Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Nyhet! Dette er egen pensjonskonto hos Nordnet

Den 1. februar kan du via noen enkle klikk på nordnet.no flytte pensjonssparing via arbeidsgiver (og tidligere arbeidsgivere) til Nordnet. Dermed får du tilgang til Nordnets tjenester og vårt store investeringsunivers også for dine pensjonspenger. Over 230 000 nordmenn har valgt Nordnet som sin leverandør for privat sparing og investering, og jeg håper også at mange nå velger oss for sin pensjonssparing.

Når du skal velge leverandør av egen pensjonskonto (EPK) mener jeg det er viktig å tenke på kostnader, investeringsmulighetene du får, og brukervennlighet på de tjenester og verktøy som du skal bruke når du investerer pengene og følge opp pensjonskapitalen.

Vi ønsker å gi deg de beste forutsetningene når du skal plassere og forvalte pensjonspengene dine. Det er tross alt dine penger, og din fremtid som pensjonist det handler om. Altfor mange nordmenn har et altfor passivt forhold til jobbpensjonen sin i dag. De færreste vet hvor mye arbeidsgiver sparer, hvor mye de har, hvor stor andel av pengene som er investert i aksjer eller hvilke fond de eier. Altfor mange har for lav aksjeandel i sparingen, og kunne tatt grep som hadde sikret dem mer penger som pensjonist.

Med innføringen av egen pensjonskonto trenger du ikke å gjøre noe. Velger du å forholde deg passivt, lar du derimot andre velge for deg. Det er ikke å anbefale. Og det viktigste er at du tar et valg, og før du tar et valg bør du finne ut hva du har i dag, og hva alternativene er i markedet. Under kan du lese mer om vårt alternativ, egen pensjonskonto hos Nordnet.

Kostnader for egen pensjonskonto hos Nordnet

Det er ingen faste kostnader eller kontoavgifter ved å ha egen pensjonskonto hos Nordnet. Egen pensjonskonto følger vår ordinære prisliste, akkurat som alle andre kontotyper. Investeringsuniverset på egen pensjonskonto består av fond og børsnoterte fond (ETFer som er UCITS-registrert) – enkeltaksjer, derivater eller børsnoterte produkter faller utenfor regelverket og er ikke tillatt å kjøpe på kontotypen. Det samme gjør ETFer notert i USA og Canada.

For tradisjonelle fond påløper plattformavgift (mens returprovisjon i fondene tilbakeføres til deg). Det billigste globale indeksfondet på egen pensjonskonto er Nordnet Indeksfond Global, som har en totalpris på 0,3 % (0 i forvaltningskostnad og en plattavgift på inntil 0,3 %). Har du over 500.000 kroner i aksjefond til sammen på dine Nordnet-kontoer vil overskytende ha en plattformavgift på 0,25 %.

Ved handel i børsnoterte fond er det kurtasje (og evt valutaspread når du handler børsnoterte fond i utenlandsk valuta) – men ingen plattformavgift for ETFer. Ønsker du så billig langsiktig indeksfondssparing som mulig på Nordnets plattform bør du velge vår spareavtale i ETF. Her kjøpes ETFer månedlig uten kurtasje, og disse belastes som sagt heller ikke plattformavgift (les mer om billig sparing i ETFer vs indeksfond her). (MERK: Tjenesten med kurtasjefri sparing i utvalgte ETFer er ikke implementert på egen pensjonskonto ennå. Vi jobber på saken.)

Nordnet vil i vår løsning for egen pensjonskonto også tilby såkalt alderstilpasset pensjon, hvor sparingen håndteres automatisk og risiko- og aksjeandel gradvis trappes ned etter hvert som du blir eldre. Aksjedelen i Nordnet alderstilpasset pensjon består av Nordnets egne indeksfond med null i forvaltningskostnad, og KLP Nåtid som rentedel i porteføljene. Dette er en god løsning for deg som ikke ønsker å løfte en finger, og årlig rebalansering og reduksjon av aksjeandelen gjøres automatisk. Totalprisen for Nordnet alderstilpasset pensjon vil være 0,40 % i året, som da også inkluderer plattformavgift for fond.

Investeringsmuligheter i egen pensjonskonto hos Nordnet

Lavest mulig kostnader er bra fordi avgiftene spiser direkte av din avkastning og din pensjon. Men det er også viktig å velge de investeringer som gir best mulig avkastning. Tilgang til et stort og bredt investeringsunivers sikrer dette.

Det viktigste valget når du skal spare, og det som har størst betydning for avkastning på pengene dine, er allikevel valg av aksjeandel. Nordnet alderstilpasset pensjon vil være blant de mest offensive spareprofilene i markedet, med 100 % aksjeandel frem til 55 år, og med en nedtrapping av aksjeandel til 20 prosent når kunden fyller 75 år. Velger du Nordnet alderstilpasset pensjon investerer du i en bred diversifisert portefølje bestående av indeksfond (og rentefond når du blir eldre).

Det vil selvfølgelig også være mulig å velge fond selv. Nordnet vil tilby markedets største utvalg av fond (over 800 tradisjonelle fond og over 1 000 børsnoterte fond) – fra de mest kjente norske og internasjonale fondsforvalterne. Her kan du investere i og eksponeres mot de fleste markeder, bransjer og områder. Er du opptatt av bærekraftige investeringer har vi over 200 fond og 150 ETFer som har grønn merking, noe som indikerer at fondets investeringer har lavt CO2-utslipp. Vil du satse på fornybarfond, teknologifond, helse eller kanskje vekstmarkeder eller verdiorienterte fond, har vi et stort utvalg fond og ETFer også for det.

For deg som ønsker best mulig avkastning på pensjonskapitalen ved å velge fond og ETFer selv ligger mulighetene der. Disse valgene kan også automatiseres. Ved hjelp av pensjonskontoens Spareplan kan du skreddersy din portefølje med de fond eller ETFer du ønsker, og alle penger som triller inn på kontoen hver måned fra din arbeidsgiver plasseres automatisk i henhold til det fondsvalget du har angitt i Spareplanen (uten at du selv må inn og foreta kjøpene hver måned).

Verktøy og tjenester i egen pensjonskonto hos Nordnet

Brukervennlig nettside og app, som gir deg god oversikt og kontroll er selvfølgelig også viktig. Du kjøper, selger og følger opp dine investeringer på egen pensjonskonto via nettsiden og appen slik som for andre kontotyper. Du har med egen pensjonskonto hos Nordnet så klart også tilgang til søkefunksjonalitet og filter for å finne fond som passer deg, utelukke uønsket eksponering, du har nordnetbloggen som er fylt med tips, læring og inspirasjon for hvordan du best lykkes når du skal plassere pengene dine, og ikke minst Shareville hvor du kan følge de beste pensjonssparerne, hvilke fond som er mest populære blant våre mest suksessfulle kunder, samt se hvordan andre velger å plassere pengene på sin pensjonskontoer.

Egen pensjonskonto hos Nordnet passer med andre ord for de fleste. Vi kommer til å ha løsninger for kunder som vil at Nordnet skal gjøre jobben for dem (Nordnet Alderstilpasset pensjon), for de som ønsker hjelp og inspirasjon underveis, og for de som ønsker et stort investeringsunivers av fond og børsnoterte fond og som helst vil gjøre jobben på egen hånd. Hva som er riktig for deg avhenger av alder, risikovilje, tid, interesse, kunnskap og hvor mye jobb du ønsker å legge ned i det. Vi ønsker å gi deg de beste forutsetningene når du skal plassere og forvalte pensjonspengene dine, og når du blir kunde vil du bli guidet direkte inn i det som passer for deg.

Ønsker du at din pensjonssparing via nåværende og tidligere arbeidsgivere skal flyttes til Nordnet, så gjør du det med noen enkle klikk på nordnet.no fra og med den 1.februar. Er du allerede kunde logger du inn og går til siden for egen pensjonskonto, hvor du blir guidet gjennom flytteprosessen. Er du ikke kunde i dag så kan du bli kunde med Bank-ID og åpne egen pensjonskonto samtidig som du oppretter kundeforholdet. Etter at du har valgt Nordnet som din leverandør av egen pensjonskonto så vil din oppsparte pensjon pluss månedlig pensjonssparing via arbeidsgiver (også når du en gang skulle skifte arbeidsgiver) overføres automatisk til Nordnet. Når pengene er overført til Nordnet, står du fritt til å forvalte pengene på den måten du selv måtte ønske, slik som beskrevet ovenfor.

Det er din fremtid, og dine pensjonspenger. Jeg håper først og fremst at du setter deg inn i egen pensjonskonto og tar et bevisst valg som passer for deg. Dernest kan jeg bare håpe at dette valget er egen pensjonskonto hos Nordnet.

Hilsen Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
24 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.01.2021 13:06

Hei,
Ser at det ikke blir kurtasje ved tvangssalg av fond/ETF i PKB konto ifb med EPK. Blir det vanlige gebyrer ved reinvestering av midlene ? Dette kan fort bli 10K i ekstra utgifter.
Vil alle PKB’er bli solgt ca samtidig og hvilken påvirkning vil det evt. ha på fonds- og aksjekurser ?
Mvh Terje

Gjest
Gjest
27.01.2021 09:08

Hei
Jeg har PKB hos nordnet nå der der står fond. Forstår det slikt at disse blir solgt (av dere) og cashen blir flyttet inn på EPK.
Er det noe fordel å selge disse selv nå? Mtp fortgang i flytteprosessen? Pensjon hos nåværende arbeidsgiver tar vel fort 1 mnd å flytte til dere eller?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2021 20:13

Hei Mads. Ja hvis du ikke reserverer PKB’en og velger Nordnet for Egen pensjonskonto (nåværende innskuddspensjon) så blir PKB’en solgt og cash flyttet. Tja du kan selvfølgelig selge nå, men jeg ville ikke gjort det. Du sparer eventuelt tiden det tar å innløse fondsandelene før selve flytten skjer til EPK’en som du tjener på det (rent teoretisk). Personlig ville jeg tenkt at jeg ikke ønsket å gjøre dette, da du risikerer å være ut av markedet utover den tiden det tar å flytte (vet ikke hvor stor pågangen blir og hvor lang tid det tar før en flytt er gjennomført… Les mer »

Gjest
Gjest
26.01.2021 12:11

Hei
Har i dag PKB hos nordnet. Her har jeg fond og etf’er. Havner disse automatisk over i EPK når jeg oppretter kontoen, eller må disse selges for å kunne flytte over til ny EPK?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 15:14

Hei Lars. Det vil dessverre ikke mulig å flytte verdipapirer inn i en EPK konto, kun cash/saldo – det betyr at verdipapirene selges og at cashen flyttes inn EPK’en og så må du investere på nytt der. (Vi jobber, men har ikke noe dato for det, med en løsning hvor flytt internt hos Nordnet skal kunne skje ved at man også flytter verdipapirene).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 16:21

Ok. Men er det slik at PKB konto stopper å eksistere nå som den nye ordningen med EPK trer i kraft? Man må samle alt i en EPK konto?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2021 20:16

Hei Lars. Nei, det trenger ikke være tilfelle. Slik fungerer det. 1. Dersom du ikke gjør noe som helst: Da avsluttes alle PKB’er og disse flyttes til din egen pensjonskonto der din arbeidsgiver har innskuddspensjon. eller 2. Du velger f.eks Nordnet for egen pensjonskonto -> Da avsluttes og flyttes også PKB’ene dine til Nordnet, i tillegg til den månedlige sparingen som skjer via arbeidsgiver. eller 3. Du går inn på norskpensjon.no (etter 1.feb) og reserverer dine PKB’er. Da vil ikke disse flyttes og slås sammen med egen pensjonskonto. Du beholder dine PKB’er som i dag (men kan fortsatt enten velge… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2021 09:02

Er det noe fordel å selge fond på PKB nå da? Mtp fortgang i flytteprosessen osv?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2021 20:13

Hei Mads. Se mitt svar ovenfor.

Gjest
Gjest
25.01.2021 16:05

Hei! Vil det være mulig for dere å legge til Vanguard FTSE All-World UCITS ETF på spareavtale? Etter mitt syn det perfekte fond for langsiktig pensjonssparing grunnet bredden det har sammenlignet med et ordinært verdensfond. Med dette fondet på spareavtale blir dere for min del det klart foretrukne alternativet for egen pensjonskonto, mens dere alternativt vil bli for dyre — enten på forvaltningen tilknyttet indeksfond eller på kurtasjen for ETF-er.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 10:03

Hei Stig. Et globalt indeksfond er en veldig god grunnmur i en langsiktig pensjonsportefølje. Det finnes flere ETF’er som følger en verdensindeks i funksjonen månedsspar ETF, men Vanguard er dessverre ikke tilgjengelig.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 10:05

Når det er sagt, så har jeg videresendt forslaget om å inkludere Vanguard videre til de som sitter med ansvaret for tjenesten månedssparing i ETF’er.

Gjest
Gjest
25.01.2021 15:48

Hei.
Vurderer sterkt Nordnet som forvalter av min oppsamlede pensjon, og forstår det slik at det vil gå av seg selv når valget er tatt.
Men jeg har en fripolise i Nordea som står uten avkastning, hva skjer med denne, vil den også flyttes automatisk slik at jeg kan forvalte denne selv, eller er den ikke flyttbar ?
Har du eventuelt et godt råd for dette.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.01.2021 16:10

Fripoliser (med investeringsvalg) er dessverre ikke mulig å flytte til egen pensjonskonto. Enda. Det kan tenkes at egen pensjonskonto åpner opp for dette på sikt, men på nåværende tidspunkt så må dessverre fripolisen fortsatt stå i Nordea. Innskuddspensjon og PKB’er er derimot hjertelig velkommen til Nordnet i neste uke 🙂

Gjest
Gjest
25.01.2021 11:13

Spennende! Når det gjelder redusert platformavgift til 0,25%. Hadde det ikke vært bedre om denne gjaldt fra 1. krone når man når 500k og ikke fra 500k og oppover? Fordelen for kunden er jo åpenbar, men vil tro at det for Nordnet også vil være en fordel med at man da “låser” kunden hos NN, da incentivene for å beholde kontoen hos NN (og aktivt holde den over 500k!) blir flere.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.01.2021 12:09

Hei og takk for kommentar. Jeg forstår ønsket og din argumentasjon knyttet til det. Jeg/vi tar med oss dette videre i vårt arbeid med prissetting av fond på plattformen. /A

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.04.2021 19:18

Er det gjort noen revurdering av dette? altså fra 1.krone?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.04.2021 09:10

Det har ikke skjedd noen endringer.

Gjest
Gjest
25.01.2021 10:49

Hei!

Forstår det slik at PKB skal samles inn i EPK. Når PKB i Nordnet flyttes til EPK i Nordnet vil ETF-beholdningen flyttes over i sin helhet, eller vil kontoen likvideres og kun midlene overføres?

Dersom PKB blir tvangssolgt før flytt, hvem dekker kurtasjen?

Takk for hjelpen!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.01.2021 12:50

Hei Espen og takk for godt spørsmål. Det er cash/likvider som flyttes, men det tilkommer ikke kurtasje på salgene. /A

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 05:40

Gjelder tilsvarende om en evt. Ønsker å flytte pensjonskapitalbevis, IPA, IPS fra dere uavhengig om en flytter dette til egen pensjonskonto hos annen aktør eller flytter det til lik ordning hos annen aktør? At det ikke blir belastet kurtasje i forbindelse med salgene ved flytting?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 15:12

Det blir heller ikke belastet kurtasje ved flytting eksternt (men da tilkommer en flytteavgift for den manuelle jobben som må gjøres).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.01.2021 16:53

Men vil dette gjelde for pensjonskapitalbevis, IPA, og IPS som står utfor egen pensjonskonto også? F.eks om en ikke er ansatt i det private og eller kan eller ønsker å slå dette sammen med egen pensjonskonto. Nå står det i deres prisliste at det er 199 kr i flyttegebyr på disse kontotypene. Er det riktig at disse flyttegebyrene kun gjelder ved utflytting og ikke sammenslåing? Og flytteavgift ved salg av verdipapirer kommer på toppen av gebyret på 199 kr? I blogginnlegget står det følgende: “Det er ingen faste kostnader eller kontoavgifter ved å ha egen pensjonskonto hos Nordnet. Egen pensjonskonto… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2021 20:23

Hei Martin. Jeg var muligens litt upresis der. La meg forsøke å forkare bedre. -> Det er ikke noe kurtasje ved salg av verdipapirer ifm flytt til egen pensjonskonto, uansett om du flytter til pensjonskonto hos Nordnet eller eksternt. -> Det er ikke noe flyttegebyr når du evt i fremtiden flytter Egen pensjonskonto fra Nordnet til en ekstern aktør. -> Det er ikke noen kurtasje eller flyttegebyr når en PKB eller IPA avsluttes, slås sammen med og flyttes inn i egen pensjonskonto. -> Men, om du flytter en IPA-til-IPA, eller PKB-til-PKB fra Nordnet til en ekstern aktør tilkommer flyttegebyrer akkurat… Les mer »