Morgenrapport Onsdag

Nikkei -0.43%  Shanghai +0.56%  S&P500 +0.26%  DAX futures +0.51%


Sentiment: En tynn tråd!

Aksjemarkedet ser ut til å finne fotfeste. Ikke ved en brå oppgang, men ved et fravær av salgspress. Kursene stabiliserer seg og det er nok mange som tenker at neste utslag er opp. Jeg er nok enig, men frykter en “bulltrap” og reserverer meg egentlig mot å noen som helst overbevisning akkurat nå. Det er bedre å la markedet spille opp neste mulighet, enn å presse den frem selv. 

Tid for dagens mest skremmende chart. Hver gang aktivaprisene stiger mye mer enn nominell BNP vekst, så korrigerer de tilbake til streken. Det betyr i enkle ord at aksjer og obligasjoner korrigerer kraftig til de blir billige igjen. Problemet nå er at differansen er historisk stor:

                       

-/ DET BRYGGER opp til kamp om bedriftskundene i Norge. Dette segmentet har sett null nyskaping fra bankene, men vært en god inntektskilde. FA skriver i dag hvordan DNB opererer som en Silicon Valley Start-up på bedriftsmarkedssiden, der de skal teste ut en haug med nye digitale konsepter. På neste side står det at Nordea skal gjøre akkurat det samme. Konkurranse koster penger, og ødelegger innteksgrunnlaget. Jeg tror bankene møter så store utfordringer på flere kanter, at DNB skal handle lavere det neste året. Merk at tilbakekjøp av egne aksjer består av cirka 15% av daglig handelsvolum (god støtte m.a.o). I dette tempoet er de ferdig om 15 handelsdager.

Jeg hadde flere opphetede diskusjoner på Twitter da jeg spådde at smartklokker ville ødelegge for nysalg av dyre armbåndsur og spesielt annenhåndsmarkedet. Alle de som hadde kjøpt seg en Omega, Rolex eller Patek i troen på at de “alltid kunne selge den” eller at den holdt seg i verdi, ble rasende. Det var sjølsagt et HELT annet segment, og usammenlignbart. Min teori var at nytteverdien av f.eks helsemonitorering, lengdemåler og andre funksjoner, ville gjøre at priviligerte menn og kvinner ble vant til å bruke smartklokker til fordel for tradisjonelle klokker.

I fjerde kvartal 2018 ble det solgt flere Apple smartklokker enn sveitsiske ur på det globale markedet. Utviklingen fra året før var +30% for Apple og -3% for sveitsiske ur. Når alle de som kjøpte en Apple klokke i fjerde kvartal har blitt vant til bruken, kjøper de ikke en Rolex til neste jul. De vet at den vil samle støv i skapet.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
14.02.2018 08:53

Likefullt selges Rolexer fortsatt uten problem. Andre merker kjenner det gjerne, men Rolex sin merkevare står meget sterkt.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
14.02.2018 15:18

Helt klart! Men nå selges det flere smartklokker. Ettersom man blir vant til den type funksjonalitet, kan etterspørselen falle ytterligere. Omsetningen av sveitsiske ur er ned 3% på ett år.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
15.02.2018 14:09

Rolex offentliggjør ikke salgstall, så hvem vet, men det er laaaange ventelister på enkelte av modellene deres så det sier meg at markedet ikke er så ille om dagen for de, Rolex er blant de aller flinkeste når det gjelder merkevarebygging. Andre sveitsiske klokkemerker, derimot, vil nok kunne få det tøft fremover.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-02/rolex-is-the-world-s-most-valuable-watch-brand

Gjest
Gjest
14.02.2018 10:23

Vel, når du nevner “dyre armbåndsur og annenhåndsmarkedet” så er det naturlig for de fleste å tenke på Rolex og lignende, så jeg er ikke overrasket over reaksjonen. En Rolex varer vel en 10 års tid uten vedlikehold. Elektronikk utdateres fort.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
14.02.2018 15:19

Yes, hvilket selskap vil du helst eie aksjer i? Det som produserer noe som må kjøpes inn på nytt hvert annet år, eller noe man har livet ut? 🙂 satt på spissen.