Morgenrapport Fredag

Nikkei -1.10%  Shanghai -1.43% S&P500 -1.58% DAX futures -0.78%

For en uke og for en desember!

Plutselig var finansmarkedet snudd på hodet, og vi går inn i julen med usikkerhet knyttet til både børsutvikling og prisen på råolje. FED strammer inn med nedsalg av innehavende etter finanskrisen og flere rentehevinger. Det slår på alle som har tatt opp gjeld de siste ti årene, noe de har gjort i et historisk høyt tempo. Jeg leste at selv om rentehevingene er små, er effekten høyere på grunn av størrelsen på gjelden. På den annen side kan vi trøste oss med at absolutt alle har vært klar over at rentene skulle stige de siste 12 månedene og posisjonert seg deretter. Ikke sant? Nei, ikke det nei.

-/ AMBROSE PRITCHARD-EVANS skriver om den systematiske risikoen i det oppblåste derivatmarkedet. Han trekker frem Einar Aas sin smell på Nasdaq sitt clearinghus som et varselsignal om hva som kan komme. Total verdi på utestående derivatkontrakter (på alle type produkter) er nå 4.4 X verdens BNP. I 2008 var dette tallet 2.8 X verdens BNP. Den gang ble bankene klassifisert som too-big to fail. JP Morgan har i dag $30 trillioner i derivatkontrakter på sine konti.

-/ TIL TROSS for store kjøp fra insiderne i XXL, faller aksjen videre. Jeg har sett litt på caset, og jeg kan ikke se hvordan de fundamentale forholdene skal endre seg fordi de ansetter en ny ledelse. Det er en voldsom konkurransesituasjon i deres segment, og netthandel overtar mye av volumet. Personlig synes jeg det er litt synd, da sportsutstyr er det eneste jeg liker å browse i fysiske butikker, gjerne av stor størrelse med et bredt varesortiment. De andre sportskjedene har blitt motehus med overprisede tekniske klær.

-/ ALT ER IKKE dystert; Höegh LNG signerer en terminalavtale i Australia som gir 29-31 millioner USD på bunnlinje hvert år. Det er litt over 10% avkastning på dagens børskurs, og da får du resten av driften gratis, og investert beløp tilbakebetalt innen ti år. Den aksjen kommer til å stige i dag. 

-/ NÅ KAN vi gratulere Anders Skar og teamet i Nordnet med å lande kjøpet av Netfonds, og det noen få dager før jul. Da blir det juleribbe i stedet for eviglange forhandlingsmøter med advokater og kontraktsforslag på julaften. Fra spøk til alvor; Dette kjøpet gjør at den nye enheten kan bli enda mer slagkraftig og ha et større produkttilbud til kundene.

Med det vil jeg ønske alle en god jul og minne dere på Spådommene for 2019 som blir publisert neste torsdag, altså tredje juledag.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer