Morgenrapport Tirsdag

Det er flere toneangivende kommentatorer som har spådd slutten på likviditetsrallyet, spesielt etter at Ben Bernanke gjorde det klart at det ikke blir QE3/ny stimuli fordi økonomien er på bedringens vei. At sentralbankesjefen mener vi ikke trenger ytterligere hjelp burde i seg selv støtte opp om “bullcaset”, men pessimistene mener en multippelkontraksjon er mer sannsynlig når den billige likviditeten forsvinner. Jeg viser bare til mitt tidligere argument; Sentralbankene, både FED og ECB, har vist evne og vilje til å reagere hvis økonomien og markedet trenger det, og det har ikke forandret seg til tross for nedtoning av ny stimulipakke. Dette markedet har overrasket aktørene hver gang vi har dippet, og min personlig mening er at det vil skje igjen.

Før påskeuken manet jeg til forsiktighet fordi oljeprisen var svak, og dette sentimentet ser ut til å dominere i dag også.

-/ OLJEPRISEN handler på laveste nivå på 7 uker, og CNOOC og PetroChina er blant de tyngste aksjene i Asia. Dette kan føre til press på Statoil og oljerelaterte aksjer på Oslo Børs i dag. Følg med på bloggen om en eventuell nedgang skal kjøpes!

-/ SKJEBNEUKE for Telenor i India; i dag får de forhåpentligvis vite hvordan myndighetene skal fordele nye lisenser, og dommen fra høyesterett vil være klar på fredag. Selv om Trond Giske har fått møte med næringsministeren står det mye penger på spill for India (utlysning av nye lisenser) og konkurrenter med større krigskasse enn TEL. Vær forsiktig!

-/ DEN NYE NOKIA LUMIA topper salgslistene i USA. Jeg hadde normalt ikke satt meg inn i slik statistikk hadde ikke en venn av meg i mobilbransjen fortalt hvordan Nokia nå endelig har knukket smarttelefonkoden. Aksjekursen var på 46 SEK i januar, men er nå på 34 SEK, der den har tatt i mot tre ganger tidligere i år. Alt de trenger er en salgsuksess, og investorene vil se på selskapet med nye øyne.

-/ FACEBOOK kjøpte Instagram i går, og jeg skal ikke bruke tid på selv overtagelsen, men det er viktig å forstå hvordan Facebook som selskap forandrer seg. De skal børsnoteres i mai, og vil gå fra et vekstselskap med egne ideer og risiko til forvaltning av kundebase, penger og markedsposisjon. Det betyr at de vil gjøre som Google, nemlig la små selskaper og gründere ta risikoen på nye ideer, for deretter å kjøpe de opp når teknologien har modnet. Facebook har nå krefter til å sikre posisjonen sin innen sosiale medier.

-/ TIL TROSS FOR EN NEDGRADERING i går, steg Apple aksjen 0.7% og “outperformet” totalmarkedet. I påsken så jeg på prisingen av selskapet, og akkurat nå er “marketcapen” på 590 mrd. USD. De tjente 13 mrd. USD forrige kvartal, og det var en vekst på 80% fra samme kvartal året før. De selger flere produkter, med større margin. Til tross for at de er et kjempevekstcase, kan vi ta utgangspunkt i resultatet forrige kvartal; La oss si at de tjener 13 mrd. USD de neste kvartalene. Det blir 52 mrd. USD på bunnlinje i året, noe som gir PE 11.5 på dagens marketcap. Det er billigere en samtlige norske bluechips, men hva med IT sektoren i USA? Den prises nærmere PE 30..

Mvh

Richard Paulsen

Kommentator

Nordnetbloggen.no  /   Richardpaulsen.no /  Morgenrapport.no

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer