Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei -0.85%  Shanghai stengt S&P500 -0.011% DAX futures -0.05%

Quadruple witching preget markedene på fredag, det skjer bare fire ganger i året, og er når alt av indeks og aksje opsjoner, samt futures, forfaller på samme dag. Aktørene skal altså rullere, lukke, selge, og arbitrere samtidig, noe som merkes på volatiliteten og volumet, spesielt på slutten av handelsdagen da sluttkurser er mest populære og vesentlige.
OSE stengte kun noen få punkter fra toppnoteringen, mens resten av Europa kom ytterligere ned siste timen. USA var også svakt ned, og Asia følger samme tendens, men de største indeksene i Kina holder stengt idag.
Syltynn makrokalender idag, kun noen FOMC medlemmer, samt Draghi ,som har taler i løpet av dagen.

Som ventet og fryktet, så slo Donald i bordet med importtariffer på en lang rekke kinesiske produkter. Svaret fra Kina var kjapt og enkelt, de hadde sin egen liste med amerikanske produkter som får importskatter, på tilsvarende sum, og effektive fra samme dato som USA. Det er amerikanske jordbruks, sjømat, og energi produkter som rammes hardest, og den store overraskelsen var at oljeprodukter ble nevnt, derav oljefallet etter norsk stengetid på fredag. Ellers var markedet godt forberedt på dette, og det var ingen store utslag på nyheten. Hvordan EU posisjonerer seg midt oppe i dette er fortsatt usikkert.

Som jeg skrev om forrige uke, så er amerikanske forvaltere mest positive til sitt eget marked. Grafen over viser godt hvordan inntjeningen ventes høyere der, samt den lille premiumen i prising. Denne twitter tråden gir et godt bilde av hva som har skjedd med de mest shortede aksjene i USA, noe som har vært bra bensin for bullmarkedet siste ukene. Det mest interessante i grafen over er de økte forventingene om inntjeningen til japanske selskaper, og det lokale aksjemarkedet som handler vesentlig under 25 års snitt og range, samt den lille rabatten iforhold til resten av de store markedene. Japan har over en lang tid hatt store tillitsproblemer til sin lokale børs, forfalskede regnskaper og svindel har rammet flere store konglomerater og selskaper siste tiåret, og befolkning har prioritert statsobligasjoner(med marginal yield) og bankrente. Den ikke eksisterende lønnsinflasjonen har også gjort seg bemerket i form av labert forbrukt og sparing.

Husker du Elizabeth Holmes og Theranos? Kvinnen som ble hyllet som neste Steve Jobs, og selskapet som skulle redde verden og revolusjonere blodprøver. Selskapet hentet inn $700mill over en 10 års periode, hvor høyeste prising var på $9mrd i 2013. Siste to årene har det kommet fram at de slett ikke hadde noen revolusjonerende metoder eller teknologi, noe som virkelig fikk ben å gå på da en WSJ repporter gikk selskapet i sømmene i 2015. Selv ikke Fortress sin investering på $100mill i 2017 ser ut til å holde selskapet flytende, og nå har føderale myndighter tatt ut tiltaler mot både gründer Holmes og nr 2 i ledergruppen. SEC har allerede anklaget selskapet for storstil svindel, så nå er det kort vei til fengsel og skifteretten, og Fortress regner man med tar kontroll over det lille som er igjen av verdier. En stygg påminnelse om at ikke alt som glitrer er gull.

Oljen fortsetter sin svake trend, og er nå ned nesten 10% siden $80 ble printet for ett par uker siden.
Olje, kull og LNG kom på Kina sin liste over amerikanske produkter som får nye importskatter.
Som grafen over viser så vil det ikke være vankelig for Kina å finne disse produktene andre steder, men USA vil merke det mer siden Kina er landets 3de største importør (alle oljeprdoukter).
For øyeblikket så vil nok ikke dette skape det noe særlig mer enn litt logistiske endringer i oljerutene, men skulle denne handelskrigen utvikle seg så ytterligere, så er det totalt sett få som har noe å vinne på dette.
Man skal ikke glemme at OPEC setter seg ned førstkommende fredag, så eventuell ytterligere svakhet neste dagene kan raskt by på muligheter.

I disse VM dagene så kan det være greit med noen kommunikasjonstriks ovenfor de alt for VM engasjerte kollegaene dine . CME sine håndsignaler er hendige når man absolutt må kommunisere jobb under fotballkampene.

MvhThomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer