Morgenrapport Mandag

Totalmarkedet hadde en grisete dag på fredag, og selv om vi stiger 0.3-1% i dag, vil det kun løfte oss dit vi var kl 16.00 fredag ettermiddag. For alle praktiske formål har markedet brutt ned, og risikoen må justeres deretter. Personlig tror jeg markedet kommer til å tynges av svak Euro frem til Gresk nyvalg (17 juni), men finnes det lyspunkter eller andre triggere?

-/ OLJEPRISEN er ned –15% de siste to månedene. RSI har ikke vært lavere på 15 år (oversolgt), og nå sier Goldman Sachs kjøp. Risikomomentet er at Obama slipper løs de strategiske petroleumslagrene. Vanligvis ville jeg sagt at det er en evigvarende og tom trussel, men ettersom det er valgår kan det kanskje ligge noe i det. Det er ingen andre raske “policy” beslutninger Obama kan fatte for å skape momentum, enn å la amerikanerne  kjøre pick upen til valglokale på en smekkfull og billig bensintank..

-/ NASDAQ INDEKSEN har vært tyngre enn resten av markedet de siste ukene, og det er på grunn av den kjempestore Facebook emisjonen. Husk at fond og institusjoner ikke eide selskapet for en uke siden, men nå har de overført 16 mrd. USD til selskapet fra andre investeringer. Det kan ha påvirket hele markedet, marginene er små -> Til sammenligning tilførte FED 3-5 mrd USD hver dag under POMO programmet (QE2) for å øke likviditeten i markedet. Derfor kan man argumentere at Facebook emisjonen var en “omvendt” stimulipakke, som sugde stor likviditet ut av markedet og påvirket kursene negativt.

-/ I HELGEN VAR DET et intervju i Barrons med Ray Dalio, forvalter i verdens største hedgefond Bridgewater Associates. Veldig interessant artikkel, der han går tydelig i mot konsensus på to viktige punkter -> USA og EU sin økonomiske fremtid!

  • Han mener det er tre måter å gå gjennom “de-leveraging”, det vil si å senke gjeldsnivået hos bankene/myndighetene. 1. Austerity/Innsparing 2. Restrukturere gjeld/Lengre løpetid, lavere renter 3. Trykke penger. I følge Dalio gjennomfører USA alle tre prosessene samtidig, og er nå på rett spor ettersom de senker gjeldsnivået samtidig som de har BNP vekst (selv om den er liten). Dette har skjedd tidligere i historien (1933-37). USA kommer til å bruke tid, men de kommer til å ha vekst underveis, ergo ingen fare. Bull!
  • EU sammenlignet han med koloni Amerika, etter frigjøringen fra England i 1776. De ulike statene var uavhengige og lastet med gjeld, og en av hovedgrunnene til at de forente stater oppstod var på grunn av for høy gjeldsgrad og derfor et ønske om en sentral myndighet til å ta over forpliktelsene. Vi har sett tendenser til dette i Europa allerede, med redningspakten som fokuserer på større integrasjon. Lager de Eurobonds, vil defacto EU sentralt ta over mye av gjelden og økonomistyringen i de enkelte landene. Bull, og mot konsensus som sier at hele prosjektet rakner..

-/ SELL IN MAY, AND G0 AWAY viser seg å være en myte. Fra 1925 til 2009 har Juni, Juli og August kastet av seg 4.51% i snitt, og vært en av de sterkeste 3 måneders periodene i 84 år..

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer