Kl 17.30: Overlikviditet

Hvis dere lurer på hvorfor Shanghaibørsen er “on fire”, kan man se på nyåpnede aksjekontoer fra privatpersoner. I forrige uke åpnet 3 millioner kinesere en aksjekonto, se graf over. Dette er en sinnsyk vekst, og driver mye likviditet inn til selskapene, men prisingen blir også dyr. 70% av selskapene notert på Shanghai børsen, handles på PE 100 eller høyere. I denne euforien er det kanskje ikke så rart at investorene kaster seg over megleraksjer. Vi husker alle Orient Securities som hentet $1.6 milliarder og var overtegnet 90 ganger…

De største aksjene på Oslo Børs faller mer enn markedet og resten av Europa i dag. Statoil viser svakhet, og det kan skyldes to store nedgraderinger og salgsanbefalinger i dag. Både Swedbank og Danske Markets mener aksjen er overpriset, og swedbankanalytikeren går så langt å kalle den “sensasjonellt dyr”.

Ute i Europa har indeksene flatet ut, og jeg tenker sporenstreks at dette kan være en kjøpsmulighet før neste drag opp. OMX indeksen i Sverige handler opp 0.11%, og det er fordi Volvo stiger 14% på gode kvartalstall. Omsetningen i Volvo-B aksjer har nådd 4.2 milliarder SEK allerede. Dette blir en busy dag for meglerne i Sverige.

Q-Free får juling, mens investorene løper etter Dolphin aksjer etter en vellykket emisjon. Jeg ville nok vært forsiktig i sisnevnte, da seismikkmarkedet fortsatt er svært utfordrende. Husk at alle områdene der det koster $55-$60 å utvinne olje, nå har blitt totalt uinteressant for oljeselskapene. Det senker verdien på seismikkkartotekene og utelukker store områder for leting.

Oppdatering kl 17.30: Avslutningen på dagen kan karakteriseres som sidelengs i Europa, mens Oslo Børs var svakeste ledd. Det var ingen stor bevegelse i oljeprisen, men mange selgere av OBX aksjer. Kanskje det rett og slett var et stort fond som tok ned eksponeringen i Norge.

Det ble omsatt Volvo-B aksjer for 5.1 milliarder SEK, det er en 1 milliard med enn hva som ble omsatt på hele Oslo Børs. Det er nesten 250 underliggende derivater på Volvo-B, og de opplevde 400% høyere volum enn normalt

Navinder Singht Sarao slått mot utlevering til USA i britisk rett. Han er tiltalt for markedsmanipulasjon og svindel. Årsaken er at hans tradingstrategi var med på å utløse flash crashet i 2010, der Dow Jones sank 1000 punkter på noen få sekunder. Sarao har en egen algoritme som sender masse falske ordre til markedet, for å lure motparten til å tro at han skal gjøre et trekk. Det er ulovlig med falske kjøps og salgsordre, i tillegg til at det naturligvis er ulovlig å bruke dette for å tjene egne penger på kontrareaksjonen.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer