Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei +1.55%  Shanghai +0.55%  S&P500  -0.56% DAX futures  -0.08%
Oslo klarer nok en grønn sesjon mens mange av de største børsene på kontinentet faller. Både et styrke, og sunnhetstegn at det ikke handles helt unisont.
Tech hadde en sjelden tung dag i USA, og da dukker selvfølgelig spørsmålene opp om dette var toppen i sektoren. Oracle startet resultatsesongen, og falt 4% av å levere på forventningene, dette kan være standarden som er satt.
Japan leder ann Asia opp idag og, mens Kina er blandet, Hong Kong er fortsatt tung.
Tale fra Draghi, OPEC møte (ikke selve møtet), og oljelagertall fra USA er dagens makro.

Februar var en tung måned for mange investorer, og sjeldent mange flinke investorer tok en kraftig smell på den plutselige volatiliteten i VIXen. Vell, nå er shortposisjonene ikke så langt unna samme nivåene igjen, mens volatilitetsindeksen danser mellom 10 og 15.
Tviler på at man kan oppnå lignende bevegelse igjen, da mye var grunnet Credit Suisse sin girede VIX ETF, men traden er fortsatt like populær. Noe som er litt overraskende da pressen skal ha det til at verden går under daglig. Dette setter ting litt i perspektiv, at markedet holder roen og fokuserer på det fundamentale, mens pressen skal selge frykt og dommedagsprofetier for klikk. Business as usual med andre ord.

Og så var det endelig faktum, USA er verdens største oljeprodusent!
Ettersom Venezuela er en togulykke i sakte film, så kommer det godt med.
Produksjonen der er fallende, og aktørene venter at den vil falle videre. Sanksjonene mot Iran er ventet å bli enda strengere, så man ser etter hvem som kan dekke bortfallet.
OPEC har 2.6mbpd i ekstra kapasitet, hvorav 60% av dette er Saudi alene. Spørsmålet er hvor mye av dette som er “lett tilgjengelig”. Når produksjon blir liggende stille, så tar det tilsvarende lang tid å starte opp igjen.
EIA venter, som nevnt i sin månedsrapport, at etterspørselen vil falle noe neste år, og at det også ligger noe nedsiderisk i etterspørselen til en del fremvoksende økonomier, da USD har gjort det svarte gullet vesentlig dyrere.

Tidligere i år skrev jeg litt om hvordan HM endelig satser på nye digitale verktøy for distribusjon og analyse av de forskjellige butikkene. Aksjen var opp så mye som 13% igår på meldingen om at salgstallene for tredje kvartal endelig peker opp. De har fortsatt et alt for stort varelager, og mye kost relatert til den nye satsingen, så det er nok ikke en rett strek opp man kan forvente seg. Aksjen traff all time low i mars, og største eier,  Persson familien, har støttekjøpt aksjen jevnt og trutt gjennom hele dalen.
HM ligger fortsatt et stykke bak Inditex, men de er hvertfall igang med snuoperasjonen.

Richard skrev igår en god oppsummering om Einar Aas sin fallerte spread trade, den leser du her.
Det jeg savner er mer trykk på Nasdaq sin rolle oppi dette. Hva er vitsen med et clearinghus hvis man har motpartsrisiko? Om ikke direkte, så via tredjepart.
Sett noen veldig få stille spørsmålet om hovedclearingen til Nasdaq, som står som clearer for mange hudnre tusen milliarder i derivater og opsjoner, hva skjer her hvis en bank plutselig tar en Aas?
Hvor stort er dette sikringsfondet?
Aas er en langt over snittet smart mann, og er sikkert på godt igang igjen om kort tid, så får man håpe at det blir tatt lærdom av dette på et høyere nivå.

Bra longread om den kjente shorteren Jim Chanos, som ble kjent gjennom sin vellykkede short i Enron, og som nå går etter Tesla.

Mvh

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer