Morgenrapport Mandag

Blandet i Asia, mens USA er stengt for Presidents Day. Volumene blir dessverre tynne i Europa, og jeg ser ingen grunn til å kjøpe aksjer aggresivt på Oslo Børs enda.

Valutakrigene fortsetter, og det er ikke uten konsekvenser for andre land når Japan har snakket ned sin egen valuta -15% på to måneder. Hva med andre eksportland som for eksempel Sør Korea? de vil miste konkurransevne, noe som igjen går ut over aksjemarkedet. Vi ser det tydelig på indeksene. Nikkei stiger, mens Kospi sliter.

Dagens morgensrapport vil i all hovedsak handle om valutakrigen som er i full gang blant de viktigste landene i verden. Først er det selvfølgelig greit å nevne at Norsk Hydro steg +2% forrige uke, fordi aluminiumprisen var opp tilsvarende, og at aksjen kommer til å korrigere i dag fordi aluprisen faller og Aluminium Corporation of China er ned -1.4% på Shanghai børsen.

-/ MORGENDAGENS VINNER er ikke nødvendigvis gårsdagens. Morgan Stanley mener Spania er det neste Tyskland. Arbeidsledigheten er så høy at fallet i lønningene gir effekt i økt produktivitet. De kan rett og slett få flere oppdrag fordi det koster mindre og er mer effektivt, noe som igjen vil styrke landets økonomi. Det eneste som kan ødelegge er en høyere Eurokurs, og således har ECB store incentiver til å fortsette pengetrykkingen.

-/ LAS VEGAS SANDS har bestemt seg for å bygge Eurovegas 1.5 mil utenfor Madrid. De har fått konsesjon og 750 hektar av myndighetene, hvorpå de skal bygge 12 hoteller med 36.000 senger og 3 golfbaner. Det er kanskje ikke så vanskelig å få slike tilsagn av spanske myndigheter hvis du frister med 200.000 nye arbeidsplasser…

-/ NORGE FALLER IKKE utenfor valutakrigen. Dilemmaet Norges Bank forklart på en enkel måte; Norske kroner er en sterk valuta, og det dreper eksportindustrien. (Les. Alle store statlige selskaper). Det fører også til at inflasjonen blir for lav. Sentralbanksjefen Olsen kan løse dette problemet ved å sette ned renten. Lavere fundingkost, lavere valuta, høyere inflasjon. Men hva er det han er mest bekymret for? og som kommer til å gå i taket ved en slik politikk? Boligmarkedet. Vi kan diskutere oss i hjel om boligmangel, prispress, høyere reguleringer etc. men faktum er at boligprisene har doblet seg på 10 år, og norske husholdninger har aldri hatt høyere gjeld målt mot inntekt, enn nå. Her hjemme har vi blitt fartsblinde, les utenlandske analyser i stedet.

Boble eller ikke, på et tidspunkt sier det pang. Det har aldri eksistert et fritt marked som aldri har opplevd overprising og påfølgende krakk/korreksjon.

Hva kan føre til korreksjon i prisene? En braisnstorming:

  • Rentebanen stiger. Bankene har allerede snytt deg for den rekordlave renten, fordi de må bygge kjernekapital på grunn av nye solvensregler. Det blir verre når styringsrenten går opp.
  • Arbeidsledigheten stiger. De rødgrønne har kompensert dårlig produktivitet på fastlandet med å ansette 110.000 nye arbeidstagere i offentlig sektor siden 2005. Hvis de borgerlige kommer til makten, holder det at de fryser nye ansettelser, og arbeidsledigheten vil stige.
  • Oljeprisen faller. Jeg er bearish oljeprisen på grunn av de fundamentale endringene i tilbud og etterspørselssiden. Amerikanerne produserer mer, og kjører mindre. Ett 30% fall i oljeprisen vil skape en massakre innen leting, seismikk, oljeservice osv. Ikke tro på analytikernes tall, de relle break even nivåene er alltid høyere. I tillegg er det mange som hevder at det er pengetrykking fra sentralbankene som skaper oppblåste råvarepriser, hva skjer når sentralbankene skrur igjen kranen?

I teorien kan alle tre slå til samtidig, og da vil det overraske meg hvis ikke boligmarkedet korrigerer. I praksis holder det med at en av variablene blir en realitet, deretter vil frykten for at de resterende to også skal slå til, føre til et sentimentskifte hos boligkjøperne.

I valutakrigen har alle land incentiver for å holde renten og sin egen valutkurs lav, for å hjelpe egen industri, men det er kun Norge som har en boligboble og vil få store problemer når rentekurvene skifter. Resten av verden kvitter seg med gjeld (på private hender), mens Norge har historisk mye…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer