Morgenrapport Torsdag

Morgenrapport Torsdag


Nikkei -0.65%  Shanghai -0.26% S&P500 -0.40% DAX futures -0.05%

Svak børs her hjemme, men noe mer optimisme å spore i Europa. USA glapp etter FOMC, noe som Asia spiller videre på idag. Økte renter, handelskrig, og svak Kina makro er nøkkelordene for dagen så langt. Spørsmålet er om Kina vil følge etter FEDs renteheving, som de vanligvis gjør i form av bankenes RRR, eller andre tilsvarende tiltak. Det er dog flere sentralbanker som venter på å ta over fokus idag.
Tysk, fransk, britisk og europeisk KPI, retail sales fra USA, og pressekonferanse fra både ECB og BoJ er dagens makro.

Renten ble som ventet satt opp, og USD tok et programforpliktet hopp opp.
FOMC medlemmene viste et noe mer haukete syn enn ventet, og ytterligere to rentehevinger guides det for i inneværende år, samt ytterligere 4 i 2019.
Emerging markets var de som tok den verste støyten av disse bevgelsene.

USD snudde så ned igjen på rapporter om at Donald går inn i fredagens G7 møter med rådgivere som har bedt han om å ilegge Kina importtariffer, som vil gi umiddelbare svar fra Kina hvis sant.
Administrasjonen ser på disse tariffene som et nødvendig onde for å få Kina til å lempe på sine restriksjoner for både amerikanske selskaper, og investeringer i landet.

En Morgan Stanley analytiker ser for seg at de rullerende bearmarkedene vil fortsette i tiden som kommer. Med det så mener han at de svakeste leddene i markedet vil føle markedets vrede, slik som har skjedd med krypto, front end funding markets, eurpoeiske bankaksjer (les bla Deutsche), volatilitets strategier, EM, og nå sist italienske obligasjoner.
Problemet analytikeren påpeker er at enda mer kapital flyttes inn i det som idag anses som trygge havner, hvor ikke nødvendigvis alle er så trygge.

Det er spenning rundt ECB sin pressekonferanse idag, da sjefsøkonomen i ECB, Praet, hintet forrige uke om at dette kan bli møtet de bestemmer seg for en endelig strategi rundt QE exit.
BoJ er fortsatt gdt igang med sin QE, men selv denne vil ikke vare evig, de har så langt skalert veldig sakte men sikkert ned, men de er fortsatt på ca $450mrd i året.

Krypto handler igjen lavere, og CFTC (Commodity Futures Trading Commission) får mye av skylden for dette. De har initiert etterforskning av flere kryptohandelsplasser for manipulering av priser, hovedsaklig Bitcoin.
Hovedgrunnen for denne plutselige interessen er på grunn av at det nå finnes BTC futures på regulerte handelsplasser, slik at dette offisielt faller under deres ansvarsområde.
CME spurte 4 handlesplasser om handlesdata etter at den første ffemtidskontrakten utløp, noe som de ikke var veldig villige til. Etter mye om og men, så fikk CME tilgang til noe data, men kun bruddstykker av handelsdagen, og kun av enkelte kunder. Dette gjorde at CFTC begynte sin etterforskning.
Dette kan vise seg å bli et vesentlig hinder for flere av handelsplassene som ønsker å få stempelet “regulert” på sikt.

En finansprofessor hos University of Texas var tidlig ute med sine anklager om manipulering, og har eksaminert millioner av transaksjoner gjennom Bitfinex i en 66 siders rapport, og konkludert med at Tether ble brukt til å stabailisere og manipulere BTC på viktige tidspunkt, i enkelte aktøreres favør.

Ripple heller også kaldt vann i årene på de som tror bankene skal hoppe over på blockchain med det første. Selskapet som er satt opp for, og blant annet har flere banker på eiersiden, sier skalerbarhet og personvern er to store hindre for at banker skal bruke teknologien for internasjonale betalinger, for øyeblikket.

OPEC møtet er allerede fredag neste uke, og aktørene kjører full lobbyvirksomhet for sine respektive agendaer. Saudis energiminister flyr denne uken til Russland for å samkjøre planen om produksjonsøkning.
Produsentene i USA er på, eller nærmer seg, taket av hva de kan hente ut, og Venezuela ligger fortsatt nede med ryggen brukket, selv om de har klart å økne produksjonen med 100kbpd siden mai.
Grafen over er fra sist IEA rapport, og viser at det skal være godt med rom for mer olje på markedet, men denne grafen tar dog for gitt at Iran vil ha samme oljeeksport sanksjoner som sist, noe som både EU og Kina har avvist. 1mbpd ser fortsatt ut til å være beste tall for kartellet, men det vil bli en tøff diskusjon på hvem som får hva, og hvordan dette skal fases inn i markedet.

MvhThomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer