Morgenrapport Fredag

Mehmet Simsek er visestatsminister i Tyrkia og advarte forrige uke mot å investere i “fremvoksende markeder”, altså sitt eget land.

Natt til i torsdag kom meldingen om at en handelsdelegasjon vil reise fra Kina til USA neste uke, i et forsøk på å fremforhandle en ny handelsavtale. Det var nok til å sette i gang ryktebørsen, og shorterne begynte å dekke seg. Dow Jones var opp 400 punkter på det høyeste. Jeg tror det kan være duket for litt oppside frem til forhandlingene, da aksjemarkedet lever på forventninger. Skulle handelskrigen roe seg ned i høst, vil risikoen for både krakk i emerging markets og svakere vekst i Kina alle drastisk. Husk at målet til Trump hele tiden har vært å forhandle bedre handelsavtaler og markedsadgang for USA, handelskrig er ikke en langvarig strategi. Senest i natt kommenterte han forhandlingsteamet som er i Mexico for å komme til enighet om en ny NAFTA avtale.

Når det er store utslag i markedet er det alltid noen som tjener mye penger, men også noen som taper. Bloomberg kan opplyse oss om at Barclays sin tradingdesk tapte $19 millioner på Tyrkiafallet forrige uke, samtidig som tradingteamet i Deutsche Bank tjente $35 millioner.

-/ ER DU sulten på flere riggselskaper? Nå skal MAERSK spinne ut sine drillingaktiviteter i eget selskap og notere dette på børs. De har enda ikke bestemt om dette blir i Danmark eller i Norge, men det er nærliggende å tro at Oslo Børs er en het kandidat.

-/ I UKENS EPISODE av #Pengepodden er Espen Furnes gjest i studio. Han var porteføljeforvalter allerede da jeg gikk på BI, og har dermed lang fartstid i det norske markedet. Hør hva han har å si om muligheten til å skape stor formue i aksjemarkedet.

-/ YUVAL NOAH HARARI kommer med en ny bok i høst, som heter “21 lessons for the 21th century”. Dette er forfatteren bak Sapiens og Homo Deux. For de som ikke kjenner han fra tidligere, så er han professor i historie og har gjennom disse bøkene utforsket menneske og våre egenskaper. Sapiens forteller hvordan vi konkurrerte ut andre raser fordi vi er de eneste rasen som har kognitiv lingvistikk. Det betyr at vi tror på historier (religion, nasjonalstater, penger) og kan samle oss om felles ideér. Nå har Wired Magazine publisert et helt kapittel av hans nyeste bok. God helgelektyre!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer