Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei +2.30%  Shanghai -0.46%  S&P500 -0.13%  DAX futures +0.74%

Blandede drops både i Europa og USA igår, men teknologisektoren dundret videre til nye rekorder.
Samme bildet i Asia inatt, men Nikkei skiller seg ut på oppsiden, hvor tech relaterte aksjer gjør et byks. Inflasjonstall fra USA står øverst på blokka, men uttalelser fra EUs finansministre, tysk ZEW indeks, britisk Spring Statement, og kinesisk industriproduksjon også er verdt å følge med på.

FT hadde en veldig god artikkel om Oljefondet igår, om hvordan verdens største statlige pensjonsfond vil håndtere neste krise, og hvordan befolkningen potensielt vil reagere på kutt i velferd mens man sitter som eier av 1,4% av verdens aksjer. Forrige store drawdown i markedet skjedde under perfekte vilkår for fondet. Oljeprisen holdt seg høy slik at rekordstore summer ble puttet inn mens aksjemarkedet raste, man økte aksjeandelen til 60% slik at fondet fungerte nesten som en marketmaker i tider hvor brorparten av de andre aktørene satt på gjerdet eller løp byen rundt etter likviditet. Kronen falt også markant, slik at eiendelene steg i verdi.
Men hva skjer hvis markedet faller 40% idag?
Norge henter ut penger fra oljefondet i rekordtempo, aksjeandelen er godt på vei til å være 70%, og det er ikke gitt at kronen svekker seg i et sikt scenario, tenk om den blir en trygg havn?
Største frykten er da at reaksjonene i befolkningen(les pressen) blir til at man skal skalere ned for å finansiere ytterligere deler av statsbudsjettet, akkurat på det tidspunktet man på ingen måte burde skalere ned.
Burde man starte en diskusjon på hvorvidt man skal ned mot 50% aksjeandel igjen? Altså ofre noe avkastning mot en lavere risikoprofil. Et av problemene til denne diskusjonen er mangelen på lavrisiko plasseringer i dagens marked. Finnes heldigvis langt skarpere hoder som kan bistå på dette punktet.

Amazon sin reise mot verdensherredømme er nesten uten sidestykke. Økningen i selskapsverdien siden 2017 er større enn nesten alle selskapene i SP500 indeksen tilsammen!
Netflix har steget 67% bare så langt i år, og slike eksempler kunne man fortsatt med til det kjedsommelige.
Så hva ligger egentlig i disse forventingen fremover?
Netflix handles til 12x omsetningen sin, og 120x av overskuddet. På dagens prising så har man egentlig skrevet i sten at de når 300 millioner brukere, med en gjennomsnitts abonnementspris på $15.
Selv i et bullmarked så skal slike verdivurderinger tenkes over to ganger, men hva om man faktisk nærmer seg slutten av ekspansjonen nå? Hva om markedet ikke lenger får medvind fra sentralbankene, og obligasjoner plutselig blir gode alternativ til kapitalen din igjen? Skal ikke male fanden på veggen her, men det ser ut til at mange av momentumselskapene nå priser inn det som er av gull og grønne skoger, samtidig som det kanskje ikke er en uendelig mengde av nye kjøpere av aksjene heller.

                          

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer