Markedet nå: Den rungende enighet

2013 må for de de aller fleste kunne betegnes som et godt aksjeår. Oslo Børs Hovedindeks steg 23,6%, men bredden i markedet var dog ikke god. Se mitt innlegg fra E24 kalt Et midt-på-treet år for norske aksjer for mer om dette.  De nordiske markedene steg pent, Europa var bra, USA var sterkt over hele bredden og Japan var vinneren med 50% oppgang. Emerging markets hadde i sum et svakt år, men dette er egentlig en bred gruppe markeder som til dels har lite felles og jeg kommer til å skrive mer om dette i senere i januar.

Nå står vi ved starten av 2014, og det store spørsmålet er hva vi kan forvente oss av dette året. La oss oppsummere status:

  • Markedene (i vesten) er i opptrend. Høyere bunner og høyere topper.
  • Renter er generelt lave og tidspunktet for en ventet oppgang skyves stadig lengre ut i tid. Trolig får vi lave renter lenge. Kanskje veldig lenge (som i Japan).
  • Prisingen av aksjer på Oslo Børs i forhold til både bokførte verdier og forventet inntjening (P/B og P/E) er moderat. Vi ligger litt over historisk snitt, men ikke i nærheten av de nivåer vi har sett på tidligere ekstreme topper. Aksjer ser således ikke “dyre” ut.
  • Prisingen på aksjer i Sverige og Danmark er noe høyere enn historisk snitt, mens det i USA igjen er et blandet bilde (se egen figur under).
Kilde: JP Morgan Funds.

Figuren over er en del av et meget omfattende chart-sett fra JP Morgan som det anbefales å klikke seg gjennom. Som vi ser prises eksempelvis både middels store og store “vekstselskaper” i USA faktisk under historisk snitt. Trauste, defensive “verdiselskaper” prises noe dyrt i forhold til historisk mal, men ikke avskrekkende.

Dette er i grunn en litt merkelig situasjon i en fase der vi har hatt pen børsoppgang over relativt lang tid i USA, og hvor makroøkonomien viser tegn til bedring. I en slik situasjon er det vanligere å se vekstselskapene stige i forkant. Grunnen til at vi denne gangen ser verdiaksjene så høyt priset tror jeg dels bunner i at de for mange er et alternativ til renteplasseringer, men også at verdibaserte investeringsstrategier har fått mye oppmerksomhet. Vi hadde et betydelig oppslag i Kapital om dette før jul.

Hva skjer så nå?

Markedet er åpenbart ikke på bunnen, men er vi på toppen? Vi tror ikke det. Man kan trekke opp en rekke forskjellige scenarier for sannsynlig fremtidig utvikling, og de fleste av de peker i retning av et godt 2014. Selv syns jeg det ser ut som trendene og temaene som var gjeldende ved siste halvdel av 2013 trekkes videre. Lave renter og jevn børsoppgang i mange av de utviklede markedene virker å fortsette. Svakhet i råvarer og i enkelte Emerging Markets som eksempelvis Kina (under) kan gi negative overraskelser. Svakhet i Oil Service. Dyre verdiaksjer, men billige vekstaksjer. Teknologiaksjer virker også interessant priset. For øvrig anbefales blogginnlegget “You are here” for gode kommentarer på hvordan markedet ser ut nå.

Shanghai 300 index. Ukentlige priser. Kilde Infront.

 Den rungende enighet

Det virker altså som vi står foran et godt 2014. Også jeg tror dette, og tror faktisk det kan være en større sannsynlighet for at vi står foran en lengre oppgangsperiode i aksjer enn at nedgang er rett rundt døren.

 

Forsiden i Finansavisen 9. januar 2014
Forsiden i Finansavisen 9. januar 2014

 

Det eneste som bekymrer meg er at alle virker å være så enige om dette. Jeg har vært trader lenge, og begynner instinktivt å kikke etter exit når alle ser ut til å være posisjonert for det samme scenario. I en slik situasjon er det viktig å huske et av rådene fra den legendariske traderen Jesse Livermore : As long as a Stock is acting right, and the market is right, do not be in a hurry to take profits.

Så da gjør vi det. Inntil vi ser tegn til noe annet så kjøper vi aksjer med stor iver og glede. Man må være selektiv og drive god porteføljestyring, men slik er det alltid. Jeg har tidligere skrevet om dette i Spare- og Investorvettreglene.

Lykke til, og ha et godt 2014.

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer