Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei -0.11%  Shanghai -0.41% S&P500 +0.74% DAX futures +0.54%

Igjen hadde vi en fridag på børsen, i denne inneklemte måneden. Verden rundt stopper heldigvis ikke å snurre av den grunn, spesielt da sentimentet jevnt over var svært godt igår. Europa startet godt, hvor blant annet London satte ny toppnotering. Italia var igjen den sorte fåren, noe jeg kommer tilbake til under. USA red opp på nyheten om at handelskrigen med Kina er satt på pause, da partene har driv i forhandlingene. Asia handler noe ned på tynt volum, siden både Hong Kong og Sør Korea har stengt for feiringen av Buddhas bursdag. Inflasjonsrapport høring og taler fra BOEs Carney, samt oljelagertall fra USA er stort sett det som er av spennende makro idag.

Italia er nok en gang i søkelyset. De svært høyreorienterte partiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen ser ut til å danne en koalisjon. De har også lagt frem noen skisser av politikken sin, hvor grafen over viser hva markedet synes om disse. Markedet dumper obligasjoner, og rentene skyter i været. Den potensielt nye koalisjonen vurderer også å utstede noen “mini obligasjoner”, som er sikret i fremtidig skatteinntekter.
Dette er kanskje det siste europas høyest belånte land burde gjøre, grave hullet sitt enda dypere.
Hvis ikke den nye regjeringen klarer å komme opp med noen bedre planer, så vil rentene på nye lån bli så høye at de nye obligasjonene bare vil være en dråpe i et hav av nye renteutgifter.
Så langt har det negative sentimentet vært isolert til Italia, men det skal ikke gå veldig mye lengre før den berømte smitteeffekten kommer.
ECB kan enn så lenge tilte obligasjonskjøpene sine enda mer mot Italia, men de er allerede tungt eksponert, og rekken av kritikere vil bare gro større hvis landet blir favorisert i for stor grad.

Spekulative posisjoner i olje og oljeprodukter har kommet noe ned siste tiden, og den observante leser vil huske at denne grafen gjerne er noe ledende for oljeprisen, med trykk på noe. Spekulative posisjoner er usedvanlig høye, men råvarer generelt har hatt en liten renessanse i den globale jakten på avkastning.

Goldman Sachs ser derimot ingen grunn til å ta noe av bordet for øyeblikket. De er nesten bekymret for at bortfallet av produksjon kan bli for stort. Venezuela sitt katastrofale valg og hyperinflasjon gjør at det nasjonale oljeselskapet blør ansatte, med påfølgende fallende produksjon. Landet risikerer itillegg tøffe sanksjoner fra USA, noe også Iran gjør.
Angola ser sin produksjon falle betydelig grunnet manglende investeringer i sektoren, da verken det politiske klimaet i landet eller oljeprisen har vært forlokkende for oljeselskapene.
Så langt har USA klart å dekke opp for stort sett alt som har vært av bortfall globalt, men man er nå inne i fasen hvor de neste fatene er både dyrere og vanskeligere å få ut, noe Goldman mener er signaler på at produksjonen også nærmer seg toppen her.

OPEC har nå 166% dekning på avtalen sin, de er altså langt mer tilbakeholdne enn det de må være.
Møtet 22. juni vil bli en vanskelig runde for medlemmene, da de må balansere mellom fristelsen av høyere priser, eller dekke opp for tapt produksjon for å unngå at flere fremvoksende økonomier blir knust under en sterk oljepris og USD, som igjen kan sende verdensøkonomien over stupet

Avslutter med nok en Goldman rapport, hvor de ikke ser veldig positivt på den amerikanske budsjettsituasjonen de neste årene


Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer