Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.12%  Shanghai +0.09%  S&P500 -0.08%  DAX futures +0.10%


Sentiment: Svart fredag!

Om noen år kommer vi til å se tilbake på black friday som den siste desperate dødskrampen til fysiske butikker. Hvilken bransje har overled en evigvarende priskrig drevet av innovasjon, der man er støkk med et eksepsjonelt høyt kostnadsledd i form av husleie, ekstra lønnsmottakere og ineffektive varelagre i butikken som krever hyppig levering. Les gjerne “The death of the American Mall”.

Det er dog ikke noe galt å utnytte de gode tilbudene. Selv om TV’en du har ønsket deg er satt ned 40%, anbefaler jeg heller å kjøpe amerikanske aksjer kurtasjefritt hos Nordnet i dag. Tenk på barnebarna. 

Bank of America spår at slutten på bullmarkedet kommer i 2018. Trøsten er vel at de tror toppen blir satt i slutten av første halvår der S&P500 skal handle cirka 11% høyere enn i dag. SocGen tror også at neste år blir svakere enn i år. Det er godt mulig, ettersom sentralbankene skal reversere stimuliprogrammer, men min erfaring er at forhåndsannonserte fall og oppgangsperioder svært sjelden går etter planen. Enkelte selskaper kommer til å oppleve enorm inntekstvekst på en kostnadseffektiv måte, som følge av bedre teknologiske løsninger, uavhengig av hva FED, BOJ og ECB bestemmer seg for å gjøre.

-/ SPILLET OM Norske Skog ser ut til å være ferdig. Aksjonærene og långiverne til det børsnoterte morselskapet taper alt. Vinnerne er de som har pant i fabrikker som nå går ut på auksjon. Dette burde vel kanskje vært gjort for lenge siden, og det gir oss en sterk påminnelse at det er egenkapitalinvestorene/aksjeeierne som alltid står svakest i slik forhandlinger. Ofte lett å glemme når børsen er på all-time high.

-/ SVERIGE innfører nå rentetak på “snabblån” eller forbrukslån som det heter i Norge. Da jeg googlet den nye loven dukket det opp reklame for SMS lån på timen fra Monobank og Bank Norwegian. Lån er en enorm forpliktelse, spesielt når man betaler 16% årlig rente og rentes rente virker MOT deg. Du blir eksponentielt fattigere for hvert år som går.

-/ NÅR VI ER inne på finans: DNB har falt 10 kroner siden min call om at aksjen topper ut før nye reguleringer neste år. Fallet har nok flere årsaker, men det er ikke betryggende at Rune Bjerke nektet å redusere arbeidstokken og dertil kostnader, som analytikerne håpet i forkant.

Og til slutt: Alle elsker en god backtrader!

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.11.2017 09:46

Hverken Monobank eller Bank Norwegian tilbyr SMS-lån. Hvorfor ljuger du?