Gå til hovedinnhold

No kjæm `n

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Lave renter lenge har vært refrenget de siste årene, men nå er oppfatningen i ferd med å snu. De lange rentene er på vei opp og korte følger etter. Er dette vendepunktet? Norges Bank synes å være sikker i sin sak og mener tiden er kommet for å prøve ut rentevåpenet på nytt. Vi må bare vente til etter fellesferien.

Arbeidsledigheten er lav, kapasitetsutnyttelsen i ferd med å normaliseres og fremtidig inflasjon kan bli for høy om vi fortsetter med lave renter for lenge. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til hvordan stadig mer optimistiske bedrifter og husholdninger vil absorbere en renteøkning. Boligprisene kan fortsatt være for høye, så planen er å gå forsiktig frem.

Inflasjonsmålet er tilpasset omgivelsene og er nå endret fra 2,5 % til 2 %. I følge Norges Bank har dette liten eller ingen påvirkning på kort sikt. Men hvor kommer inflasjonen fra? Om dette strides de lærde. For en liten åpen økonomi som den norske, vil priser på varer og tjenester i stor grad bero på hva som skjer i verden rundt oss. Inflasjon handler kanskje vel så mye om globalisering, konkurranse og effektiv produksjon, ikke hvor sentralbanken setter renten.  Så se opp for «fete haler». Enn så lenge er målet innen rekkevidde, men faktorer som ser ut til å være relativt sikre kan plutselig vise seg å ikke være det. Inflasjonen er en av dem.

Sjekk ut det forrige innlegget: 100 milliarder kroner i ekstraregning?

Ha en målrik helg!

Se HOLBRGGRAFENE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer