Morgenrapport Mandag

Svak start på uken i Asia, men der skulle de nok ta igjen litt fra amerikansk sell-off fredag kveld. Det interessante er at Japan faller til tross for superflertall etter regjerningsvalg, og at oljeprisen stiger som følge av nedstegninger i Libya. Vi åpner svakt i Europa, men jeg tror ikke vi skal avskrive dagen helt enda. Oslo Børs kan være overraske positivt. Futures på DAX indeksen og S&P, har hentet seg inn de siste timene.

Det er knyttet spenning til FED møte på tirsdag og onsdag, om hvorvidt de forandrer ordlyden rundt de lave rentene. Jeg synes det ikke vil være rart om de fobereder markedet på høyere renter sent i 2015, og hvis de går hawkish nå, vil det være positivt på mellomlang og lang sikt. Det vil nemlig justere forventningene inn til riktig spor, i stedet for å overraske på et senere tidspunkt. Ser man i bakspeilet synes jeg FED har vært flinke til å kommunisere riktig hele veien, og dermed unngått store sell-offs når aktørene plutselig må reposisjonere seg. Det er ingen store fond som plutselig må selge masse aksjer fordi FED fjerner “considerable time” fra møtereferatet sitt denne uken..

-/ ABENOMICS VANT valget i Japan, og sikret seg dermed supermajoritet. Det betyr fritt frem for spenstige stimulipakker, og du skal være tøff hvis du vedder i mot konsensuset som nå har oppstått i Japan. Tvilen hos investorene dreier seg kanskje om innføringen av salgskatt, som ble utsatt til etter valget. Nå kan Abe si at han har fått mandat av befokningen til å øke skattetrykket.

-/ OLJEPRISEN KAN STIGE i det korte bildet, da Libya har stengt ned de to største oljeterminalene sine på grunn av uro. De har erklært force majeure på Es Sider og Ras Lanuf. Nå får vi se hvor oversolgt oljen er, og skulle oljeaksjene reagere positivt i dag, kan vi kanskje stå foran et lite lettelsesrally før jul.

-/ NÅ ØKER SPREADEN på andre high yield obligasjoner, som følge av stor sprekk på oljeraleterte lån. Det måtte jo skje, men selv om pessimistene vil bruke dette for alt det er verdt, bør man minne seg selv på at dette kan snu på kort tid. Plutselig kan risikopremien bli mindre igjen.

-/ NORDNET HAR gratis nettkurs tirsdag, torsdag og fredag denne uken. Flere spennende temaer, og det kan gjøre godt med litt #kunnskap midt oppe i juleshopping, drækking og fettpåleggelse.

Aftenposten avslører falske basestasjoner på Aker Brygge, som kan tappet mobiltelefoner og samtaler. Basically kan alle corporate medarbeiderne i ABSC, Carnegie, Danske, Handelsbanken og Enskilda være avlyttet. Alt som skal til er en tekstmelding på mobilen eller en samtale på vei inn eller ut av kontoret. Pulitzerarbeid av Aftenposten Økonomi.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer