Gå til hovedinnhold

Opptur i Asia i natt. Amerikanske jobbtall i fokus

Hang Seng-indeksen i Hong Kong ledet an blant børsene i Asia på fredag, noe som gir håp om positiv drahjelp fra denne regionen i dag. Hang Seng indeksen steg også torsdag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 6. oktober

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:00 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,1 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) endte flatt i snitt i går.
  • Lamb Weston Holdings Inc (8%), Marketaxess Holdings Inc (5,8%), CoStar Group Inc (4%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Molson Coors Beverage Co (-6,3%), Mondelez International Inc (-5,3%), Clorox Co (-5,2%), endte på bunn.

Lamb Weston Holdings Inc. og Molson Coors Beverage Co. er fremtredende aktører i sine respektive sektorer. Lamb Weston er en ledende produsent av fryste potetprodukter, mens Molson Coors er et betydelig bryggeri- og drikkevareselskap. Med sin omfattende distribusjon gir Lamb Weston innsikt i trender både innen hurtigmat og den globale økonomien.

Molson Coors, på sin side, gir innsikt i utviklingen i drikkevaremarkedet, særlig sett i lys av skiftende forbrukerpreferanser og selskapets egne diversifiseringsinitiativer. For investorer som vil forstå bredere forbrukertrender og helsen til mat- og drikkevaresektoren, er det verdifullt å følge med på disse to selskapenes prestasjoner.

De amerikanske investorene forholdt seg relativt rolige torsdag i påvente av månedens viktigste nøkkeltall: US Nonfarm Payrolls. Onsdagens ADP-rapport kom inn svakere enn ventet. Dermed håper mange at også Nonfarm Payrolls-tallene skal vise svakhet. I en situasjon med høyt inflasjonspress kan økte renter fra sentralbanker, som en respons på inflasjonen, potensielt bremse økonomisk vekst og påvirke aksjemarkedet negativt. I denne konteksten blir makrotall som US Nonfarm Payrolls og ADP-rapporten sentrale indikatorer.

Dersom disse tallene indikerer svakhet, kan det bety at økonomien ikke er i ferd med å overopphetes, noe som igjen kan redusere risikoen for aggressive renteøkninger fra sentralbanken. Derfor kan svakere jobbtall i perioder med høy inflasjon paradoksalt nok bli tolket positivt av investorer, da dette kan signalisere en mer moderat rentepolitikk som kan være støttende for aksjemarkedet.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,6 prosent i snitt fredag morgen.

Hang Seng-indeksen i Hong Kong ledet an blant børsene i Asia på fredag, noe som gir håp om positiv drahjelp fra denne regionen i dag. Indeksen steg også torsdag, drevet av forventninger om kommende stimulansetiltak fra kinesiske myndigheter rettet mot eiendomssektoren. Børsen i Hongkong, representert ved Hang Seng-indeksen, er tett knyttet til Kinas økonomi på grunn av byens status som en spesiell administrativ region i Kina.

Selv om Hongkong har sitt eget økonomiske system, fungerer den som en nøkkelportal for internasjonale investorer til den kinesiske økonomien. Eiendomssektoren i Kina, som har vært en sentral driver for landets økonomiske vekst, har i de siste årene møtt utfordringer som overproduksjon og høy gjeld. En stabilisering eller vekst i denne sektoren, spesielt støttet av stimulanspakker, kan ha en positiv effekt på både Kinas og Hongkongs økonomi og finansmarkeder.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,24 dollar per fat, ned -1,7 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 2,4 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,97 NOK, 11,01 SEK, 7,07 DKK og 0,95 EUR, mens 1 EUR koster; 11,6 NOK, 11,61 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,03 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,72).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,31 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har falt med over 10 prosent denne uken grunnet amerikanske oljelagertall og signaler om økt produksjon fra Russland. Året startet med en oljepris på 86 dollar per fat, men prisen har variert mellom 70 og 95 dollar. Denne volatiliteten i 2023, med bevegelser fra $70 til $95 per fat, speiler oljemarkedets historiske svingninger, som er påvirket av geopolitiske, økonomiske og industrielle forhold.

Selv om en nedgang på over 10% på en uke er betydelig, er ikke slike svingninger ukjente. I tidligere tider har faktorer som geopolitiske kriser, endringer i produksjon og økonomiske tilbakeslag ført til tilsvarende, eller enda større, endringer i oljeprisen.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer