Gå til hovedinnhold

Nordnets egne nordiske indeksfond blir bærekraftige

Nå endrer vårt svenske indeksfond, Nordnet Indeksfond Sverige, den underliggende indeksen. Senere i juni følger våre finske og danske indeksfond. Endringene er motivert av at vi ønsker at våre egne fond skal være mest mulig bærekraftige. Nordnet Indeksfond Norge blir imidlertid ikke ESG-merket.

Nordnet er en av Nordens største markedsplasser for fond. Vi distribuerer et stort utvalg eksterne fond, men har også en rekke egne fond. Når det gjelder ESG er vår ambisjon å være Nordens ledende plattform for bærekraftig sparing. Med det mener vi å tilby det bredeste utvalget av bærekraftige investeringsalternativer, sammen med brukervennlige verktøy som gjør at sparerne kan ta informerte valg. Ambisjonen omfatter imidlertid ikke å ekskludere enkelte produkter av ESG-hensyn, altså investeringer som kan anses som ”anti-ESG”, men målet er et bredt spekter for alle typer sparere.

Når det gjelder våre egne fond, ønsker vi at de skal være så bærekraftige som mulig. Med bærekraftig mener vi at fondene minst skal oppfylle kriteriene for ”artikkel 8-fond” i henhold til EUs definisjon av bærekraftige investeringer. Det betyr at fondet fremmer miljømessige og/eller sosiale egenskaper.

I fjor endret vi de underliggende indeksene på våre internasjonale indeksfond, og nå tar vi neste steg og endrer indeksene på våre nordiske fond til bærekraftstilpassede indekser. Fondene vil dermed også justere navn, og motta tillegget ”ESG”. Bakgrunnen for endringen er at vi mener bærekraftige investeringer har bedre forutsetninger for å gi høyere risikojustert avkastning på sikt. Gjennom våre investeringer ønsker vi også å bidra til en mer bærekraftig verden, og styrer derfor fondets investeringer der de ikke har negativ innvirkning på miljø og samfunn.

Bærekraftstilpassede indekser kan utformes på mange forskjellige måter, men vi har valgt å følge Nasdaqs indekser og deres definisjon av bærekraft, som betyr at enkelte bransjer som tobakk, alkohol og fossilt brensel – som kan ha negativ innvirkning på miljø og samfunn – er ekskludert.

Avkastningen de siste fem årene har vært svært lik mellom den ESG-tilpassede indeksen og standardvarianten i Sverige, Danmark og Finland. Det er små forskjeller per land hvor indeksene enten har prestert marginalt bedre eller dårligere. Men vi mener som sagt at en bærekraftsindeks har bedre forutsetninger for bedre prestasjoner på lang sikt.

Gjelder ikke Nordnet Indeksfond Norge

Vi har valgt å ikke endre Nordnet Indeksfond Norge til et ESG-fond, siden vi mener det vil bli for store og inngripende endringer i fondets portefølje. Per 30.2.22 utgjorde for eksempel de to største oljeselskapene, Equior og Aker BP, 29 prosent av OBX-indeksen, som Nordnet Indeksfond Norge følger. Disse selskapene ville blitt ekskludert i en norsk ESG-indeks. Derfor vil Nordnet Indeksfond Norge bestå som det er også fremover. Det kan imidertid bli aktuelt å lansere et nytt norsk ESG-fond på et senere tidspunkt, som for eksempel kan følge den nye OBX ESG-indeksen, som Euronext lanserte i mai.

De nye ESG-indeksene

Endringen av indeksen vil skje gradvis i løpet av juni måned som nedenfor. I forbindelse med endringen vil fondene også endre navn – for å gjenspeile at vi følger en bærekraftsindeks. Kostnadene i fondene vil være de samme.

Dato for bytte av indeksFondNytt navnNy indeks
1. juniNordnet Indeksfond SverigeNordnet Indeksfond Sverige ESGOMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Gross Index
10. juniNordnet Indeksirahasto SuomiNordnet Indeksirahasto Suomi ESGOMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross Index
20. juni Nordnet Indeksfond DanmarkNordnet Indeksfond Danmark ESGOMX Copenhagen 25 ESG Responsible Gross Index

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.06.2022 17:47

Kan dere anbefale noen alternative fond som ikke tar ESG hensyn?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.06.2022 14:57

Hei Trond Anders. Både DNB og KLP har nordiske indeksfond som ikke har så strenge ESG-kriterier – de finner du på plattformen vår. MEn begge har visse eksklusjonskriterier mot ESG, a la oljefondet. Merk at Nordnet Indeksfond Norge ikke endrer til ESG-forvaltning, som vi presiserer i teksten.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
14.06.2022 10:54

Er det OMX Stockholm 30 ESG Responsible Index det er snakk om? I så fall fjernes small cap-eksponeringen i fondet. Det er i så fall synd. Svenske small caps har gitt 13% avkastning i året siden år 2000. Svenske large caps har gitt 8%.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.06.2022 13:53

HeI Peder. Det er ikke OMXS30ESG , men OMXSBESGGI – Dette er en bredere index enn S30 -LINK: https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Overview/OMXSBESGGI

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.06.2022 20:55

Takk for kjapt svar. Det var ikke så enkelt å finne ut av det, for hvis man googler indeksnavnet så får man ikke opp siden som du linker til (iallfall ikke blant de første treffene).