Morgenrapport Tirsdag

Sterk sesjon på Wall Street, der indeksene steg jevnt gjennom dagen. Asia parerte med en marginal nedgang, men det tror jeg kun kan føre til en lavere åpning i Oslo før vi setter marsfart igjen. Det har enda ikke dukket opp faremomenter som tilsier at markedet skal ned. Helt ukvalifisert, og basert på magefølelse, tror jeg vi må over påske og nærmere Mai, før en eventuell korreksjon. Det er rett og slett for mange i denne verden, spesielt etter en lang oppgangsperiode, som har lyst til å ta seg en lang sommerferie uten risiko på boken. Nå derimot, er det jobbetid, og da er det ingen grunn til at markedet skal gå i panikkmodus.

-/ OLJEPRISEN FALLER tilbake og nå er det spekulasjoner om at oljelagrene har steget til høyeste nivå på 8 måneder. Samtidig har kinesiske raffinerier den laveste “outputen” på fire måneder. Jeg er som alle vet negativ til oljeprisen, men kommer til å ta feil så lenge totalmarkedet og risikobildet i verder forblir positivt. Oljen vil til en viss grad følge aksjer, men får vi en periode med lavere aksjekurser mot sommeren, kan oljeprisen få seg en knekk. Fra April til Juli i fjor, falt Crude oil fra $105 til $77 per fat. Nå er den på $91, og et -30% fall vil ta oss til $64 og 2009/2010 nivå.

-/ JAN HAUDEMANN har kommet inn på topp 30 listen i REC igjen, etter at han dumpet alle aksjene sine fra 1 krone til 0.60 øre i fjor høst. Jeg er usikker om man skal være kontrær på den nyheten.

-/ ANALYSEHUSET Prophecy slapp sin rapport på UREA i går, og spår lavere priser i andre kvartal. Dette kan legge en demper på Yara i dag, og helt frem til vi faktisk får et uptick i UREA prisen. Vær forsiktig.

-/ I GÅR VAR DET forsikringsselskapene sin tur, og der viste det seg at underdekningen av høyere enn markedet hadde fryktet. Nye krav fra myndighetene betyr at Storebrand og DNB (DNB liv) må skaffe mer penger frem til 2018. Utfordringen ligger i at de har udekket kapitalkrav, mens det positive er at de har god tid på seg. Personlig tror jeg dette er inndiskontert og lagt i glemmeboksen innen få dager.

-/ JEG ER USIKKER på om vi skal slå oss på brystet og ta denne grafen til inntekt for at det kan stige videre, men det er uansett et bevis på at markedet har vært gjennom en multippel ekspansjon, og det frustrerer selvfølgelig mange som handler aksjer å inntjeningsestimater. Forventningene til første kvartal 2013 har kommet ned fra +2.2% vekst i inntjening, til et fall på -0.6%, i samme periode som aksjer har steget betraktelig. Sett dere inn i det som blir skrevet her, og hvis du har noen spørsmål, send meg gjerne en mail.

-/ FOR ANDRE GANG i historien anklager SEC i USA en stat for “securities fraud”; Illinois misleder långivere i deres statsobligasjoner ved å dekke over store hull i pensjonssystemet. 

-/ TABLOIDPRESSEN glemmer ofte å følge opp skremselspropaganda med resultater i etterkant. Forståelig nok vil man ikke selv ettergå store overskrifter, som kanskje bare var ment for å selge aviser. Nå er det snart fire år siden nedsmeltingen av atomanlegget i Fukushima. Motstandere av atomkraft fikk styre agendaen, og alle reaktorene i Japan ble stengt ned, men nå er resultatene inne; Ingen har dødd i etterkant på grunn av stråling, eller av kreft. Faren er justert kraftig ned. Les artikkelen hos Bloomberg, den var både informativ og interessant.

Japan får nå 75% av sin energi fra fossile brennstoffer: Air pollution from coal-fired power plants causes about 500 times more deaths per unit of electricity produced than radiation from nuclear plants does.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.03.2013 11:56

Testinnlegg