Gå til hovedinnhold

Opptur i Asia etter solid avslutning på Wall Street

Verdens børser steg kraftig i forrige uke, drevet av forventninger om at rentetoppen i USA kan være nådd. De små og mellomstore selskapene i Russell 2000-indeksen ledet an i USA.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – mandag 6. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:37 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte fredag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 1,4 prosent i snitt fredag.
  • Expedia Group Inc (18,8%), Insulet Corp (15,8%), Paramount Global (15,4%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Fortinet Inc (-12,3%), Church & Dwight Co Inc (-5,6%), Quanta Services Inc (-3,4%), endte på bunn.

Verdens børser steg kraftig i forrige uke, drevet av forventninger om at rentetoppen i USA kan være nådd. Det var de små og mellomstore selskapene i Russell 2000-indeksen som sto for den største oppgangen fredag, med en økning på 2,7 prosent. Men også S&P 500 (opp 0,9 %), Nasdaq-indeksen (opp 1,4 %) og Dow Jones Industrial Average (opp 0,7 %) avsluttet uken godt i pluss.

At aksjemarkedet gjør det godt på denne tiden av året er for øvrig ikke uvanlig. Det vil si, november måned har historisk sett vært en av de beste månedene i året for aksjeinvestorer, ofte på grunn av optimisme før årsslutt og sesongmessige investeringstrender.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 1,7 prosent i snitt mandag morgen.

De asiatiske børsene stiger i morgentimene, godt hjulpet av den positive utviklingen på Wall Street og de europeiske børsene fredag. I tillegg opplever de sørkoreanske indeksene en kraftig oppgang etter at det ble innført et forbud mot shortsalg, som vil vare frem til juni 2024.

Selv om dette forbudet gir et umiddelbart løft for markedet, er det viktig for investorer å være oppmerksomme på de langsiktige effektene og markedets tilpasningsevne til slike regulatoriske endringer. Det er også essensielt å vurdere den overordnede økonomiske helsetilstanden som ligger til grunn for disse markedsbevegelsene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 85,27 dollar per fat, ned -0,9 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -3,5 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 11,04 NOK, 10,88 SEK, 6,95 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster; 11,8 NOK, 11,68 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,86 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,59).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,39 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De amerikanske arbeidsledighetstallene (US Non-farm Payrolls), som er ‘månedens kanskje viktigste tall’, kom inn svakere enn ventet fredag. Dette bidro til et nytt fall i markedsrentene. 10-årsrenten i USA, som sto i 5 prosent forrige uke, ligger nå på 4,6 %.

Svakere jobbtall kan øke forventningene om at den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) kan senke renten eller i det minste avstå fra å heve den, noe som kan gi en positiv stimulans til aksjemarkedet på kort sikt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer