Morgenrapport Tirsdag

Kinesiske myndigheter sprøytet inn likviditet i det korte rentemarkedet i Kina i natt, for å presse rentene ned. Aldri før har de gått så aggresivt til verks, og nå ventes det flere stimulitiltak rettet mot privat forbruk og lånemarkedet. Skuffende nok spratt de ikke champagnen på aksjebordene i Asia, og indeksene stengte kun marginalt opp. Volumet og interessen er sikkert like dårlig der borte som i EU og på Wall Street. Ta dog ikke dette til inntekt for at markedet skal reversere hardt ned. Børsen kan stige jevnt og trutt i en slakk bevegelse, som selvfølgelig er drepen for tradere, meglere og investorer som sitter på gjerdet.

-/ NÅ LÅNER til og med noen store europeiske selskaper penger i obligasjonsmarkedet til nærmere 1% rente, og kan bruke disse pengene til å kjøpe egne aksjer, som har en direkteavkastning på nærmere 4%. (Siemenes, Capman etc.)

-/ JOHN FREDRIKSEN drar i gang et nybyggprogram bestående av både VLCC skip og spesialfartøy for 7.5 mrd kr. Spenstig med tanke på de katastrofalt dårlige ratene vi ser, men da får han sikkert nybyggene billig. Merk til hvilket selskapt han bestiller skipene: Frontline 2012, som er på unoterte listen. IKKE børsnoterte FRO.

-/ TØRRLASTREDERIET Golden Ocean la frem tall i dag, som ikke overraskende var svake. Hele spillet for sektorene, og spesielt GOGL, er å krangle ned prisen på nybygg de har under bestilling. Får de $5 mill avslag av verftet på allerede inngått kontrakt, kan de bokføre dette som gevinst. Dette viser hvor dårlig sentiment det er i bransjen. Bare å holde seg unna et år eller to til.

-/ RART VI Ikke har hørt noe fra konkurransetilsynet enda, når det gjelder Orkla stitt oppkjøp av Toro/Rieber. Det er ingen tvil om at tidligere Orkla sjefer har sett på denne dealen og avslått fordi de mente Rieberkonsernet var for dyrt. “Naysayers” har nå fått sparken og Korsvold gir gass etter Stein Erik Hagen sitt ønske. Problemet når du kjøper noe dyrt er at du må være enda mer aggresiv for å finne synergier, og i dette tilfellet blir det å kontrollere matmarkedet og sette opp prisene på ferdigpakket mat. Hvis de oppnår prisingsmakt, så har de vel per definisjon et problem med konkurransetilsynet?

-/ AKSJERALLYET ligger nå, for første gang i historien, OVER analytikernes estimater. Vanligvis pleier aksjestrateger og analytikere ligge godt over reell vekst i aksjemarkedet, gjerne fordi de ønsker å gjøre seg interessante for kundene. Morgan Stanley melder at et snitt av 13 estimater på S&P500 ligger nå 2.1% under hvor indeksen stengte i går. Noen vil selvfølgelig tolke det dithen at rallyet er over, men analytikerne kan ta feil, de gjorde det tross alt ved å undervurdere oppturen i sommer…

I kveld braker det løs i Nordnet sine lokaler, hvor ThinFilm, Nordic Semiconductor og Vizrt kommer for å holde tre korte selskapspresentasjoner.  Dette er selskaper som har opplevd gjennombrudd, men har fortsatt stort potensialet i kommersialiseringsfasen. Jeg gleder meg til å høre hvordan de spår det neste børsåret.

Påmelding nordnetskolen@nordnet.no

Kl 17-20.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer