har gode marginer og sterk vekst. Men selskapet er relativt nytt, og kan møte sterkere konkurranse.
  • Alphabet/Google – fra 1:01:55. Alphabet dominerer online søkemarkedet med over 80% markedsandel, og vokser fremdeles kraftig.
  • Take-Two Interactive – fra 1:10:05. Selskapet er et av verdens største gamingselskaper med sterke spill-merkevarer som GTA.

Avslutningsvis spør Bjørn Erik om Arne har redusert risikoen i porteføljen det siste året, som følge av børsfall og dårlige utsikter.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer