Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei -1.84%  Shanghai -0.64% S&P500 +1.42% DAX futures  -0.60%

Hovedindeksen fikk en pustepause før helgen, uten at resten av Europa hadde samme glede.
USA steg over 1% med oversolgte techaksjer som ledet ann med Nasdaq over 2%
Asia handler ned etter helgens politiske krumspring, hvor Japan faller til 13 måneders lav etter at USA sier de kan ta forbehold for valutamanipulasjon i fremtidige handelsavtaler.
Tyske importpriser og retail sales fra USA er dagens makro.

Det er politikk som er i høysetet igjen. Merkels søsterparti i Bavaria, CSU, blør mye stemmer til De Grønne og de langt mer høyreorienterte AfD, noe som gjør at Merkel sannsynligvis må forme en koalisjon.
Dette er kun andre gang siden 1962 at partiet ikke har absolutt flertall.

Saudi Arabia står i en uheldig posisjon etter forsvinningen av journalisten Jamal Khashoggi, som sist ble sett gående inn i Saudis ambassade i Istanbul. Khashoggi flyktet fra Saudi ifjor etter å ha vært svært kritisk til kongedømmet, og okkupasjonen av Jemen.
Donald sier han skal påføre “severe punishment” hvis det viser seg at han ble myrdet i ambassaden.
Markedet i Riyadh opplever sitt største endags fall på flere år, hvor børsen åpnet ned over 6%, men stengte ned 3,5%. Børsen har falt 9% siste 3 dagene.
Saudi sier de vil svare på eventuelle tiltak med enda større mottiltak, og viser videre til at de er en stor del av verdensøkonomien, et klart hint til sitt bidrag i oljemarkedet.
Den statseide TV kanalen Al-Arabiya hevder at det forberedes 30 forskjellige mottiltak, hvorav endringer i oljeproduksjon og en vennligere tone mot Iran er noen eksempler.

Ryktene svirret søndag kveld om at man hadde funnet et utkast til den endelige Brexit avtalen. Disse kom hovedsakelig fra EU kilder. Kort tid etterpå var May på banen og sa at man ikke hadde noe grunnlag å gå videre på. Sagaen fortsetter videre på onsdag, med May sin regjering hengende i en syltynn tråd.

Alt dette skjer itillegg til Italia, handelskrig, det kommende mellomvalget i USA, og ikke minst resultatsesongen.

Fordelen er at markedet er i ferd med å prise inn en god del mer risk (se put/call ratio grafen), noe som gjør at positive overraskelser faktisk kan få en viss effekt. Over er en fin oversikt over hvilke store selskaper som rapporterer fra USA denne uken.

$300mill er summen Fed skal være i markedet med inneværende måned, et beløp som ikke har vært så lavt siden før krisen startet i 2008. Som grafen over viser, så har Fed vært en merkbar aktør siden den gang.
Bridgewater mener at dette, pluss renteøkninger og forsvinnende effekter fra skattekuttene setter markedet i en ny fase, en fase som er langt mer sårbar for sjokk, og ikke minst raske rentehevinger.
Fondet med $160mrd AUM regner med at større svingninger vil bli vanligere, og at forventingene til vekst og inntjening vil komme ned på mer edruelige nivåer.

Fordelen til Fed er at de ved å gjøre dette vil, i sterk motsetning til ECB og BoJ, ha tørt krutt når den neste krisen uungåelig treffer en gang i fremtiden.

Mvh

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer